Экинларни ким хосилга киритади?

Анвар Шукуров
               

Республикага валюта келтиришнинг биз учун энг макбул йули бор!
Буни бизнинг ота-боболаримиз жуда куп орзу килганлар.
Амир Темур бу борада маълум муваффакиятга эришган.
Хатто, совет замонида хам бу орзуни нозиктаъб Шароф Рашидов амалга оширмокчи булган. Аммо, унинг уддасидан чикиш насиб этмади.
Бизда бу имконият бор. Бизникидай имконият хаммадаям йук!
Кадимда тадбиркор шахрисабзликлар Маккаи мукаррамага эшшаклар карвонига кесак жойлаб бизнес килган эканлар!
Хозирги пайтда пахтадан келаётган валюта (давлатга) хажми бор-йуги 11 фоизни ташкил этаркан.
Валюта келтиришнинг энг осон, макбул, кулай йули – мева, сабзовот, полиз махсулоти экспортидир!
Якинда Самарканд ва Кашкадарё чегарасидаги чул зонасида уч километр буйига, уч километр энига чузилган мевали дарахтлар богини куриб, кунглим яйраб, бободехконга ботинан “рахмат” дедим.
Худди мана шундай катта худудларда пистазорлар, бодомзорлар, олчазорлар, урикзорлар, олмазорлар, лолазорлар, узумзорларни, атиргулзорларни ташкил килавериш керак.
Тарвуз, ковун, мош, нухат, сабзи, карам ва бошка экинларни хам экавериш керак ва улардан мул-хосил олишда Аллохга рахмат айтиб, Ундан мадад сурайвериш керак.
Хозирги пайтда Республикамизда иклим узгараётганини сезяпсизми!
Нега? Чунки, иклим узгариши республикамизда экилаётган экинларга хам боглик. Агар, улар- экинларнинг узлариям Аллохга сажда килаётганларини англаганимизда эди, бутун мамлакат ахолиси иш билан таъминланиб, кули текканнинг огзи тегиб, халкимиз мисли курилмаган даражада бойиб кетишини мен очик тасаввур киляпман. Шунинг учун, мачитларда, якка холда дуо-и илтижоларни самимий равишда купайтириш керак.
Ердаги экинларнинг экилиши инсонга, унинг ривожланиши ва хосил бериши Аллохга богликлигини унутманг.
Куръон.56-Вокеа сураси
63. Вы видите посев семян (на пашне), -
64. Так в вас иль в Нас
Лежит причина их произрастанья?
65. Будь Наша воля,
Мы обратили б ваши жатвы
В сухой, ненужный порошок,
И вы б дивились, (говоря):
66. Мы были все в долги вовлечены,
67. К тому ж теперь мы лишены всего.
68. И та вода, которую вы пьете, -
69.Вы или Мы из туч ее низводим?
70.  Будь Наша воля,
Мы б сделали ее соленой (или горькой).
Так отчего ж вы Нам не скажете спасибо?