Ислохотлар мафкураси - олийжаноблик

Анвар Шукуров
      Хеч кайси иш зулм, адолатсизлик билан уни амалга оширишга масъул кишига яхшилик келтирмайди. Уша Рахбар уз кули билан бировга килган зулми учун жазосини олади. Мен хаммани яхшилик ва олийжанобликка чакираман.
"Кимдир мен яхши иш килаяпман" деб уйласа, хакикатни билишни истаса иккинчи, холис тарафнинг хам фикрини эшитсин.
      Агар унга холис кишиларнинг маслахати керак булмаса ёки у гапларни писанд килмаса, бу хакда Расули Акрамга тушган оятлар буйича, яхшиликка чакирган холис киши кунглини чуктирмасин. Чунки, Пайгамбарлар хам золимлар устидан курикчиликка эмас, огохлантиришга юборилган холос, Хукмни эса Парвардигор чикаради.      
     Бу Куръон Конуни.
     Мана укинг:
Но если, (зная это), отвратятся - (что ж!),
Над ними стражем Мы тебя, (о Мухаммад!), не посылали,
И на тебе - лишь передача (откровений).
Ведь, истинно, когда Мы человеку
Даем вкус Нашей милости познать,
Он радуется ей.
Когда ж его постигнет зло
За то, что предварили его руки,
Становится неблагодарным он.
Коран Сура - 42, Совет, аят 48.

    Бу хулоса, яъни хар бир ишга олийжаноблик ила ёндашиш кераклиги хозирги, ислохотлар давридаги узбекистонликлар учун фавкулодда янгилик булиб туюлиши мумкиндир, балким.
Афсуски, бу янгилик эмас, бу назария жуда кадимгидир. Бу оддийгина, аммо жуда кудратли барака ёгилиши мумкин булган назария муаллифларидан бири жумласига Форобий бобомизни хам киритса булади.
У кишининг "Фозил одамлар шахри" китобидаги фикрлар, халкимиз орасида жуда куп ва хуп укилиши керак. Чунки, бу китоб, замонавий узбек зиёлисининг узига маълум булмаган кирраларини очиб бериши учун аскотади.
Фозил дегани, фазилатли киши дегани. Фазилат эса яхши амал ва яхши суз деганидир. Яъни, Расули Акрам хадисларидаги "Кули ва тили билан бировга озор бермасликнинг" минг йил аввал узбек давлатчилик бошкарувига имплементация килиниши деганидир.
Халкимиз ичидан баъзан минг йилларга татийдиган олимлар жумласига Форобий бобомизни киритса булади.
Буни карангки, у кишининг назарияларини орадан минг йил утиб, давлат бошкарув тизимига яна жорий килишга эхтиёж борлигини мен хис киляпман.
Энди у назарияни салгина бошкачарок талкин килишга тугри келади, менимча. Масалан, юртимизда амалга оширилиши мулжалланаётган БАРЧА ИСЛОХОТЛАР БОШ ГОЯСИ ОЛИЙЖАНОБЛИК БУЛИШИ ШАРТ.
Олийжаноблик хамиртуриши халкимиз ичида. Буни хамма узбекистонлик билади. Энди буни, баъзи Узбекистонда яшаётган хорижликлар хам билишмокда.
Хорижликлар кузига ташланаётган узбек халкининг чехраси очиклиги, самимийлиги, мехмондустлиги, соддалиги, уз кадрини ерга урмаслиги, сабр-токати оркали намоён булаётган фазилатлари давлат бошкаруви, хокимларнинг буйруги билан булаётгани йук. Бу халкнинг давлат тарихи жуда кадим, унинг бошидан жуда куп савдолар утганлигидадир, балким.
Ха, бу халк бокаётган, мансаб бериб куйган амалдорлар фазилатли одамлар булиши шарт. Уларнинг барча ишлари олийжаноблик ила булиши керак. Чунки, одамзот тарихи яратилибдики, унинг устуни олийжанобликка курилган.
Одам ерга тушди, купайди. Олийжаноблик урнига бир-бирига озор бера бошлади. Узининг кандай яралганини унутиб, тош ва тахталардан узига янги Илохлар ясаб, шу бут ва санамга сигинувчи кохинлар имтиёзга эга булиб, бошкаларни узига буйсундира бошлади.
Шунда ерда яшаётган инсонларнинг ичидан энг олийжаноби, самимийси, соддадили, мехмондусти Иброхим отамиз танланиб, унга сахифалар туширилди. Баччабоз Лут кишлоги ахолиси йук килиб юборилди. Бир муддат дунёда яна олийжанобликка йул очилди.
Кейин тарих сахнасига узини Худо деб эълон килган Фиръавн чикди. Шунда Мусога олийжанобликка чакирувчи биринчи Китоб - Таврот туширилди. Тавротга амал килувчи шахслар юксак мартабага эришдилар.
Афсус, Тавротнинг сахифалари хам, ундан кейинги туширилган Забур, Инжил сахифалари хам узгартирилди.
Нихоят яна олийжанобликка чакирувчи Нурли чирок булиб Расули Акрам Мухаммад салоллоху алайхи вассалам дунёга келдилар ва барча инсонлар хамда жинлар учун рахбарлик килишлари учун ОЛИЙЖАНОБЛИК ДАСТУРИ булган Куръон туширилди.
Бу Китобдаги сузларнинг киёматгача узгартирилмаслигининг узи, дунёни Оллох бошкариб турганининг ёркин исботи-ку.
Бу Китобнинг жуда куп хикматга тула эканлигини ахли Китоблар жуда яхши биладилар. Улар Расули Акрамни уз угилларини таниганчалик яхши танийдилар, аммо тан олмайдилар. Чунки, тан олсалар даромад манбаидан мосуво буладилар. Шундай булса-да, олийжаноблик борасида ахли Китобнинг баъзи вакиллари жуда ибратли ишларни килдилар.
Авраам Линкольн америка демократиясининг, хукук тизимининг колипини яратди. Теодор Рузвельт ижтимоий химоя кандай булишини курсатди. Черчилль уз мамлакати халки кадрини уйлаб, доно (маккорона) сиёсат олиб борди.
Уз ишини бошлаган, уни охирига етказиб, халкини саодатли килган барча кишилар олийжанобликни либос сифатида кийдилар, уз атрофига энг олийжаноб кишиларни туплади, дастур сифатида ишлатди ва адашмадилар. Чунки, бу йул Аллох томонидан бошлаб берилган, унга хуш ёкадиган ва энг тугри йулдир.
Хар кандай иш яхши ният билан бошланиши керак. Чунки, одам хам яхши ният билан дунёга келтирилганди. Таъмагирлик ётган хар кандай иш бошланган куниданок тубанликка олиб боради.
Мен Америкада губернаторлар умумхалк сайловлари оркали сайланишини билардим. Ана шу сайловлар, губернаторликка тубан ниятли, кабих ишлар килишга кодир кимсалар келиши йулини тусишини хамма билади.
Аммо, америкада туман полиция бошлиги, туман согликни саклаш булими бошлиги, судья, туман халк таълими булими бошлиги хам, бир суз билан айтганда барча бюджетдан молияланувчи шахслар умумхалк сайлови оркали сайланишини куриб лол колгандим. Бу ахир олийжанобликнинг яккол куриниши-ку. Коррупциянинг олди олиниши-ку.
Хуш, мана шу тадбирни биз хам куллай оламизми? Бу катта савол! Уларга ухшаш учун аввал футбол стадионларимиздаги панжараларни олиб ташлайлик. Бунинг учун маърифий, тарбиявий ишларни кучайтирайлик. Ундан-да аввал олийжаноблик хакида уйлаш учун халкимизнинг ижтимоий ахволини юксалтирайлик ва хоказо, хоказо.
Уларга ухшаш учун аввало барча сохадаги ислохотлар ОЛИЙЖАНОБЛИККА асосланиши кераклигини англайлик.
Ундан олдин эса, шу фикрларни уйлашга, ёзишга, чоп этишга, тафаккур килишга шароит яратган Оллохга ва унинг ердаги фазилатли,программистларга рахматлар айтайлик...