Динамитда чой кайнатиш

Анвар Шукуров
Коран
27.  Мы не напрасно небеса и землю сотворили
И то, что между ними (суще).
Так думают все те, кто не уверовал (в Аллаха),
Но горе тем, кто не уверовал (в Него), — от О'гня!
28.  Ужель Мы одинаково рассудим
Тех, кто уверовал и доброе творит,
И тех, кто на земле дурное сеет?
Ужель Мы одинаково рассудим
Благочестивых и поддавшихся распутству?
          Куръон Саба сурасидан

Октябрь инкилобига багишланган Москванинг НТВ каналидан берилган бугунги, тугрироги кечаги курсатуви уйку бермади.
Мен революция Узбекистонда булмаган деб юрсам, Россияда хам булмаган экан! Кишки Саройда арок ичиб маст булиб етган матрослар, бир хонага бикиниб кириб олган Вактли Хукумат бир дона уксиз, давлат бошкарувини большевик деган “террорчи”ларга топширган экан холос.
Бу большовойлар аста секин узининг жазо отрядлари ВЧК, ОГПУ, НКВД каби идоралари ходимлари сонини купайтириб, Петр 1 давридан буён гуркираб яшнаётган, ижодий мехнат, хушмуомалалик, аристократия (яхшилик килиш)га асосланган Хукуматнинг барча сохаларига уз  ходимларини тикиб, фиску-фасод, эркин фикрловчиларни йук килиш, утакетган ахлоксиз ишларни давлат ишига аралаштириб дунёда энг адолатли тузум курамиз деган шиор билан Аллохнинг бандаларини роса эзишди. Уларнинг килган ишларини динамитда чой кайнатмокчи булган кишининг хатти-харакатига ухшатгим келади. Зулм-ситам, одамларга озор бериб бахтли жамият куриш хакида “чой” 74 йил деганда портлади. Большавойларнинг узлари ясаган турлари узлари устига кулаб, шарманда булгунларича давом этди. Куръондаги юкорида келтирилган оят биз учун ибрат ва эслатмадир. Яхшилик таратувчи одам билан, хамманинг жигига тегадиган Ишкалиддинлар тенг булмайдилар. Совет мансабдорларининг купчилиги Ишкалиддинлар эди. Чкаловга багишланган фильмда бир чиновник Лениннинг “бойтесь добреньких” деган гапини эслатди. Совет мамлакати конунларга асосан эмас дохийларининг репликасига асосан яшади. Сталин репликаси “нет человека нет проблемы”, Хрушчев “скоро построим коммунизм, там юристов не надо”, Брежнев “экономика должно быть экономной” ана шунака репликалар, бирон бир ишни охирига етказишга куймади. 
Большевиклар даврида Москвада метро курилди, Москва Университети курилди, канчадан-канча ГЭСлар курилди, лекин халкнинг ёдида террор колди. Худди Фиръавн курган пирамидалар учун унга миннатдорлик колмагани каби. Гитлер хам куприк курган экан, уям одамлар ёдида нафрат ила ёдда колди.
Амир Темур Самаркандда Бибихонимга сарой курди, Шахрисабзда Оксаройни курди, Туркистонда Ахмад Яссавийга макбара курди. Курилишлар аста-секинлик билан, уста-ю косибларнинг хакки уз вактида берилиб, бинолар ижодий, кутаринки кайфиятда курилди.
Айникса Бобурийларнинг Тожмахали бинолар ичида энг улугвори ва гузали эди. Бу бино хар доим хурмат билан эсланади. Чунки, бу курилиш севги рамзи сифатида курилганди.