Осойишталик формуласи

Анвар Шукуров
Хабашистон подшоси Абраха Маккага юриш уюштирди. Йулда Расули Акрамнинг боболари, Макканинг нуфузли кишиларидан бири – Абумуталлиб дуч келди. Абраха уни ёнига чорлаб, Маккага юриш килмасликни сураса керак деб уйлади. Аммо, Абумуталлиб кечадан буён йукотиб куйган туяларини топиб беришда кумак суради. Шунда Абраха: - Сен мендан Маккага юриш килмасликни сурамайсанми?-деди.
–Менга туяларим керак, Макканинг эса уз Эгаси бор,-деди Абумуталлиб бамайлихотир.
Бир неча соатдан сунг осмондан самовий кушлар келиб, Абраха кушини устига катталиги нухатдек келадиган оловли шарларни ташлаб, унинг узини хам кушинини хам яксон килиб ташлади.
Бу вокеа Расули Акрам тугилишларидан 70 кун аввал содир булгани тарихдан маълум.
Расули Акрамнинг дуолари кетган Узбекистон хам худди шундай жойлардан биридир. Бу ишда янада муваффакиятга эришиш учун юртимизни «ИЛМ МАКОНИ»га айлантиришимиз керак. Бунинг формуласини айтишим мумкин. 
 
Охирги кунларда интернет сахифаларида Марказий Осиёдаги холат хакида кушниларимизнинг баъзи бирларида яшовчи турли-туман муаллифлар, вахимали гапларни таркатишмокда.
«Ит хурар, карвон утар» деб куйиш хам мумкин. Аммо...Аммо, бу ерда турли хийла-найранглар уюштиришни истовчи, кейин «лойка сувда балик тутишни истовчилар» хам бор-да.
Марказий Осиёда тинчлик ва осойишталик булишини истовчи ва саклаб келган, келаётган, келиши мумкин булган халк бизнинг узимиз. Бу масалада пассив роль уйнаб булмайди.
Юриспруденцияда битта гап бор. «Жиноятчиликка карши курашдан кура, уни олдини олган яхширок».
Бу акидани Марказий Осиёдаги холатга кандай куллаймиз?
Жуда оддий. Биз узбеклар, козоклар, туркманлар, киргизлар, уйгурлар, коракалпоклар бир ота, бир онанинг фарзандларимиз. Халклар уртасида маданий тадбирларни купрок утказиш керак. «Алпомиш» достоними, туркий халклар тарихини тиклаш учун илмий конференцияларми, туркий тиллар алифбосини яратишми, козокларнинг машхур полвони Хожи Мукон кураш турнирими? Чингиз Айтматовнинг ижодий кечасиними? Махтумкули газалларига багишланган фестивалми, Махмуд Кошгарийнинг ижодий меросини урганувчи фестивалми, Бердак ижодий меросини урганиш кечаларними? Ёки булмаса Насриддин Афанди, Алдаркуса хакида хамкорликда бадиий фильм яратишми ва яна бошка, халкларни ижодий, амалий, яхшиликка чорловчи бошка тадбирларнинг бошида биз узбекистонликлар туришимиз керак. Чунки охирги 22 йил ичида бу ишга ким кодир эканлиги билиниб колди.
Дунё халкларини бирлаштирувчи тадбирлар хам бор. Христиан олами, Иудаизм мамлакатларининг асосий мафкураси диний кадриятларга курилган. Биз качонлардир Каффол Шоший бобомиз килган ишни килишимиз керак булади. Яъни, бизнинг олимларимиз «Таврот», «Забур», «Инжил»ни Куръон призмаси оркали асл холини тиклаб бериши лозим булади.
Бу ишни иншооллох бизнинг олимларимиз эплашади, деб уйлайман. Бунинг учун «Таврот», «Забур», «Инжил»ни шархловчи дунё олимлари билан узаро хамкорликда иш олиб бориш керак булади. Шунда биз Аллохнинг барча сузларини, улар учун эмас, Аллох йулида, савоб учун тикласак, Узбекистондаги тинчлик-осойишталикка куз олайтираётган хар кандай кас-у, нокасга Расули Акрамнинг боболари Абу Муталлибнинг боскинчи Абрахага айтгани каби, «мен туяларимни кидириб юрибман, Макканинг уз Эгаси» бор дейишга хакли буламиз.
Яратганнинг назоратида тинчлик осойишталик сакланаётган жойлар жумласига – Макка, Мадинадан кейин бизнинг юртимиз булиши учун Аллохнинг турт Китобида айтилган сузларини тиклаш тадбирларини хозирдан бошлашимиз керак...Дуогуй одамларимизни талаб ва эхтиёжларини кондириш хам мухимдир.
Аллохим, юртимизни ердан чикадиган, ер устида юрган, осмондан тушадиган бало-ю, офатлардан узинг асра! Аллохим Сен Улугсан.