Лист з Украiни. Розмова про минуле i майбутне..

Мирон Веклюк
 Рецензия на «Русины - от Белой Хорватии до Украины. Мифы и реал» (Мирон Веклюк)

Доброго Вам дня, Мироне!
От нарешті прочитав те, в "чому собака...". Ви все правильно пишете. Тільки частина Білої Хорватії увійшла до складу Київської Русі. Більше того, я Вам скажу, що в Кіровоградській області є цілі села, заселені підданими Івана Хорвата (з ним на чолі) за часів вже загарбання України північною імперією. Ці військові хорватські поселення слугували для придушення можливих повстань українських селян. Згодом всі хорвати асимілювалися в українському середовищі і стали одним Українським Народом.
Я ж Вам про інше писав, друже. В часи Великого Переселення сталося багато асиміляцій не тільки племен, а цілих народів. І багато було що перекручено з історії та знищено інформаційних першоджерел за часів модернізації Московського царства в Россійську Імперію.
Так сталося, що Кров змішувалася кілька разів в різних пропорціях, і різними племенами. Взяти хоча б чотири хвилі єврейського розселення на фоні тюрко-булгарських та фіно-угорських переселень та асиміляцій. Справа вже не в самоназвах народів або їхній пасіонарності по Гумільову (двоголові журавлі нині закликають до пасіонарності росіян). Справа не в їхній "чистоті Крові", бо казав і кажу, що Дух вищий при тому, що рівний Крові.
Я прошу аби люди не сіяли розбрат на Землі. Хоче нація бути Нацією - хай буде! Бо скажіть мені, будь ласка, чим прагнення до Волі одного Народу ліпше чи гірше прагнення іншого?! Нічим!
Я кажу, що все велике пізнається на малому. Якщо кілька сімей мешкають в одному під*їзді багатоповерхівки, то ні одна сім*я не має Права на втручання в справи іншої. Всі вони по Праву мають рівні права, навіть, коли в якійсь із них є всиновлені діти (в Україні татари, русини, євреї, ...). Коли північний сусіда починає науськувати когось із всиновлених дітей на їх прийомних батьків, то хто він в такому випадку? Це злодій, який свої злодійства твАрить чужими руками, рукам тих, кого він інформаційно манкрутував.
Та ось, хтось із всиновлених дітей піддався на провокації і вже потребує собі обособленної житлової площі. Чи він дійсно вважає, що провокатор буде його поважати а чи рахуватися з його точкою зору на його незалежність?! Ота обособленна житлова площа відійде провокатору, бо той знайде причини на введення свого "миротворчого контингенту". Так буде віддячено прийомним батькам та їх дітям тими всиновленими дітьми, які не мають своїх мізків, а керувалися провокатором-кукловодом.
Я вважаю, що русинам потрібна де-факто автономія (культура, економіка...), але тільки не де-юре (хай всі купчі і право на житлову площу залишаються у прийомних батьків), бо інакше "північ" відкусить дуже ласий кусок від унітарної України. Я вважаю, що це має бути повільний та природній процес збереження дуже цінної русинської культури та генофонду, з однієї сторони, а з іншої дуже плавний добровільний асиміляційний процес (як це було і раніше).
В своїх статтях Ви писали, що українські чиновники дуже притісняють русинів, але Ви зважте, друже, на такий парадокс - в Україні та влада, що притісняє русинів, притісняє і українців, бо дійсно українською, назвати її важко. Скоріше за все вона проросійська і намагається замість розбудовування здорової Української Нації задушити паростки здорового націоналізму. Є великі сподівання простих українців на "Свободу" О.Тягнибока, є великі сподівання на взаємопорозуміння з тими етносами, що мешкають в Україні. Але я ще раз наголошую, що в Україні теж є титульні українці і недопустимо за їх рахунок вирішувати свої проблеми. Вважаю, що має бути відкритий діалог між русинами, татарами (біля десятка ще назв) та українцями. Бо ми всі люди, а люди мають вміти домовлятися! Чи не так, пане Мироне?!

З Повагою,
Миколай.

Николай Цупренко   20.12.2012
Так, Микола, i тiльки так. Менi приемно, що Ви мене зрозумiли. А я, будьте впевненi, Вас добре розумiю. Щиро дякую Вам за цiкаву та розгорнуту рецензiю. Внic Вас на свою сторiнку.
З повагою Мирон.

Мирон Веклюк   20.12.2012