Сидело пять птичек

Аслан Шаззо
На деревьях редкие листья, которые, подобно спелым плодам, готовы вот-вот сорваться вниз. Аминат помогает маме, они подметают опавшую листву.

– Мам, – говорит девочка с хитринкой, – поиграем в загадки?

– Ну, загадывай.

– Сидело пять птичек. На них бросилась кошка и поймала одну. Сколько осталось?

– Четыре.

– Неправильно, неправильно! – радуется дочурка.

– Что ж так?

– Птички улетели, а одну съела кошка. Не осталось ни одной.

– Да? – почти всерьез удивляется мать. – Мудрено… Тогда и я загадаю тебе загадку. В семье две девочки и два мальчика. Сколько в ней человек?

– Четыре, – не задумываясь, ответила девочка.

– И ты не отгадала, – улыбнулась мама.

– Почему? – спросила Аминат, проверяя на пальцах сложение.

– Разве не нужны четверым детям родители?

Девочка, обдумывая сказанное, на некоторое время притихла. А мать продолжает работу, уже не обращая внимания на ребенка.

– Мам, – тянет та ее за подол, – а скажи, дедушку и бабушку тоже нужно считать семьей или они отдельно?


      Бзыутф щысыгъ
 
Чъыгым тхьапэхэр, пкIышъхьэ-мышъхьэ тIыргъуагъэмэ афэдэхэу, зырыз-тIурытIоу пэсысыхьэх. Аминэт янэ деIэ, пкIэшъэ гъугъэхэр еугъои.

– Нан, – еIо ащ тхьагъэпцIэу, – хырыхыхьэ тызэдегъашI.

– Дэгъуба адэ.

– Бзыуитф щысыгъ. Ахэмэ чэтыур ахэбани, зыр къыубытыгъ. Тхьапш къэнагъэр?

– ПлIы.

— Тэрэзэп, тэрэзэп! — къэгушIо ыпхъу цIыкIу.

– Сыда?

– Зыр чэтыум ышхыгъ, адрэхэр быбыжьыгъэх. Зи къэнагъэп.

– Ара? – ыгъэшIагъо фэдэу зешIы янэ. – Ащыгъум сэри къысэдэIу. Унагъом пшъэшъитIурэ шъэуитIурэ иI. Нэбгырэ тхьапша унагъор зэрэхъурэр?

– ПлIы, – къызIуепхъоты пшъэшъэ цIыкIум.

— Ори къэпшIагъэп, — мэщхыпцIы янэ.

– Сыда?

– СабыиплIымэ нырэ тырэ яIэн фаеба?

Пшъэшъэжъыер янэ къыIуагъэм зэрегупшысэрэр хэпшIыкIэу, Iэсагъэу тIэкIурэ щэты. Янэ ащ пымылъыжь фэдэу, IофшIэныр регъэжьэжьы.

– Нан, – еIошъ, адрэм янэ иджэнакIэ къекъудыи, – ахэмэ тэтэжъырэ нэнэжъырэ ахэплъытэн фая, хьауми ахэр унэгьо шъхьафха?