Дакки. давоми

Анвар Шукуров
41.  И (вам) Писание напоминает о (пророке) Ибрахиме.Поистине, он праведником был — пророком.
42. Вот своему отцу сказал он:"Мой отец, зачем ты поклоняешься тому,Что (не способно) ни услышать, ни увидетьИ никакой услуги не способно оказать?
43.  О мой отец! Ко мне явилось знание того,Что (до сих пор) тебя не осенило,А потому за мной ты следуй -Прямым путем я поведу тебя.
                Коран 19.Марям.

Барибир уйку хам чала булди. Хожи, ухлаёлмади. Бомдодга азон айтилгач, туриб намозини укиди, кейин яна калбини шифолаш учун Китобни очди.
«Узи яратган бандасининг дарди нимадалигини Аллох билмаса, ким билади» (Рахмон сураси) деган оятларни укигач, калбидаги бир тош майдаланиб, дили ором олгандай булди ва хозирок ишга бориб, Саид Тураевични узи билган иймон йулига бир марта булсаям чакириб куришга уриниши хакида фикрга келди.
Абумалик ака машинасини уйига куйиб колхоз идорасига пиёда кетди. «Пиёда юриш фойдали, шу билан бирга фикрларимни чархлаб олишга хам улгураман»- дея, асфальт йулни куйиб, дала айланиб (машинадаги танишлари уни чалгитмаслиги учун) йулга тушди.
Йщл-йулакай Саид Тураевич билан буладиган, сухбатни узича тасаввур кила бошлади. Мана кабинетга киради, ха киришидан олдин котиба Сабохатхонга «раиснинг ёнига ярим соат хеч кимни киритманг» деб тайинлайди. Салом аликдан сунг шундай дейди:
«–Саид Тураевич, сизнинг савоб ишларингиз куп. Амалий ишларингиз жуда куп йиллар эслаб юрилади. Аммо, килаётган ишларингизни оддийгина хатти-харакатлар билан бузиб куяяпсиз. Хозирги пайтда, умуман олдин хам, кейин хам дунёдаги барча ишлар Аллохнинг буйруги билан, фаришталарнинг кишиларга келтираётган хабарлари, илхомлари оркали бошкарилиб турибди.
Бу масалада мен хам бир вактлар шубха гумонларга берилганман. Аммо, Куръондаги бир оятда, бу гапларни тинглашга сабри чидамаганларга шундай дакки берилади:
64. (А кто высказывает нетерпенье
На запоздалость благ или знамений,
Тому ответом будут ангелов слова):
"Нисходим свыше мы лишь только
По повеленью Бога твоего.
Лишь одному Ему принадлежит
То, что пред нами, позади от нас
И то, что между тем и этим.
Господь твой ничего не забывает, -» (Куръон 19-Марям сураси, 64-оят).
             Шунинг учун барча пайгамбарларга кавми кариндошларини Аллох йулига чакириш, буюрилади. Бу дегани намоз укиш, закот беришга мен сизни чакиришга келдим. Агар шундай килсангиз, колхозимиз янада гуллаб яшнайди.
Ишонмасангиз Исмоил пайгамбар хакидаги оятларни эслатаман:
»
54.  И (вспомни) в этой Книге Исмаила.Поистине, в обещанном он был правдив.Он был посланником и был пророком.
55.  Он очистительную подать и молитвуЗаповедал народу своему,И Богу своему он был угоден. (Марям сурасидан)
Шу жумладан, пайгамбаримизга бот-бот шундай хабар келганлигини тушунтираман:

65.  Господь небес, земли,А также и того, что между ними.Так поклоняйся же ЕмуИ в этом поклоненииТерпение и стойкость сохраняй.Неужто знаешь ты того,Кто (именем) Его (способен) называться?" (Марям сурасидан).
Баъзида узбекларнинг кучни тан оладиган киликлари узига панд беради. Рус империяси босиб олишидан аввал, кул бозорлари бор эди. Хонлар ва амирлар наша чекар, баччабозлик билан шугулланар эдилар. Хатто бу иш билан баъзи диний уламолар хам шугулланган экан. Тарихда Бухоро амирии Насруллонинг уз шайхи билан бир бачча устидан аразлашиб колганлиги хакида фикрлар бор.
Энди руслар келди, кул бозорини, баччабозликни йук килди. Темир йул куришди. Саноатни олиб киришди. Ерли халкни намоз укишга, кулига курол бермаслик хакида буйруклар чикарди. Бу Аллохнинг уларга берган рухсати эди.
Аммо, уларнинг фикрини Иблис буза бошлади.  Аста-секин улар ерли халк устидан уз хукмронликларини утказиш учун турли хийлалар кила бошладилар. Туркий халкларни булиб, уларнинг хар бири алохида тилда укитилишини йулга куйдилар. Тарихий китобларимизни узимизнинг кулимиз билан йук килдилар, ёкдилар, сотиб юбордилар.
Буни амалга ошириш учун оддий бир ишни килса булди эди. Бу арокхурлик, фохишабозлик каби иллатлар. Маст киши хамма нарсани унутишини хамма билади.
Хадисларда айтилишича, насронийлар иймон йулида куп кокиладилар. Аммо, улар йикилгач, дархол туриб кетишар экан. Мусулмон йикилмасин экан. Йикилса анча вактгача туролмас экан.
Арокни бизга руслар олиб келган, лекин бизникилар маст килувчи ичимликларни жуда кадимдан ичиб келишмокда. Факат руслар градуси баланрогидан ичишарди. Шуни бизга келтиришди. Бир гурух кишиларимиз бу ичимликни шоду-хуррамлик билан кабул килиб, «хукиз улгунча» деганларидек ича бошладилар. Аста-секин халкимиз маст булиш уят эканлигини унутиб, бировларнинг хотини, кизини йулдан уриш гунох эмас, уят хам эмас деган фикрга кела бошлади.
Айтишларича, 1910-20 йиллар оралигида Бухоро амири уз мамлакати худудида иккита расмий фохишахона очтирган экан. Ана энди Аллохнинг газаби келди ва умуман худони тан олмайдиганларни бизнинг устимизга рахбар килиб куйди.
59. За ними вслед пришли иные поколенья
И погубили (заповедную) молитву,
Последовав своим желаньям и страстям.
Им предстоит погибель встретить!  (Марям сурасидан)
Уларнинг гукмронлиги нак 74 йил давом этди. Юртимизга яна Аллох назар солди, у халкимизни яна юксакликка кутаришни мулжалламокда, шунинг учун бир вактлар Мадинада булгани каби, юртимизда диний мухофилатда булган халкларнинг калбига куркинч солиб, уларни эски ота маконларига жунатиб юборди. Бу фикрловчи хар кандай киши учун жуда катта далил.
Менга илхом оркали берилаётган нарсаларнинг сиз узингиз билган иккитаси хакида хабар берай.
Эсингиздами, бизнинг кушнимизникида туй маросимини очиш учун раислик килаётгандингиз. Айни шом пайти эди. Мен намоз укигани уз уйимда шомни кутиб тургандим. Шунда сиз нима учундир:
«–Кимки бизнинг тантанамизда катнашмаётган булса» деб юбордингиз, хали кейинги нафас, жумлага утганингиз йук эди. Мен хам шу тантанада катнашолмаётгандим. Лекин мен гараз максадида эмас. Аллохимга «беш вакт намозни канда килмайман» деб суз берганим учун, намоз учун уша тантанага боролмаётган эдим. Хали сиз иккинчи жумлага утганингиз йук, шу пайт мен киблага карадим-у: «-Аллохим, бу киши нима деяпти?»-дедим. Шу пайт сиз уз айтаётган сузингизни шундай давом эттирдингиз ва жумла шундай давом эттирилди :
«бизни хурмат килган хисобланади».
Менинг Аллохга мурожаатим ва бу амал уртасидаги вакт секунднинг жуда кам булагида юз берди.
Сиз раисликка кайта сайланган кунингиз киш пайтида эди. Мен эртанги буладиган тадбир чиройли утиши ва узок давом этмаслигини (кишда пешин ва аср намози уртаси жуда киска, шунинг учун пешин казо булиб колмаслиги учун) Аллохдан сураб, ярим тунда 30 ракаат тахажжуд намози укиб, илтижо килиб чикдим.
Тантана 12-20ларда тугади. Кейин тушлик булаётганди. Сиз барча мехмонлар ёнига чикиб, кулингиздаги кизил суюклиги бор бокалда хар бир столга келавердингиз.
Мен спиртли ичимликни ичмаётганимга уша пайтда беш йил булганди. Сиз бизнинг столимизга якинлашиб келдингиз. Мен узимни панага олиб тургандим. Аммо, сиз кулингиздаги бокални хамма билан уриштира бошладингиз. Мен нокулай булмаслиги учун стол устидаги кулимга илинган бокални сизга тутдим. У шафтоли ёки урик соки булиб, спиртли ичимлик эмаслиги куриниб турарди. Бирдан бу холатни сиз куриб колдингиз ва оркага тисарилиб, «бугун сал-пал хурсандчилик килсаларинг хам булади» деган маънода гапираётгандингиз. Шунда меннинг хаёлимга «кадах уриштириш яна булади» деган фикр келди. Мен аланглаб столга карадим. Шунда кизил суюклиги бор бир бокални олдим. Уйлаганимдек, кадахлар яна уриштирилди. Сиз менинг кулимдаги бокалга айнан куз ташладингиз. Кейин билсам, мен олча сокини олган эканман. Шу пайт бир хамкасбим «арок булсаям ичвормайсанми»-деди. Мен эса, «энди менга биров спиртли ичимлик ичираман деб курсинчи, Саид Тураевичнинг узлари менга сок билан уриштириш мумкинлиги хакида дуо бердилар» дедим. Мени кузатиб турганлар куп экан шулардан бири, кейинрок бундай деди:
–Кани, ким Саид Тураевични хафа килади,деб кутиб тургандим (Койил!!! Агар сиз бирозгина норози булганингизда у кандай «кахрамонлик» курсатишга шай турганлигини кейинчалик тасаввур килиб, юрагим оркага тортиб кетди).
Саид Тураевич, Аллох юртимизни алохида назоратга олиб, бошкариб турганлиги хакида менда жуда куп далиллар бор. Юртимиз маънавият сохасида «Дунё ЭТАЛОНИ» булиши мумкинлиги хакида пойдевор мавжуд. Сиз менинг гапимни бир тингланг, баъзи бир гапларни сизга тайинлаб куйишим керак. Бу юртни куз корачигимиздай асрашимиз учун, бу ердаги кишиларга «кулимиз билан хам, тилимиз билан хам озор бермас»дан яшаш механизмларини яратиш керак. Ана шу гапларни сизга уз вактида айтмаганим учун, кеча айни намоз пайтида менга ДАККИ берилди. Илтимос, менинг гапимни хазил билманг. Сиз яхши одамсиз, доим яхши одамлигингизча колинг.