Дакки

Анвар Шукуров
                Ты не надеялся, что эта Книга
                Будет ниспослана тебе
                Иначе, как Господня благость,-
                А потому не становись      
                заступником неверных.
                Куръон 28-Кисса сураси 86-оят 

-Хожи ака, бу раисимиз хам гирт угри, паст одам экан-ку,-деди тафтишчи Назаркул ака Абдумалик хисоб булимига оёк босиши билан
Хонадаги моддий хисобчи Зулфия, урнидан туриб Абдумалик акага салом берди. Абдумалик аканинг тенгдоши хазиначи Розик ака хам Абдумаликка салом берди.
Абдумалик хамма билан куришиб булгач, Назаркул акага караб: -кимни айтаяпсиз?-деб суради.
–Узимизни раис Саид Тураевичнида.
–Нима килибди угирлик килиб?-суради Абдумалик ака.
–Утган ой узига тегишли ун кишига мукофот ёздириб, кассадаги барча пулни олиб, Тошкентга кетворган экан-у, биз эса «нега ойликни уз вактида бермайди»-деб банкдагиларни айблаб юрибмиз.
–Узингиз курдингизми?
–Мана кассир айтяпти.
–Розик тугрими, шу гап?-суради Абдумалик.
–...
–Ана куряпсизми, кассир бу гапни тасдикламаяпти,-деди Абдумалик Назаркул акага юзланиб.
–Хозиргина шундай дедингиз-ку,-деди Назаркул Розик акага караб.
–Хазиллашдим,-деди кизариб бузариб, Розик ака.
–Курдингизми? Хазиллашиб гапирсаям, сиз бировни устидан игво килганга ухшаб коляпсиз,-деди Абдумалик Назаркул акага танбех бериб ва охирида кушиб куйди –катталар хакида, игво килиш ярамайди.
Назаркул ака индамади-ю, Розик аканинг иккиюзламачилигидан унга караб жилмайиб, бош чайкаб куйди...
Ха, мана шу ерда айб иш килганини Абдумалик хожи ярим тунда эслади. Бошка жойда хеч кандай ортикча гап-суз булгани йук. Нега эслади? Чунки ярим тунда шунака вокеа булди-ки, бу вокеанинг илдизи каердалигини тополмай Абдумалик роса изланди ва топди.
Ишдан чикишгач ресторанда агроном Бектемир аканинг тугилган кунини нишонлашди. У хар доимгидек, шом намозини укиб кейин зиёфатга борди. Авваллари эртачирок борарди. Хажга бориб келганидан буён беш вакт намозни канда килмасдан (бундай килиш кераклигини Тошкентлик хожи тайинлаганди) келяпти. Зиёфат хам чузилгандан чузилди. Уйига келганида соат тунги 00дан ошганди. Тахорат олди. Пешайвонга чикиб, хуфтон намози 4 ракаат фарзининг биринчи ракаатини бошлаганди, зилзила бошланди. Хотини, болалари, келинлари кий-чув килишиб кучага отилишди. Иккинчи ракаатда зилзила шунаканги кучайдики, сал колди Абдумалик намозни ташлаб кочишига. Аммо, кочмади. Кочиб каерга хам боради? Утган йили Тошкентга борганида жума намози куни мачитда намоз укиб булинганидан кейин зилзила булиб колганди. Бир гурух ёш-яланг одамларнинг устидан хатлаб, ташкарига отланмокчи булганида кария бир бобой уларни тухтатиб, «Хой, болалар агар жазони Аллох берадиган булса ер усти-ю, остида кочадиган жой борми ё иймонинг йукми?»-деб тухтатиб ташлаганди. Кейин Абдумалик хожи уртоклари билан учрашувда бу вокеани роса мухокама килганди. Шунда хожилардан бири, айнан уша куни гайридин кишилардан бири, Тошкентдаги Хаст Имом мачитига уз фирмасини реклама килиш учун, бир томонига уз фирмаси ном белгиси туширилган, иккинчи томонига руза таквими туширилган жадвални тарката бошлагани, одамлар бепул таквим олиш илинжида, маърузани бузишгани, таквим таркатган тахоратсиз уша киши хам намоз бошлангандан кейин мачитдан чиколмай колиб кетганини айтиб, масаланинг ечими шунда эканлиги хакида хулоса берганди. Шунинг учун намоздан кочиш-иймонсизлик эди. Зилзила эса давом этар, Абдумалик хожи эса чин дилан руку, сажда килиб, иккинчи ракаатни тугатиб, каъдага утириб, «аттахийётни» укиётганида зилзила бироз камайди, аммо силикиниш давом этарди. Шу пайтда ховлидан хотинининг болаларига карата «даданг, канилар? Дадаси»-деган чинкириги эшитилди.
Йиллар утиб, бирга умргузаронлик килавергач, хотин эрга, эр хотинга керак буларкан. Болаларга, келинларга хам шу-да. Буни каранг, зилзила хали тулик тугамаган булмаса-да, хотини уйга киришга журъат этди. «Дадаси, дадаси»-деб чакириб, ой ёруги тушиб турган пешайвонда «кахрамон»эрининг намоз укиётганини куриб донг котиб колди. Хали хотини, болалари, келинлари бу гапни куп гапириб хожини кукларга кутариб макташади. Аслидачи? Аслида бу хожи аканинг килган кайсидир гунохи учун берилаётган жазо –ДАККИ эди.
Шунинг учун хотин, болалар ухлагач, Абдумалик секингина мехмонхонага кириб, ният килиб Куръон очди ва унда Кисса 28-сураси охирги оятлари куринди. Жумладан унинг 86-оятида, «сиз кофир кимсаларга ёрдамчи булманг» деган жойи унинг эътиборини тортди. Кейин бугунги вокеаларни уйлай бошлаганди. Шу эрталабки вокеа, айнан шу оятларга тугри келарди. Чунки, Саид Тураевичнинг узига якин кишиларга навбатдан ташкари пул ёздириб, уни олиб чунтагига ургани рост гап эди. Ахир уларнинг биттаси Абдумалик хожиям эди-да. Ха, Абдумалик хожи бугун эрталаб, Саид Тураевичнинг ёнини нотугри олди. Айтмокчи, уша Тошкентлик хожининг айтишича, «кофир» дегани, унчалик хам дахшатли суз эмас экан. Бу арабча «кумга кумувчи» маъжозий маънода «хакикатни яширувчи»-дегани экан. Масалан, телевизордаги спорт шархловчиси «Узбекистон терма жамоаси тунов кунги мусобакада фахрли учинчи уринни олди»-деса-ю, биринчи, иккинчи уринни олган командаларни айтмаса бу хам уша «хакикатни яшириш»га кириб колиши мумкин экан. «Нимасини айтасиз, туришимиз гунох-ку» уйлади Абдумалик ака ва энди Кисса сурасини бошидан тулик укий бошлади. Сурадаги «албатта фосик кавм, халок килинади» дейилгани хам Саид Тураевичга тугри келади. Саид Тураевич мажлисларда хам уятсиз сузларни айтаверади, дастурхон буйида хам. Ха у фосик, узига ухшаб сукинадиганларни яхши куради ва рагбатлантиради. Ха, дин нуктаи-назаридан бу ишнинг  окибати ёмон. Лекин, уни бунга ким айтади? Хеч ким. Нима учун Абдумалик айтиши керак. Хожи булгани учунми? Бэ-э. Пайгамбарлар ичидан факатгина Мусо алайхиссаломга «Бор, Фиръавнга айт, хаддидан ошди» деб буюрилган холос. Унда хам «Бор унга яхши сузларни айт, зора сени гапларингни тугри кабул килсаям» дейилган жойи бор.
Дейлик, Саид Тураевич – Фиръавн, Абдумалик эса Мусо пайгамбар. Эртага бориб, «Саид Тураевич, илтимос сукинманг»-дейдими? Яхши гап шу-да энди. Саид Тураевич унга дархол бундай дейди, –У, хожи купам хаддингдан ошма, сенми менга акл ургатадиган? Бу аник.
Ёки бундай десамикан, «Саид Тураевич жамоат жойида бировларни хакорат килиш жиноят хисобланади ва конун олдида жавобгарликка сабаб булади. Конун эса барча учун баробар. Сиз эса уз сукинишингиз билан конунларимизни оёк-ости киляпсиз вахоланки сиз хаммамиз учун урнак булишингиз керак». Йук, булмайди. Яхшиси, бундай дейди
–Хамма нарсани Аллох куриб турибди, фосиклар албатта, жазога махкумдир Саид ака, бошка сукинманг. Бу хакда Касас сурасида айтилган!
Йук, буям иш бермайди.Тугрироги Абдумалик аканинг узини ишдан хайдатиб юборади. Худога ишонмайдиган кишига бу гаплар бефойда.
Яхшиси, Аллохга мурожаат килиб, «Аллохим менинг уятчанлигим (куркоклигимни деган сузни айтишдан уялди) узинг кечир, бундан буёгига Саид Тураевичнинг тарафини олмайман»  дейман, деди ва худди шу дуони бошка илтимослар билан кушганча сураб ухлаш учун жойига кирди.
  Эрталаб туриб, кечаги масала буйича нима иш килсам экан, айтмаганим тугримикан дея яна ният килиб Китоб очди, Унда Рахмон сураси, русчасида эса Власть номи билан аталувчи 67-  сура  чикди.

   67. Власть 

 
Во имя Аллаха, милостивого, милосердного
1. 
Благословен будь Тот,
В Руке Которого вся власть (над миром),
Кто всемогущ над всем и вся!
 
2. 
Кто создал смерть и жизнь,
Чтоб испытать,
Кто праведней из вас в своих деяньях.
Велик в могуществе Своем
И отдающ во всепрощенье Он!
 
3. 
Он — Тот, Кто создал семь небес рядами.
В Божественном творенье том
Не различить тебе (структурных) нарушений.
И снова обрати свой взор -
Ты зришь какой-нибудь изъян (в творенье этом)?
 
4. 
И вновь свой взор ты обрати:
Вернется он униженным и тщетным.
 
5. 
Мы небеса ближайшие украсили светильниками (звезд),
И Мы их сотворили для того, чтоб дьяволов изгнать,
И уготовили для них Мы наказанье — Гореть в пылающем Огне.
 
6. 
Для тех, кто не уверовал в Аллаха, — муки Ада, -
Поистине, отвратная обитель (для неверных)!
 
7. 
Когда в него их будут низвергать,
Они услышат рев (зловещий),
И возгорится с новой силой пламя,
 
8. 
От гнева чуть не задыхаясь.
И всякий раз, когда толпа неверных будет низвергнута туда,
Воскликнут стражи (Ада):
"Неужто не пришел к вам увещатель?"
 
9. 
Они ответят:
"Да, к нам увещатель приходил,
Но мы его отвергли и сказали:
"Аллах не посылает ничего,
И вы лишь в заблуждении великом"".
 
10. 
И говорят они:
"О, если б мы прислушались,
О, если б поразмыслили получше,
Мы б не были сейчас средь обитателей Огня!"
 
11. 
Тогда они признали все свои грехи, -
(Но нет! Раскаяния их Аллах не принял):
Прочь, обитатели зловещего Огня, от милости Аллаха!
 
12. 
Но тех, кто глубиной души Его страшится,
Прощенье ждет и высшая награда.
 
13. 
Сокроешь ты свои слова иль молвишь,
Секреты всех сердец Он знает.
 
14. 
Как может Он не знать того, что Сам же сотворил?
Он — Тот, Кто в корень зрит мельчайших таинств,
Владеет знанием всего!
 
15. 
Он — Тот, Кто сделал землю вам послушной, -
Ходите ж по ее раменам,
Кормитесь тем, что вам дарует Бог, -
К Нему лежит (и ваше) Воскресение (на Суд).
 
16. 
И есть ли уверенье в вас,
Что Тот, Кто сущ на небесах,
Под вашими стопами не разверзнет землю,
Что поглотит вас?
Так ведь она колеблется уже!
 
17. 
И есть ли уверенье в вас,
Что Тот, Кто сущ на небесах,
На вас не спустит ураган?
И вы узнаете тогда,
Каким является Мое предупрежденье!
 
18. 
Поистине, и те, кто был до них, отвергли (веру),
И вот тогда — как страшен был Мой гнев!
 
19. 
Ужель они не видят птиц, (которые парят над ними),
То крылья распахнув, то вновь сворачивая их?
Кто, кроме Милосердного Аллаха,
Их удержать способен так?
Поистине, всевидящ Он!
 
20. 
И кто же тот, кто служит ратью вам
И кто способен оказать вам помощь,
Помимо Милосердного Аллаха?
Поистине, неверные — в глубоком заблужденье!
 
21. 
И кто же тот, кто пропитает вас,
Если Аллах от вас удержит пищу?
Поистине, погрязли в нечестивости они,
(Упрямо) отвергая веру.
 
22. 
Кто ж лучший проводник -
Кто, пресмыкаясь, бьет челом о землю
Иль тот, кто шествует по праведной стезе?
 
23. 
Скажи: "Он — Тот, Кто вас взрастил
И даровал вам слух, и зрение, и сердце,
(Чтоб вы могли и чувствовать, и разуметь), -
И все ж как мало благодарны вы".
 
24. 
Скажи: "Он — Тот, Кто вас рассеял по земле
С тем, чтоб в конце пути земного
Созвать вас снова у Себя".
 
25. 
И говорят они: "Коль истину несете вы,
Когда ж исполнятся все ваши обещанья?"
 
26. 
Ты им ответь:
"Сие известно только Богу, -
Всего лишь увещатель я,
Несущий вам открытое и ясное предупрежденье".
 
27. 
Когда ж они узрят его так близко,
Покроются их лица мраком,
И прозвучит им:
"Это — то, к чему вы так взывали!"
 
28. 
Скажи: "Вы видите — была б Господня воля
Убить меня и тех, кто следует за мной,
Иль милостью Своею всех нас одарить,
То кто ж неверных защитит от наказания Аллаха?"
 
29. 
Скажи: "Он — Милосердный (Бог).
В Него уверовали мы
И возложили на Него свои надежды.
И в скором времени познаете и вы,
Которые из нас в глубоком заблужденье!"
 
30. 
Скажи: "Вы видите — коль утренней зарею
Уйдут от вас под землю питьевые воды,
Кто повелит прозрачному ключу пролиться к вам?"

   Сурани укиб булгач, "Куръон" хакикатда шифо берувчи китоблигига амин булиб,  булган вокеани Саид акага айтишга карор килганча ишга кетди..