Экскурсионный туризм Краем пяти Казацких Сечей

Самойленко Галина Ивановна
ЕКСКУРСІЙНИЙ ТУРИЗМ: СТЕЖКАМИ НІКОПОЛЬЩИНИ — КРАЄМ П’ЯТИ КОЗАЦЬКИХ СІЧЕЙ
Г.І. Самойленко © ТЕЗИ КОНФЕРЕНЦІЇ

Тези з фотоматеріалами розміщені тут:   http://h.ua/story/369770/


Нікополь — одне з давніх і славних місць Дніпропетровщини, найстаріше місто в області, яке у 2012 році відзначило 373 річницю свого заснування і має статус історичного. Нікопольський край славен своєю багатою історією, невідривно пов’язаною з історією запорозького козацтва, бо він був його центром і серцем, — колискою, де козаки плекали українську незалежність, — першим джерелом, звідки "Воля Українська розлилася". Окрім того, саме тут розміщені найбільші і найбагатіші поховання скіфських царів. Тут збереглася пам'ять про скіфсько-сарматські часи. Саме тут була проведена і героїчною сторінкою вписана у літопис Нікопольсько-Криворізька операція під час Великої Вітчизняної війни.

А з 26 липня 2001 р. постановою КМУ № 878 був затверджений «Список  історичних населених місць України», в який було внесено м. Нікополь. Науково обґрунтований рік заснування Микитинської Січі (нині м. Нікополь) — 1639 р. було введено в інформаційний простір України і Європейської цивілізації та офіційною публікацією внесено в Енциклопедію Історії України (К.: 2005, Наукова думка Т3, С.271), а також відмічено в Національному  Атласі України (К.: «ДНВП, Картографія, 2007, Карти 24).

Нині, виходячи із завдань Стратегічного плану розвитку м. Нікополя на період 2012–2020 рр. та розпорядження міського голови м. Нікополя Токаря Р.І. від 28 листопада 2011 р. № 309, здійснюються заходи по створенню програми "Перша гетьманська столиця", яка після внесення до  постанови  Уряду України № 878 від 26.07.2001 р. уточненої дати заснування  міста у 1639 р., передбачає відзначення у вересні 2014 р. на державному рівні 375 річниці заснування м. Нікополя.

Враховуюче вище зазначене, було б злочином проти української нації, світової спільноти та історії говорити скромно про культурно-історичне значення Нікопольського краю, або про його мальовничу українську природу, яку зовсім не випадково за Дніпровськими порогами уподобали славетні козаки (звідти й назва їх з’явилася: Запорозькі козаки). Тому, керуючись Указом Президента України  від 21 лютого 2007 року № 136/2007 "Про заходи щодо розвитку туризму і курортів в Україні" і затверджену головою обласної ради Ю. Вілкулом Програмою розвитку туризму в Дніпропетровській області на 2009–2012 рр. [1] слід приділити особливу увагу розробкам туристичних і екскурсійних маршрутів в Нікопольскому краї й активно сприяти просуванню туристичних послуг на українських та міжнародних ринках.

А тим, хто планує цікаві, пізнавальні відпустки у весняно-літній період можна запропонувати екскурсійний туризм "Стежками Нікопольщини — краєм п’яти Козацьких Січей". Мандруючи, туристи зможуть побачити славні землі, де колись жили козаки і де протягом більше двохсот років розташовувалися п’ять з восьми Запорозьких Січей: Микитинська, Чортомлицька, Томаківська, Базавлуцька і Підпільна (Нова Січ). Нині  герб Нікопольського району має вигляд щита з п’ятьма зірками, що символізують п’ять Січей, а центральна з них — Микитинська Запорозька Січ (нині м. Нікополь), від якої і була народжена Українська національна держава в середині ХVІІ ст. у формі Гетьманської Козацької України. Туристи зможуть оглянути місцини, де колись розташовувався військово-суспільний і духовний центр легендарних Запорозьких козаків.

Також вони зможуть відвідати стару частину м. Нікополя (центр Микитиного Рогу у 1639), де колись Микитинська Січ була осередком підготовки до Визвольної війни українського народу під булавою Богдана. Тут Хмельницький у 1648 р. скликав козаків і виголосив їм свою зворушливу промову, яка глибоко запала в серця українських запорожців і підняла їх на визволення рідної України від гнітючого польського ярма. І того ж самого дня Богдана Хмельницького проголосили Гетьманом всієї України Козацької і вручили йому корогву (прапор) і булаву, яку він здійняв високо в небо до Єдиного Бога. А нині на цьому місті встановлено гранітний пілон з меморіальною дошкою (фото 5). І кожен з туристів зможе постояти на цьому клаптику український землі й особисто відчути той міцний Дух Волі Української, який розлився з Микитинської Січі з Волі Божої на всю Україну й народив тоді українську незалежність і українську державу. А поряд з гранітним пілоном, на самій верхівці Микитиного Рогу, в який б’ють люті дніпровські хвилі й гуляє вітер вольний, можна побачити пам’ятник славетному Гетьману вольної України і Війська Запорозького — Богдану (скульптор І. Кавалерідзе, 1954).

Ще однією визначною пам’яткою історії Запорозького козацтва на Нікопольщині, яку слід відвідати туристам, є могила козацького ватажка й кошового отамана Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового — Івана Сірка. Легендарного, непереборного характерника, найлютішого ворога татар і турецького султана з династії Османів Махаммада IV. Це саме Івана Сірка та його Військо Запорозьке зобразив І. І. Рєпін у своїй картині "Козаки пишуть відповідь турецькому султану" (1880-91). Це Івана Сірка офіційна церква звинуватила у чаклунстві, бо козаки-характерники володіли магією і вміли впливати на свідомість людей та лікувати собі навіть смертельні рани. І це Іван Сірко довгий час без власної голови лежав в могилі землі Нікопольщини біля Чортомлицької Січі (за 2 кілометри від села Капулівка), бо його череп певний час "мандрував" — спочатку до Москви в антропологічну лабораторію, потім до Нікополя, а потім опинився у Дніпропетровському історичному музеї ім. Д. І. Яворницького [2]. І тільки у 2000 р. було прийнято рішення про допоховання черепа в кургані Баба-могила. Й нарешті славний Отаман знайшов свій спокій. А на кам’яному могильному хресті І. Сірка певний час був напис: «Хто буде сім років перед Великоднем виносити по три заполи на мою могилу, то буде володіти такою силою, як я, і знатиме стільки, скільки я» [3]. І нині щороку, 1-2 серпня, на могилі проводиться вшанування пам'яті славного Кошового Отамана, на які збираються тисячі українців з усієї країни та закордону.

Не менш визначними пам’ятками історії Нікопольського краю для відвідування їх туристами є скіфсько-сарматські кургани. Бо колись нікопольська земля входила до складу Великої Скіфії, і тут були розміщені найбагатіші поховання скіфських царів. Адміністративний і торгово-ремісничий центр Скіфії, першої на території України держави, розташовувався на лівому березі річки Дніпро (V-ІІ ст. до н.е.) і відомий в науковій літературі як Кам'янське городище (тепер тут смт. Кам'янка-Дніпровська Запорізької області у 8-ми кілометрах на південь навпроти Нікополя) [4]. Під час археологічних досліджень на сучасній території Нікополя були знайдені залишки поселень та поховань доби IV-го — початку І-го тисячоліття до н.е., а також скіфської (V-IV ст. до н.е.) та сарматської (ІІ ст. до н.е.) культур. А з останків одного зі скіфів було зроблено антропологічний портрет, який став відомий науковцям всього світу і посів важливе місце у підручниках з археології.
Мандрівники-туристи можуть відвідати найбільш визначні царські скіфські кургани:

; курган Чортомлик (в 2 км від с. Чкалово), де було комплексне поховання царської родини;

; курган Товста Могила (електродепо Орджонікідзевського ГЗК), де було знайдено не пограбоване поховання скіфської цариці з немовлям та золота нагрудна прикраса, пектораль, вагою 1145 г., яка нині стала найвідомішою у світі; пектораль виявлено у 1971 р. Борисом Мозолевським, зберігається у Музеї історичних коштовностей України в Києві і належить до Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України;

; курган Соболева Могила (в 2 км від с. Гірняцького), де було виявлено поховання скіфського жреця [5].

Також туристи зможуть посмакувати живильної водиці з лікувального козацького джерела у с. Борисівка Нікопольського району, яке назване на честь ікони Божої Матері – «Живоносне джерело», якому виповнилося понад сто років. І там же відвідати освячену купальню. А також з’їздити і до іншого джерела поблизу м. Марганець, де в XVI сторіччі розташовувалася Буцько-Томаківска Запорозька Січ. У цьому джерелі водичка настільки насичена йодом і мінералами, що використовувалась колись козаками як антисептик. І поранені в боях козаки лікувалися нею, прикладаючи змочені в джерелі пов’язки до ран [6].

Вибагливі туристи зможуть піднятися по сходах до набережної Каховського водосховища і поспоглядати чарівно-казкове українське небо, або схід і захід українського сонечка. Затамувати подих і подивитись вдалечінь на блакитно-сріблясту гладінь, під якою нині, як у дорогоцінному золотому саркофазі, тихо спочивають усі козацькі Січі, окрім Буцько-Томаківського острова.

На центральних сходах до набережної водосховища туристи побачать військовий меморіал "Гармату", що встановлено на честь Нікопольсько-Криворізької операції, проведеної 8-го лютого 1944 р.. Тоді, на 962 день великої Вітчизняної війни, війська 3-го і 4-го Українських фронтів форсували ріку Дніпро і спільними зусиллями звільнили м. Нікополь від німецько-фашистських загарбників. У тій битві особливо відзначилися воїни 203, 333 та 266-ї стрілецьких дивізій, гвардійці мотострілецького батальйону майора Г.М. Надежкина, а також молодий капітан В.М. Бахирєв, який разом з 20 бійцями став на шляху ворога, що атакував. А коли загинули всі бійці, капітан останньою гранатою підірвав і себе, і ворожих солдат.

А найбільш вибагливі туристи зможуть відвідати Нікопольські пляжні лагуни і поніжитися під промінням ласкавого весняного сонечка та відсвяткувати на початку червня День відкриття купального сезону.

Або зустріти 21 липня День старого бога Перуна, бога-громовержця, бога блискавок і хмар небесних, в програму святкування якого входять заходи: смолоскипна хода; розпалювання вогнищ; урочисте посвячення у воїни; двобої, бій із тінню, фаєр-шоу; ходіння по розжареному вугіллю; запальні ігри; братчина (бенкет під відкритим небом); пісні під гітару, а також прослуховування українських рок-композицій і невимушене спілкування біля ватри до світанку [7].

Але найкращий сезон для екскурсій Нікопольським краєм — це серпень і вересень. У вересні туристи зможуть побувати на святкуванні Дня міста, 375 річниця якого у 2014 році буде відзначатися в Україні на державному рівні. А 24 серпня із задоволенням розділять радість і гордість усіх нікопольців, відсвяткувавши разом з ними День незалежності вільної України, — жаданий День, заради якого й народилося колись сильне духом Запорозьке Козацтво, й заради якого билося на смерть, очолене славним і сильним Гетьманом нашим — Богданом. 

Програма розвитку туризму у Дніпропетровській області на період 2009-2012 рр. була прийнята на підґрунті Указу Президента України  від 21 лютого 2007 року № 136/2007 "Про заходи щодо розвитку туризму і курортів в Україні" і затверджена головою обласної ради Ю. Вілкулом [8]. Її реалізація здійснювалася відповідно до переліку заходів, виконання яких забезпечувалося за рахунок обласного бюджету в межах бюджетних асигнувань на бюджетний рік, місцевих бюджетів  та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

А головним розпорядником коштів обласного бюджету було управління культури і туризму Дніпропетровської облдержадміністрації.Зокрема, заступником голови обласної ради, керуючим справами К. Відякіною було затверджено Перелік завдань і заходів Програми розвитку туризму в Дніпропетровській області на 2009–2012 рр., який передбачав джерела фінансування.
 


ЕКСКУРСІЙНИЙ ТУРИСТИЧНИЙ МАРШРУТ «СТЕЖКАМИ НІКОПОЛЬЩИНИ - КРАЄМ П’ЯТИ КОЗАЦЬКИХ СІЧЕЙ:

Пункт 1. Центральна територія навколо Нікопольського міськвиконкому, на якій розташовані пам’ятки: 1) стела «Крила богині Перемоги Ніки» — символ міста Нікополя; 2) Європейська площа; 3) сквер з місцем для закоханих одружених молодят, дитячим ігровим майданчиком, фонтанами і меморіалом «Літак», встановленим на честь 40-річчя перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр. Поблизу скверу розташований гостьовий комплекс «Афіна».

Пункт 2. Площа ім. Б. Хмельницького в старій частині міста Нікополь — центр «Микитин Ріг» у 1639, місце, де Микитинська Січ була осередком підготовки до Визвольної війни українського народу проти польської шляхти під булавою Богдана Хмельницького. Основні пам’ятки: 1) гранітний пілон, встановлений на місці обрання у 1648 р. Б. Хмельницького Гетьманом Козацької України; 2) пам’ятник гетьману Богдану Хмельницкому (скульптор І. Кавалерідзе, 1954 р.).

Пункт 3. Могила легендарного Кошового Отамана Запорозької Січі і всього Війська Запорозького Івана Сірка. Розташована у 2 км. від села Капулівка Нікопольського району, Дніпропетровської області.

Пункт 4. Царські скіфські кургани: 1) Курган Чортомлик (у 2 км від с. Чкалово), де було комплексне поховання царської родини; 2) Курган Товста Могила (електродепо Орджонікідзевського ГЗК), де було знайдено непограбоване поховання скіфської цариці з немовлям та золота нагрудна прикраса — пектораль; 3) Курган Соболева Могила (у 2 км від с. Гірняцького), де було виявлено поховання скіфського жреця.

Пункт 5. Лікувальне козацьке джерело з освяченою купальнею у с. Борисівці Нікопольського району, яке назване на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело» й якому виповнилося понад сто років.

Пункт 6. Лікувальне джерело поблизу м. Марганця, де в XVI сторіччі  розташовувалася  Буцько-Томаківска  Запорозька  Січ і в якому водичка настільки насичена йодом й мінералами, що використовувалась козаками як антисептик.

Пункт 7. Набережна Каховського водосховища, при центральному вході до якої встановлено меморіал «Гармата» на честь Нікопольсько-Криворізької операції, проведеної 8-го лютого 1944 р. Поблизу розташовані кафе «Пристань», поряд із рибацькими містечками, і кафе «Лунный блюз».

Пункт 8. Нікопольські пляжні лагуни з атракціонами на воді, пірсами для швартування яхтових суден і культурним комплексом відпочинку «Майами».

Пункт 9. Святкування 21 липня Дня Перуна. Відбувається в Нікопольському районі біля Олексіївської затоки, у посадці поблизу пам’ятника І. Сірку в с. Капулівці.




Література:

1. Рішення обласної ради Про програму розвитку туризму в Дніпропетровській області : [Електронний ресурс] / Сайт Дніпропетровської обласної ради / Режим доступу : http://www.oblrada.dp.ua/decisions/7/277

2. Характерник Іван Сірко [Електронний ресурс] / Сайт Характерне козацтво. Історія / Режим доступу : http://kozaky.org.ua/index.htm?id=46

3. Іван Сірко [Електронний ресурс] / Вікіпедія. Вільна енциклопедія / Режим доступу : http://uk.wikipedia.org/wiki/

4. Історія міста Нікополь [Електронний ресурс] / Нікополь – сайт міста: Історія міста / Режим доступу :  http://nikopol.osp-ua.info/ch-1_fl-hystory.html

5. Жуковський М.П. Про значення пам’яток історії та культури Нікопольського району Дніпропетровської області [Електронний ресурс] / Сайт Бібліотечно-інформаційного центру "Слово" / Режим доступу :

6. Цілющі джерела Нікопольського краю [Електронний ресурс] / Сайт Новини твого міста / Режим доступу : http://ntm.net.ua/news/7---/1450-2012-01-11-08-26-31

7. Свято Перуна [Електронний ресурс] / Мероприятие. Сайт: В контакте / Режим доступу : http://vk.com/event40926094