Хавфли Фантаст езувчи. Фельетон

Анвар Шукуров
    Якинда кушни кишлокдаги Аклиддин ака чет элга бориб ката мукофот олиб кайтдилар. Интервьюсини узим курганим учун, ундаги бир нуктага сизнинг хам эътиборингизни каратмокчиман.
    Аклиддин аканинг гапига караганда, хозирги пайтда уларнинг кишлогида жиноий жавобгарликка тортилиш хар кандай акл эгаси учун нуфуз (???) хисобланадиган буп копти?
    Аввал у кишининг гапларига анча хафа булдим. «Энди уйдаги гап, кучага чикарилмайди-да». Кейин уйлаб карасам, у кишининг гапларида жон борга ухшайди. Ахир «бирни куриб шукр кил, бирни куриб фикр кил» деган макол бежиз эмас экан. Энг чидамли, фикр мулохазали, аклнинг ишкибози булган халк вакили сифатида айтаманки, Аклиддин аканинг гапларидан хулоса килсак яхши буларди.
    Менинг бир фантаст хикоялар ёзишни севувчи, молиячи журам бор эди. Ундай китоб чикарди, бундай китоб чикарди китоблари бозорбоп булмади. Якинда уни куриб колдим. Жа-а узгариб кетипти. Тагида «Малибу», уч каватли уй куриб, биринчи каватини офис килиб олибди. Каерда ишлаяпсан? -десам. -Ёзяпман,- деди.
-Халиям, хикоялар ёзяпсанми? Китобларингни курмаяпман-ку?
-Ёзяпман. Касбий фаолиятни адабиёт билан бирга олиб бориб ёзяпман.
Касб билан бирга, дэ?
-Ха.
-Касбинг аудитор эди. Хикояларинг фантастик эди. Икковини кушса нима буларкин? 
-Якинлашяпсан хумпар.
-Шундай дегин-а? Хикояларингни укиган булмасам, каерда ишлаётганингни каердан биламан? Майли сенинг фантастик асарларинг каерда сакланяпти?
-Ёзганларимнинг хаммаси махфийлашиб кетяпти. Алохида хизматлар папкаларида, кейин суд идораларида сакланяпти.
-Кизик сенинг фантастик хикояларинг уларга шунчалик кизикми?
 -Булмасамчи?
-Тухта сенинг ёзганларингни укиган одамлар, бошкаларга молиявий жарима куллашяптими?
-Ха, десам хам булаверади.
-Эски одат, яъни фантастик хикоялар ёзиш буйича илхоминг келмаяптими?
–Илхом, келяпти, - тиржайди у.
–Хозирги пайтда битта фантастик сюжет ёзсанг, идоралар рахбарлари хайрат ичра ёка ушлашяпти, хаяжондан баъзилари инфаркт, баъзилари инсульт, баъзилари псих булиб, узини йукотиб куйишяпти, тугрими?
-Тугри.
– Суриштирув, тергов органлари талантингни куриб «койил дейишяпти», тугрими?
–Яна тугри гапиряпсан.
–Булди тушундим. Сен аудиторсан ёки иктисодчи ёхуд молиячисан!
–Биттасини айт.
–Менимча аудиторсан!
–Тугри.
Энди хайрат навбати менга келди. Ошнамга чин юракдан ачиниб, «Илтимос дустим, бу ишингни ташла, чунки сен ва сенинг шогирдларинг нима ишлар килаётганини, уларнинг фантастик молиявий, электроэнергетик, газ сохасидаги сюжетларидан жуда куп киши азият чекаётганини якинда бир киши вйтди, бу ишингни охири вой демокчи эдим. Унинг телефонии жиринглаб колди. «Хозир, икки секундда (?) бораман»-деди у телефонида ва менга «сог бул» деганча номаълум объектга гойиб булди.