Спов дь рагуля

Виталий Колтовский
Я перестав любити місто як раніше.
 
В студентські роки любив безпричинно блукати вуличками центру , минати арки прохідних дворів, сидіти на лавочці вдаючи, що чекаю важливої зустрічі.
 
Місто видавалось витонченим, загадковим, недоступним.
 
Про Львів взагалі мовчу.
 
Місяць вступних іспитів був місячником щастя , дотиком до незрозумілої, неповторної монументальності яка п’янила і заворожувала.
 
За кам’яними стінами не могли жити звичайні люди, так не буває.
 
Там жили львів’яни.
 
Івано-Франківськ також перехоплював подих своїми австрійськими мурами ,  польськими костьолами та єврейськими будинками.
 
Таких як я франківці називали ходакАми.
 
Слова рогуль тоді не було.
 
Я , звичайно не мав довгого немитого волосся і не носив величезний пластмасовий гребінь у задній кишені штанів, але я був з райцентру , що навіть наближено не відповідав масштабам і шику міста.
 
Міські трималися окремою групою, до нас в гуртожиток навідувались не часто і  їхні відвідини нагадували походи людей до зоопарку.
 
Ми то все розуміли , старались тримати порядок в кімнатах і всіма силами прагнули змавпувати розв’язність франківчан, але не можливо було зкопіювати їхній лоск.
 
Вони інакше виглядали ззовні.
 
У них були біліші обличчя, пряма постава і вільний незатравлений погляд.
 
Це не можна було навіть зіграти.
 
Так як на Заході ви легко впізнаєте нашу людину серед європейців так саме легко впізнати студента з села.
 
З часом ми стали майже як вони.
 
Копіювали їхні зачіски, одяг,  манеру розмови.
 
Вже років за три в селі, на вигляд, легко визначав хто з молоді поступив в інститут, а хто попав в армію чи пішов працювати.
 
В селі вже наслідували нас.
 
В райцентрі були свої ходаки з сіл.
 
Врізалось в пам’ять розмірковування нашого фірмана.
 
«От, дивИсі»- казав він. «Йдут бабИ з базарУ.  Я зразу кАжу котрА наша, а котрА з села. Наші такой  віглядают шо пані.»
 
Навіть після закінчення навчання ми не стали повністю міськими.
 
Ми були жителями міста, але не стали франківчанами.
 
І не тому, що не могли.
 
Ми не хотіли.
 
Ми зрозуміли, що місто не є абсолютне благо.
 
Щирості та доброти і в селі не багато, але в місті її ще менше.
 
В місті більше інтелігентних людей,  але це зовсім не означає; більше людей порядних.
 
В місті більше фальші і маскується  вона за багатовіковими мурами значно краще ніж за копицями сіна.
 
Коли на вулиці до мене, посміхаючись, підходить людина і починає питати про життя – буття і згадувати як ми вчились в 22, 18, 13-ій школі я все таки витискую з себе:
 
-Вибачте, Ви помиляєтесь. Я не з Франківська.
 
Місто тепер інше бо ми залишились жити в ньому.
 
Ми його зіпсували.
 
Щоденно чуючи мати на вулиці, переступаючи через розкидане сміття, об’їзжаючи запарковані в неположених місцях авто я зле проціджую крізь зуби:
 
-Село.
 
Та злість та скоріш на себе.
 
Треба визнати: ми самі винні.
 
Ми забрали найкраще з села і не зробили кращим місто.
 
Ми все зіпсували.
 
Найгірше з міста ми привезли в село.
 
Ходаки стали рогулями: це все чого ми досягнули.
 
Наші діти побудували нове місто.
 
Велич сірого каменю вони замінили африканською строкатістю, дерев’яні вікна  згоріли в пластиковій вакханалії, металеві  огорожі з’їла цегляна іржа.
 
Нема навіть в кого просити вибачення.
 
Навкруги не має городян.
 
Навкруги тільки ми.
 
Пробачте нас сучасні мега-села Львів, Івано- Франківськ, Тернопіль…..
 
Якщо зможете.