Гафлатда колмайлик

Анвар Шукуров
    Сулаймонлик даъвосида 18-боб.

– Талабалик йиллари Сирдарё вилояти «Ок олтин» туманида пахта терардик. Тунларнинг бирида шундай бир туш курдим:
-осмонда турли-туман рангли шакллар намоён булмокда, худди калейдоскоп каби, барча уртокларим билан бирга эмишмиз-у, мен уларга «–осмонга каранглар, кандай гузал», -дермишман. Улар эса осмонга карашар, аммо хеч нарса курмаётганмишлар.
Узбек халкининг, колаверса дунё халклари – славянлар, европалик халклар тарихи хакидаги менинг мантикий хулосаларим, менга берилган тухфа. Балким, бу илм, уша тушнинг руёбга чикишидир? Тилшунослик буйича Нобель мукофоти (орзуга айб йук) дарагидир?
Рахматлик устоз Хабиб Абдуллаев ХХ асрда хакикатда геология фани буйича «Нобель» мукофоти олишга лойик эди. У киши мустакилликкача яшаганларида балким буни олардилар хам. Чунки, Нобель мукофоти тирик кишиларга берилади. Бир мартами бу коидадан четга чикилган. Илмий жамиятларимиз, шу масалани кайта куриб чикиб, Нобель кумитасига иккинчи бор хам коидадан четга чикишларига рози килсалар ёмон иш булмасди. Ёзувчи Тогай Мурод айтганидек, «буладиган (келажаги ёркин) эл, бир-бирини ботирим дейди, булмайдиган эл, бир-бирини эти (гушти)ни ейди».
Менинг тушунишимча,у кишининг яратган янгиликлари жуда оддий (русча айтганда «всё гениальное, просто»), ернинг устида турган минераллар, жисмларнинг жойлашувига караб, ернинг остида канаканги металлар ёки захиралар борлигини аниклаш.
Тилшунослик буйича Нобель мукофотига харакат (ха, айнан, харакат) килишим мумкинлигини «Т» товушининг товланиши асарим оркали амалга оширишим мумкин.
Лекин, менда яна битта гоя борки, Нобель мукофотига яна бир бор харакат килишга уриниб куришим мумкин.
–Хуш, хуш?
–Дунёда булаётган барча фалокатларни олдиндан айтса булади?
–Кандок килиб?
–Бу хакда Куръонда ёзилган. Куляпсизми? Стоп. Хайрон булманг. Ал Хоразмий, Беруний, Ибн Сино, Улугбек, Ал Фаргоний каби боболарим шундай мукофотнинг икки-учтасини олиши мумкин булганидек, нега мен даъвогарлик килмайин?
Энди, тугрисини айтсам, кулаяётганингизда хакикат бор. Чунки, Нобель мукофоти кумитаси Исмоил Ал Бухорий бобомнинг «Хадислар туплами» учун мукофот берадими? Бермайди.
–Ана энди узингизга келдингиз. Шу узимизни халк билиб куйса, шу гапингизни тан олса хам сизга берилган Нобель мукофоти шу.
–Албатта.
–Энди фикрингизни баён килингчи?
–Аллох мард ва бирон-бир фалокатли вокеадан олдин, одамларни аввал огохлантиради.
–Хуш?
–Дунёда хозир булаётган вокеа ва ходисаларнинг жавобини Куръондан топса булади. Менинг бу гапларимга жуда куп киши хайрон колади. Уларнинг хайрон колишига сабаблардан бири албатта, “Сен диний олиммисан?”-деган савол. Мен унга “Йук” дейман. “Сен Куръонни арабчада укийсанми?” дейишади. Мен яна “Йук” дейман. “Сен нима авлиёмисан” дейишади, мен яна “Йук”-дейман.
–Илмий унвонингиз булмаса, сизни ким эшитади?
–Гапирсам майлими?..
–Майли-куя.
–Рахмат, рухсатингиз учун.
Аллох еру- кукдаги барча нарсанинг устида кузатиб турибди. Сиз сирингизни яширдингиз, яширмадингиз; бировни севдингиз, севмадингиз; бировни мактадингиз, мактамадингиз; бировни алдадингиз, алдамадингиз; бировга хак бердингиз, бировни хакини едингиз хаммаси унга аён. Туфлингизни богичи ёки чунтагингиздаги румолчангиз тушиб колиши хам бежизга булмайди. Ерда булаётган офатлар, туфонлар, буронлар, зилзилалар, одам уртасидаги фитналар, котилликларнинг барчасининг келиб чикиш сабаблари, окибатлари бор. Бу хакда Сабаъ сурасида шундай дейилади:

1.Хвала Аллаху, Которому принадлежит то, что на небесах, и то, что на земле. Ему же надлежит хвала в Последней жизни. Он – Мудрый, Ведающий.
2.  Он знает то, что входит в землю, и то, что выходит из нее, и то, что нисходит с неба, и то, что восходит на него. Он – Милосердный, Прощающий.
–Ким хам бу гапларга шубха килади?
–Шубха киладиганлар бор. Баъзан эшитиб коласан, шундай гоялар борки, пайгамбарлар замони утганмиш, шунинг учун Аллох ердаги хаётни уз холига ташлаб куйганмиш.
–Кизик.
–Булаётган ёки булиши мумкин фалокатлардан олдин Аллох одамларни огохлантиради, бу хакда Куръонда ёзилган. Баъзи боёт-шояд яшаётган, егани олдида, емагани кетида булган мансабпарастлар, бу жой менга абадий берилган, демакки конунлар, коидаларни бузавераман, халкнинг ризкини “хеч кимга билдирмай еявераман, бунинг учун менга хеч нарса бумайди”-деб уйлашади. «Левый» даромади эвазига куша-куша машина, кават-кават уй жой куриб, одамларга лум-ситам утказиб, халк бойлигини ютишда узини беозор мусичадай курсатаётганлар, «хаёт шу экан, килаётган ишларим учун жазо олмайман» деб уйласалар адашадилар.
3.  Неверующие сказали: «Час не наступит для нас». Скажи: «Нет, клянусь моим Господом, Ведающим сокровенное! Он непременно наступит для вас. Ни на небесах, ни на земле не ускользнет от Него даже то, что весом с мельчайшую частицу, или меньше нее, или больше нее. Все это есть в ясном Писании, (Сабаъ сурасидан)  .
–Майли, качонамдир хамма уз гунохлари учун жавоб бериши тушунарли. Хуш фалокатларнинг олдиндан булши нималарда куринади?
–Муъжизалар руй бера бошлайди.
–Кандай муъжизалар?
–Масалан, бирон-бир зиёратгохнинг суви куриб колади, Куръон оятлари туширилган сузлар кузичок терисида ёзилиб колади, деворларда лойдан ёзувлар пайдо булади ва хоказо.
–Демак, бундай муъжизалар булган куркиш керак экан-да?
–Албатта.
–Унинг олдини олиш мумкинми?
–Мумкин.
–Садакалар килиш керак.
–Бунинг узи етарли эмас.
–Хуш?
–Савоб амаллар килиш керак.
–Масалан?
–Масалан, атроф-четга бокиб эзгу ишлар килаётган мамлакатлар тажрибасини жамият хаётига сингдириш керак.
–Тушунмадим?
–Масалан, америкаликларнинг суд тизимини жорий килиш керак.
–Нима деса, бирдан америкадан гапирасиз, бошка якинрок мамлакат йукми?
–Майли якинрок мамлакатларда булаётган яхши, эзгу амаллар хакида гапирсам, улар сирасига Тожикистондаги суз эркинлиги, Козогистондаги уз кавм кариндошларини бошка мамлакатлардан чакириб уларга мурувват курсатиш, Киргизистондаги банк тизимида фоизни йукотиш, Россияда мусулмон болалари укийдиган мактабларда Куръон укитила бошлангани, Россияда ислом динини таргиб килувчи диний телеканал иш бошлагани, Кувайтдаги каби, хар бир тугилган болага мамалакат газнасидан маблаг ажратиш, Европа мамлакатларидаги каби коллежни битирган, олий укув юртида укишни истайдиган барча ёшларни талабаликка кабул килишни, америкаликлар каби “грин карта” уйнатишни.
–Яна америкага караб кетиб колдингиз.
– Э, булмаса, хеч кимга таклид килмасдан. Тугри сузлаш. Мард булиш, порахурлик, коррупцияга карши курашишдан олдин, унинг олдини олиш чоралари хакида жиддий теле, радио, ОАВда мухокамалар олиб бориш, барча сохада жидидй ислохотлар олиб бориш. Игво, гийбат, бир-бирини пойлашдан йирок булиб, ватан учун самимий мехнат килиш.
– Шоир булиб кетинг-э!
– Ха, яхши айтдингиз, “Шоирлар уюшмаси”ни ташкил килиб, барча шоирлар уша ёкка утказиш керак.
– Ёзувчилар уюшмаси-чи?
– Ёзувчилар уюшмасини ёзувчилар бошкарсин.
– Шоирдан ёзувчининг фарки катта деб уйлайсизми?
– Шиор машинанинг ташки куриниши, буёги, ёзувчи машинанинг мотори. Ёзувчиларни доим “тинч оппозиция” дейишган.
– ???
-Охирги пайтларда шунака муъжизалар мамлакатимизда хам руй бераётганини эшитяпман.
-Узингиз курдингизми?
-Йук.
-Хайрият-эй.