Гаухарбек Кункожаевтiн домбырасы 1 миллион доллар

Гаухарбек Баянбайулы Кунхожаев
Телефоны: 87056859797

«Kасиетті кок туйе» атты компози­ция­лык керемет туындыны коргенде аузымыз анкайып калды. коркыттын кара кобызы, касиетті домбыра, кара шанырак, кожа Ахмет Йассауи кесенесі сынды халкы­мызга тан касиет пен киелердін барін ар­калап, боздап турган кок туйе. Зер са­лып кара­саныз, осы бір гана туйенін бойы­нан 78 туындыны коруге болады екен.

Масе­лен, туйенін шудасы бір жерде карлыгаш, бір жерде барыс болып ширатылып жа­тады. Бір коріністін озі тортке болініп ко­ріледі. кобыздын басынан кос кар­лы­гаш­тын бей­несі шыгады. Екі карлыгаштын жиын­тыгынан халыкка аягынын ушымен кыз­мет етіп журген патша баланын бей­несі шыгады.

Патша баланын бір колында кітап, бір колын «сабыр» деп котеріп тур. Патша баланын ортасынан жарып шыгып ормелеп келе жаткан барыстын бейнесі. Азу тісін акситкан кок борі, онын астында Култегін бабамыздын бала шагы, ана мен бала, аягына сур жылан оратылган кыран бейнеленген. Бірімен-бірі сабактасып, тамырласып жаткан кереметтер. озімізді койып, енді туйенін озін сойлетейік, не дер екен?

Туйеміз буй дейді: «Бул бір жал­ган дуние тар секілді, суга кулап жок бол­ган жар секілді. Талай-талай сурлеуден отті-ау бабам, Ауыр жукті аркалап нар секілді... Коптен куткен кок борі кайта оянды, канын жутып ішіне зар секілді. Кок борінін кок туы кокке орлеуде, кок­тем-коніл енді еріген кар секілді...».

Аталмыш туындыны бір жарым жыл бойы тынбай енбектеніп жасаган колонер шебері Гаухарбек Кунхожаев Туркістан каласында турады. Туып-оскен жері - Арыс каласынын манайы. ал-Фараби атындагы Шымкент мадениет институтын бітіріп, мамандыгы бойынша бірер жыл оку орнында даріс берген, кейін біржола колонерге ауыскан.

Адам бойына кез келген онердін алдымен атанын куші, ана­нын сутімен сінетіні анык. Aкесі Баянбай емші аулеттен шыкса, шешесі Забира Номанкызы той-томалакта ауелете ан салатын, оган коса сырмак, кілем токитын ісмер жан еді. Нагашы атасы Кунхожа домбыра жасайтын шебер арі куйші бол­ган, ел аузында ол кісінін желеп-жебеп журетін «сары жыланы» болган деген де соз бар.

Аталарынын аруагы колдаган болу ке­рек, Гаухарбек ен алгаш аскерде жур­генде тылсым тус корді. Тусінде унемі домбыра тартып немесе агаштан домбыра курастырып жататын. Бурын-сонды агаштан мусін ойып кормесе де, «тауекел» деп ен алгашкы домбырасын кур жалан пышакпен ойып шыгарды. Сол домбырасы алі кунге сактаулы.
2003 жылы «Киелі домбыра жасап ал» деген тылсым тус корді. Сойтіп, тусінде корген туындысын курма жемісінін суйегімен сызып шыкты.

Тагы бірде тан намазы устінде алі жасалмаган ерекше домбыранын нускасы торт рет оздігінен сауле шашып жаркырады. Сол улгі бо­йынша «Туркістан домбыра» жасап шык­ты. Домбырасын аттай калап алгандардын ішінде белгілі мемлекет жане когам кай­раткері Нуртай абікаев, Голливуд жул­дызы Стивенсон, т.б. бар.

Белгілі дизайнер, профессор Аманжол Найманбай аталмыш туынды жайында былай дейді: «Бул - нагыз онер туындысы. Оган куман жок. арине, мамандардын аркилы пікірлері болуы мумкін. Ол мін­детті де. Дегенмен мундай туындылар жиі туа бермейді. Бауырымыздын жасаган енбегінде казактын тотемдік, киелі угым-тусініктерінін жиынтыгы торт козі тугел тунып тур. Мундай туынды осы уакытка дейін болган емес».

Гаухарбектін озі кунын бір миллион долларга багалап отырган, касіби шебер­лердін тандайын кактырган туындысы­нын кондырмасын Сыр бойында осетін торангыл агашынан жасаган. Торангыл шегедей катты арі жумсак агаш. Онын сырын агаштан туйін туйетін шеберлер жаксы біледі. Торангылды ел киелі санап, отка жакпайды. казак жерінін ар аума­гындагы «Бес торангыл аулие» деген жер аттары да тегін шыкпаса керек.

Кейіпкеріміздін колонерден баска ан­шілік, сазгерлік, акындык онері бар. ар туындысын оленмен орнектеп, «сойтетіп» кояды. Астана каласынын 20 жылдыгы кезінде откен спорттык іс-шарада ауыр кір тасын котеруден екі салмак (16 жане 24 келі) бойынша да бас жулдені женіп алганын да айта кетелік.

Астана демекші, Гаухарбектін біз соз кыл­ган туындысын биіктігін он метр етіп кок тастан ойып, Астананын корікті жері­не кояр ма еді, шіркін!...

Торегали Ташенов