Фотограф

Лидия Блажко
Семен прокинувся пізно, сонце ніяк не могло пробитися до нього крізь щільні жалюзі. Голова трохи гуділа, Семен намацав на тумбочці сигарети, з насолодою закурив. Йому довелося мало поспати, весільний фотограф прийшов додому о третій годині ночі. На підлозі, біля ліжка валялася сорочка, забруднена кетчупом. Ось такі вади його професії!
Раптово Семен скривився, він згадав свій нічний сон. Різкий контраст між  весільними веселощами і похмурим сновидінням. Йому приснився похорон, причому ховали його сусіда алкаша. Семен був там фотографом, хоча насправді він ніколи не працював на таких заходах. Закінчивши з сигаретою, Семен потягнувся до свого Canon, йому захотілося переглянути, що він уночі назнімав.
Тільки з'явився на ЖК-екрані перший кадр, як Смен мало не впустив на підлогу фотоапарат. Яким - то неймовірним чином у камері опинилися сцени похорону сусіда. Семен тремтячими руками натягнув на себе футболку, вискочив надвір. Голодний кіт ледве встиг відскочити від поспішаючого  господаря.
Семен підбіг до паркану, заглядаючи до сусіда. Толяка звично похмелився на ганку свого будинку. Побачивши Семена над парканом, привітно махнув йому рукою.
-Хочеш здоров'я полікувати?
Семен  замотав головою, кинувся назад до себе. Знову, ледь не наступивши на голодного кота, що  наївно очікував на хоч яку-небудь їжу від господаря. Семен поспішно видалив  з фотоапарата кадри, не зовсім розуміючи, як так могло вийти. Він був не настільки п'яним, щоб не пам'ятати, як з весілля потрапив на похорон. І хто буде вночі ховати небіжчиків? І причому тут його сусід Толяка? Розцінивши все це, як  дурний жарт, Семен заспокоївся. Розпитувати гостей весілля він теж не буде, ще подумають про його ненормальность.
Через день Семен повірив у містику, у всі ці паранормальні справи. Його сусід Толяка раптово помер. Якщо в його випадки ця кончина була передбачувана, сусід пив по - чорному, помер від цирозу печінки. То наступна смерть, стала для Семена повною несподіванкою. Вночі йому приснився похорон кума. Молодий чоловік, не питущий, ніколи не хворів.. Лежачи в ліжку, Семен довго не наважувався подивитися фотоапарат. Після похорону Толякі, він став на ніч виймати картку пам'яті з Canon. Так, про всяк випадок. Зараз, в принципі, не повинно бути ніяких фотографій. Вирішив не відтягувати цей момент, звичним рухом повернув картку на місце. Все-таки перехрестився і включив камеру. На його лобі проступили крапельки холодного поту, неприємно потягнуло десь в районі серця. На картці виявилися кадри похорону. Навіть дата стояла. Через два дні його кума мають поховати.
На цей раз Семен спробував запобігти небажаній події. Своїми розпитуваннями кума про його здоров'я, хвороби тільки викликав подив того. Фотограф не міг зрозуміти, що викличе смерть кума. У нього навіть машини не було, він їздив на возі, запряженому конем. Показати куму ті знімки Семен не наважився. Що б з вами сталося, якби вам показали фотографії власного похорону? Семену тільки залишилося попросити кума поберегти себе.
Точно в призначений день це сталося. Кум ввечері ліг спати, а вранці його не змогли розбудити. Семен став ходити до церкви, кинув пити, практично перестав спати. На похороні кума він переконався, має справу з потойбічним явищем.
 Він зробив кілька кадрів, однакових з тими таємничими. Коли він їх порівняв, то ледь не збожеволів. Кадри вийшли ідентичні, крім однієї деталі. На знімках Семена, в протилежній стороні від нього потрапив в кадр чоловік у чорному костюмі. У руках він тримав фотоапарат Canon. Фотограф був упевнений, насправді людини не було, він не бачив цю людину тут.
У наступні дні похмурі сни не залишали Семена. Незалежно була або не була картка пам'яті у фотоапараті, знімки з небіжчиками все одно з'являлися. Фотограф намагався побачити, що вночі відбувалося з камерою. Він перестав спати, але вночі організм пересилював Семена, він на кілька хвилин відключався. Це було достатньо для сну і виникнення знімків.
Через тиждень, з почервонілими від хронічного недосипання очима, фотограф прийшов до річки. Семен зважився на крайні заходи, іншого способу не міг придумати. Його психіка вже не справлялася з таким впливом. Вибравши великий камінь, з важким серцем він втопив у річці свій новенький Canon. Цієї ночі він розраховував нормально поспати. Викинувши дорогу йому річ, Семен немов розірвав нитку таємничих подій.
Як не дивно, спати йому перехотілося. Він довго крутився в ліжку, намагаючись думати про приємні речі. Було вже далеко за північ, коли двері в його кімнаті тихенько рипнули. Семен завмер, боячись поворухнутися, він спробував пригадати молитву, став плутати слова. Людина в чорному костюмі махнула йому рукою, і навіть посміхнулася йому. Він щось поклав на тумбочку біля ліжка. Це виявився фотоапарат Семена, який він сьогодні вранці втопив. Раптово до Семена дійшло, в кімнаті стало  світліше, він може добре розглянути людину, свою втоплену камеру. Навіть страх у нього пройшов, немов всередині нього запалили неймовірну лампу, яка освітила його душу, прогнала темряву.
- Пробач, що турбував тебе! - Голос у чоловіка виявився напрочуд приємним. - Моя камера зламалася, довелося скористатися твоєї. Сам розумієш, замовлення треба вчасно виконувати. Бос буде незадоволений через затримку. З цього моменту будеш жити своїм звичайним життям. Тільки не бухай сильно, а то потрапиш до мене у фотоапарат позачергово. - Чоловік підморгнув Семенові і вийшов з кімнати.
У цю ніч фотографу снилися літаючі сині птахи, тепле море, і був він повністю щасливий .....