Кто спас луну

Аслан Шаззо
Дедушка и его внучок Шамиль все еще были в лесу, когда стемнело. На небе уже светила луна, когда они вышли на опушку. Там же сели, чтобы передохнуть.

– Луна стоит, а облако идет, – сказал Шамиль.

– Нет, и облако и луна движутся, но по разному, – поправил дедушка.

– Нет же, стоит! – показал мальчик. – Не знаю, может быть, за ветки зацепилась...

Дедушка притянул внучка к себе и рассказал, как ветер гонит по небу облака, как Луна кружит вокруг Земли, и что они вместе движутся, связанные с Солнцем.

Шамиль очень внимательно выслушал дедушку. А когда они отправились, долго посматривал на луну. И вдруг он догадался и радостно воскликнул:

– Я понял, дедушка, куда идет луна. Туда, куда и мы!

Уже дома Шамиль рассказал бабушке, как они вывели из темного леса заблудившуюся луну и привели домой.

То, что говорил ему дедушка на опушке, тоже не утаил. Но как подтверждение слов ребенка – выглянешь в окошко видно – прямо над их домом ярко сияла луна.


      Тыдэ мазэр кIора?
 
Ятэжърэ икъорылъф Щамилрэ мэзым хэтхэзэ, мэзахэ хъугъэ. Мазэм къыгъэнэфэу шъофым къихьажьыгъэх. ТIэкIурэ загъэпсэфыгъ.

– Мазэр щыт, ошъуапщэр макIо, – ыIуагъ Щамилэ.

– Хьау, адрэри мыдрэри зэфэшъхьафэу макIох, – къыгъэтэрэзыгъ ятэжъ.

– Щыт нахь ар, – Iапэ фишIыгъ сабыим. – Куамэмэ ашIонагъэмэ сшIэрэп...

Ятэжъ етIысылIи къыфиIотагъ ошъуапщэр жьыбгъэм огум зэрэщифырэ шIыкIэр, ЧIыгури Мазэри зэрэхъураехэр, Мазэм мыуцоу ЧIыгур хъурэябзэу къызэрикIухьэрэр, Тыгъэм епхыгъэхэу ахэр къызэрекIокIыхэрэр.

Щамилэ ятэжъ къыIорэм едэIугъ. Зежьэжьхэм, бэрэ мазэм лъыплъагъ. ЕтIанэ ыгъэшIагъоу къызIуипхъотыгъ:

– КъызгурыIуагъ джы, тэтэжъ, – ыIуагъ. – Мазэр тэ тыздэкIорэм къэкIо!

Ядэжь зынэсыжьыхэм, янэжъ къыфиIотагъ мэз мэзахэм мазэр къыхащыжьи, ядэжь къызэращэжьыгъэр.

Ятэжъ ыIуагъэхэри ыушъэфынэу ыдагъэп. Ау сабыим игущыIэхэр къыгъэшъыпкъэжьэу, шъхьаныгъупчъэм уиплъымэ плъэгъунэу, мазэр ашъхьагъы итыгъ.