Берди сини айтгунча сабр килинг

Анвар Шукуров
6.О вы, кто верует!
Коль человек злонравный с вестью к вам придет,
То постарайтесь истинность сей вести уточнить,
Чтоб по неведению своему
Зла не причинить (невинным) людям,
А после не раскаиваться в том, что сделал.
  (Куръон, Хужралар)


Нега узбек халки дунёдаги энг сабрли халклар жумласига киритилади? Чунки, бу халк адолатни севади. Шу уринда Отанинг “халк очликка чидайди, аммо адолатсизликка чидаёлмайди” деган гапларини эсланг.
Суд хокимияти адолат принципига амал килиш керак дея куп гапирилади. Адолат принципи узи нима?
Адолатни халкимиз кандай тушунади? Бизнинг кадриятларимизнинг асл мохиятини билиш учун боболар амал килган конун-коидаларни яхши билиш керак.
Юкорида ажойиб опамиз В.И.Порохованинг Куръоннинг русча таржимасини келтирдим.
Айнан шу маънодаги ривоятни биз ёшлигимизда, атеистик совет тузумида эшитганмиз. Сизга ушбу ривоятни бироз узгартирган, аммо асл мохиятига тегмаган холда такрорлаб берсам:
Бир кози кишлок йулида елкасига утин оркалаган кишини куриб колибди. Салом аликдан сунг, -“Отинг нима?”-деб сурабди кози утинчидан.
“–Ху-д-о-о”-дебди утинчи.
–Ха, ярамас сен узингни Худо деб санаяпсанми,- дея, кози уни камчиси билан ура кетибди.
Бакир-чакирни эшитган кишлок ахли, орага тушиб уларни ажратиб, нима гаплигини кози жанобларидан сурабди. Кози булган вокеани айтиб берибди.
Кишлок ахли эса козига:
– Бунинг асл исми Худойберди, дудук булгани сабабли, исмининг “берди”сини айтолмаган, сиз эса “берди”сини эшитгунча сабр килсангиз буларди-дебди.
Шунда кози килган нотугри ишидан мулзам булибди.
«Салласини» деса, «калласини» олиб келадиган ахмоклар борлигидан халк шундай ривоят тукиган булса керак, хойнахой.
“Берди”сини эшитгунча сабр килиш, барча мансабдорларга, хукукни мухофаза килувчи барча органларга, судга эса икки баравар тааллукли.