Далекая близь

Аслан Шаззо
Каждый вечер маленький Руслан просит отца:

– Пойдем на железную дорогу…

Вот и идут они по узкой, окаймленной высокой травой тропинке, блуждающей между деревьями в леске.

О чем, интересно, думает малыш, когда вдруг выйдет из зарослей и увидит прямехонькие отливающиеся на солнце рельсы?

– А помнишь, - говорит он, - как мы по этой дороге ездили на море?

– Как не помнить, это было не так давно.

– А поехали туда еще…

– Прямо сейчас?

– !!!

– Но это же так далеко, сынок! - удивляется папа.

– Нисколечко! - не соглашается сын. - До поезда далеко, а сядешь в него – близко…

Поезд пролетел, оставив за собой лишь уходящие к горизонту лучи.


     Чыжьэмрэ благъэмрэ
 
Руслъан цIыкIум пчыхьэ къэс:

– МэшIоку гъогум тыгъакIоба, – еIошъ, ятэ регьэзы.

Уцым хэкIокIэгъэ лъэс лъэгъо бгъузэу, чъыгхэр къыухьэзэ мэзым пхырыкIырэмкIэ мэшIоку гъогум екIух.

Сыд шъуIуа шъаом ыгу къихьэрэр, уц лъагэмэ къахэкIыгъэу, гъучI гъогур зэнкIабзэу, ар тыгъэм пэлыдэу зилъэгъукIэ?

– КъэошIэжьа, – еIо, мэшIокоу блэкIырэм лъыплъэзэ, – мыщ фэдэмкIэ хыIушъом тызэрэкIогъагъэр?

– КъэсэшIэжьы.

– Адэ джыдэдэми тыгъакIоба.

– Ары, – ыдэрэп ятэ, – ар зичыжьагъэм хэта джы бгъэкIощтыр?

– Чыжьэп ар, – егъэшIагъо ыкъо, – узщитIысхьащтым унэсыныр ары чыжьэр нахь, зэ узифэкIэ, адрэр благъэ.

МэшIокур блэчъыгъ, Iугъуи сапи ыужыкIэ къымыгъанэу.