Канон Андрея Критского Пн. , Песнь 4

Алкора
ПОНЕДЕЛЬНИК ПЕРВОЙ СЕДМИЦЫ ВЕЛИКОГО ПОСТА
Песнь 4

Из http://www.proza.ru/2013/03/22/949

Пророк услышал весть о том, что сам Творец придет на землю
Как человек, от девы Он родится здесь. О, Небо, внемли,
Не дивно ль это? Страх проник в пророка - весть его сразила.
«Велик Господь! - издал он крик, - безмерна мощь Твоя и сила!»

Господь, людей не отвергай, не презирай их непотребства,
Имея власть прощать, не дай принять греховных мук наследство.
Поторопись, восстань, душа! Проходит жизнь, как сновиденье,
Конец все ближе, глубже ржа, спеши – Судья уже у двери!

Ты пробудись, душа моя, помысли о делах свершённых,
О том, как изливала яд намерений и мыслей черных,
Открой Христу свои грехи, стыдом, слезами оправдайся.
Постыдный груз невзгод своих взрастила ты сама - покайся!

Я помню лестницу наверх (о ней пророк поведал древний):
Восходит в небо человек, преодолев колючесть терний.
Чтоб сделать это, предстою пред совестью своей, и строже
Суда нет в мире; я молю: прости раба, помилуй, Боже!

Рахиль и Лия – две жены Иакова и две дороги.
Мы разуметь себя должны Рахилью праведной и строгой,
И созидать, рождая чад, как в доме патриарха Лия,
Чтоб тот, терпя и зной, и хлад, служеньем славил Божье имя.

По существу неразделенный и неслиянный в Лицах Трех
Престол небес, Творец вселенной, Тебе пою, Единый Бог!

Родив Христа, Ты - Мать и Дева, сломав природы естество,
Тобой рожденный всюду первый творит свободно ибо - Бог!

Оригинал (ц/славянский):

Песнь 4
Ирмос: Услыша пророк пришествие Твое, Господи, и убояся, яко хощеши от Девы родитися и человеком явитися, и глаголаше: услышах слух Твой и убояхся, слава силе Твоей, Господи.

Дел Твоих да не презриши, создания Твоего да не оставиши, Правосуде. Аще и един согреших, яко человек, паче всякаго человека, Человеколюбче; но имаши, яко Господь всех, власть оставляти грехи.
Приближается, душе, конец, приближается, и нерадиши, ни готовишися, время сокращается: востани, близ при дверех Судия есть. Яко соние, яко цвет, время жития течет: что всуе мятемся?
Воспряни, о душе моя, деяния твоя, яже соделала еси, помышляй, и сия пред лице твое принеси, и капли испусти слез твоих; рцы со дерзновением деяния и помышления Христу и оправдайся.
Не бысть в житии греха, ни деяния, ни злобы, еяже аз, Спасе, не согреших, умом, и словом, и произволением, и предложением, и мыслию, и деянием согрешив, яко ин никтоже когда.
Отсюду и осужден бых, отсюду препрен бых аз, окаянный, от своея совести, еяже ничтоже в мире нужнейше: Судие, Избавителю мой и Ведче, пощади, и избави, и спаси мя, раба Твоего.
Лествица, юже виде древле великий в патриарсех, указание есть, душе моя, деятельнаго восхождения, разумнаго возшествия: аще хощеши убо деянием, и разумом, и зрением пожити, обновися.
Зной дневный претерпе лишения ради патриарх и мраз нощный понесе, на всяк день снабдения творя, пасый, труждаяйся, работаяй, да две жене сочетает.
Жены ми две разумей, деяние же и разум в зрении, Лию убо деяние, яко многочадную, Рахиль же разум, яко многотрудную; ибо кроме трудов ни деяние, ни зрение, душе, исправится.

Нераздельное Существом, Неслитное Лицы богословлю Тя, Троическое Едино Божество, яко Единоцарственное и Сопрестольное, вопию Ти песнь великую, в вышних трегубо песнословимую.

И раждаеши, и девствуеши, и пребываеши обоюду естеством Дева, Рождейся обновляет законы естества, утроба же раждает нераждающая. Бог идеже хощет, побеждается естества чин: творит бо, елика хощет.

см. http://www.proza.ru/2013/03/24/1366