Пробежка

Лидия Блажко
Источник картинки
usiter.com


Пробіжка. Фантастика

Хто ж зможе виміряти глибину наших душ?

 ***
Ще одне коло, дихання рівне, літнє  повітря приємно обнімає тіло. Ще одне коло, серце рівно стукає ...
Ярослав любив бігати після заходу сонця. Намотував круги навколо сільського стадіону, перетинав кордон сутінків й  ночі. Він бігав до тих пір, коли на небі починали проблискувала перші зірки. Тоді він вимикав музику з плеєра, сідав на землю, і дивився. Здавалося, все село затихало, прислухалося разом з ним до неба.
Маленька кровожерлива комаха кружляла біля обличчя, Ярослав ліниво відігнав її рукою. Прохолодна трава холодила босі ноги, йому приносило величезне задоволення відчувати шкірою кожну травинку, кожну піщинку на землі ....
Поруч з ним промайнув світлий силует. Пухнаста кішка Бастед прибігла за ним через город. Вона терлась про його бік, задоволена, що дісталася до нього.
- Що тобі треба, волохате чудовисько? - Ярослав ласкаво погладив її за вушком. – Чого не сидится тобі вдома. Давай, ще трохи його почекаємо!
***
Ярославу раніше часто снився сон, де він босими ногами бігав по землі. Прокидаючись, він відчував росу на своїх неживих ногах.
Він входив у загін, який будував купол для дослідників підповерхневого океану на супутнику Юпітера. Кілька годин на відкритій поверхні Європи зробили свою справу. Від радіації супутника його захистив костюм, але зруйнованими уламками біосферного купола йому передушило ноги. Обмороження від низьких температур викликало гангрену, його б не встигли доставити на Землю. Так він позбувся ніг, з астронавта перетворився на інваліда.
Революційна технологія вирощування органів зі стовбурових клітин допомогла Ярославу. Через шість місяців йому виростили нові ноги.
Все виявилося не так просто, на подив медиків, нові ноги не слухалися Ярослава. Була відсутня чутливість, вони висіли немов ганчірки. Він повернувся в старий батьківський будинок. Починав жити заново, сподіваючись, що коли-небудь знову повернеться в космос.
На милицях він добирався до сільського стадіону, повільно шкутильгав, намагався змусити ноги слухатися його. Китайський масаж з голками, плавання - все це Ярослав давно кинув через безглузді спроби вилікуватися.
Блискучий силует, якій виникав з повітря,  він побачив через місяць, тоді він вирішив, що у нього почалися галюцинації від ліків. Потім він зрозумів, що Бастед теж бачить це. Ярослав подумав, що кішка, навіть така шкідлива, не могла потайки гризти його стимулятори з нейробіотікамі, а потім страждати такими ж галюцинаціями. Силует реальний, як і ці милиці, стадіон і Бастед, яка намагається бавитися з блистівками таємничого силуету.
Коли вперше пролунав голос в голові Ярослава, він зрозумів, що силует має розумом. Скоріше не голос, а образ, перетворений на звук, зрозумілий людині. Він просився у всередину. Для стороннього спостерігача все виглядало дивно, жахливо, незрозуміло. Ярослав же відчув неймовірний  зв'язок між ними, йому не було що втрачати. Найстрашніше він пережив на холодній Європі, в обнімку з  неминучем, він згадав все своє життя і попрощався з ним.
Ярослав перші секунди нічого не відчув, тільки незрозуміла темрява перед очима. Потім він почав провалюватися в невидиму безодню, з'явилися проблиски сяйва, неймовірного кольору.. Скільки тривав цей феєрверк в його голові, Ярослав не знав. Він прокинувся на землі, перелякана Бастед вчепилася пазурами в його шкіру, вона шипіла, дряпаючи його. Він рефлекторно відкинув її вбік, тільки потім до нього дійшло, що йому боляче. Дуже боляче від котячих подряпин!
***
- Що сьогодні слухаєш? Депеш Мод?
Ярослав підняв голову, перед ним коливалася знайома блискуча постать. Крізь його він бачив зоряне небо, силуети будинків.
- Я старомодний. Ти запізнився сьогодні!
Ярослав бачив світ очима інопланетянина. Його давній зруйнований корабель знайшли на Каллісто, іншому супутнику Юпітера. Стовбурові клітини чужого мандрівника збереглися, їх вживили Ярославу. Зараз вже не важливо, зроблено було це навмисно або це недбалість медиків. Частина душі інопланетянина ожила. Адже у кожної живої істоти є це найважливіша складова?
Ярослав бачив, як світ переливається відблисками матерії, виблискує веселкою з електронів. Він бачив Юпітер в блиску силових ліній гігантського магнітного поля. Він навіть бачив ауру Бастед .......
Ярослав чув, як співає Земля, зірки. Космос більше не був для нього безмовним, це безліч живої енергії вражало і зачаровувало одночасно.
Сьогодні Ярослав знав, це їх остання зустріч. Стародавній мандрівник зникав, остаточно розчинявся в нескінченності буття. Його прощальний подарунок не виміряєш золотими злитками, грошовими купюрами.
Хто ж зможе виміряти глибину наших душ?