В пошуках сенсу

Валентин Лученко
Питаючи себе "В чому сенс життя?", ми намагаємося розв'язати задачу, яка засадничо немає відповіді. Запитання потребує уточнення. Якого життя, чийого життя?
Бо життя на Землі має очевидний сенс - продовження самого себе, продовження роду, експансія, неперервність, заповнення собою всього і вся на цій планеті.
Але коли ми питаємо себе "В чому сенс мого життя?", ми знову потрапляємо в глухий кут. Ми не здатні отак от просто жити, як все живе на Землі. Бо ми тут чужинці. Лише злидні та лихоліття вмикають у нас величезну силу інстинктів і ми в особі найсильніших з нас зливаємося з природою і на якийсь час імітуємо "дітей Землі". Тоді зникають суто людські, цивілізаційні хвороби і ми знову повертаємося в пекло виживання, стаємо здоровими і сильними, згуртованими і загартованими.
Але ми чужинці на цій планеті. Навіть, якщо нас зліпили з пороху та глини земної, це нічого не міняє. Бо зоряний пил, що сидить в наших серцях, не дає нам заснути, коли після ситої вечері ми зачудовано дивимося на велич Чумацького Шляху."Хочу додому!" волає голос безсмертної людини в тілі смертного бога. І цей голос не можна не почути. І вони прилітають знову і знову, щоб вкотре почати новий виток цивілізації...