Суннийлар ва бошкалар

Анвар Шукуров
Суннийлар ва бошкалар
Мусулмонлар билан шунча асрлардан буён яшаб келаётган нафакат руслар, балки узимизнинг узбеклар хам мусулмонликдаги суннийлик нима эканлигининг фаркига унча боришмайди.
Тугри 19-асрда руслар диндаги бу икки йуналишни фарклай билишарди. Улар суннийликни “Магометанство” дейишган.
Мустакиллик бошланган пайтда Маккага борган узбекистонлик мусулмонлар жуда хурмат ва эхтиром ила кутиб олинган. Уларга бизнинг фукароларимизнинг “Имом Бухорий юртиданман” деган сузининг узиёк сехрли таъсир курсатган.
Афсус, бир неча йиллар утгач, узимизнинг баъзи тадбиркорлар уз ахдларида турмай уларнинг пулларини беришмаган эканлар, баъзилари эса аёлларни сотиш билан шугулланишлари эвазига обруйимизни тукиб куйишди.
Ха, майли. Бу мавкеини яна кайтариб оламиз деган умид бор. Хуш, суннийликнинг бошкалар  асосий фарки нимада? Нега суннийлик мазхаби яхши ривожланган мамлакатлар – Туркия, Малайзия, Индонезия, Татаристон, Козогистон, Туркманистон, Узбекистон, Тожикистонда тинчлик (Оллохга шукр) осойишталик.
Суннийликка амал килиш нимага асосланади?
Бу мазхабнинг илдизини Куръондан топса булади, менимча.
Масалан Фуркондаги 33-Ахзоб сурасидаги мана бу оятлар бугунги мавзуимизга тааллуклидир:
21.  Посланник Аллаха — образцовый пример для вас, для тех, кто возлагает надежды на Аллаха, [верит в приход] Судного дня и поминает Аллаха многократно.
45.  О Пророк! Воистину, Мы ниспослали тебя свидетельствующим [об истине]
46.  зовущим светильником.
47.  Сообщи же верующим благую весть о том, что Аллахом [уготована] им великая награда.
48.  Не следуй за неверными и мунафиками, забудь об их обидах и полагайся на Аллаха, ибо только Аллах и есть тот, на кого следует полагаться.
 Оллохнинг энг юксак сузлари, менимча мана бу сузлардир:
56.  Воистину, Аллах и Его ангелы благословляют Пророка. О вы, которые уверовали! Благословляйте его и приветствуйте усердно.
      
      Куряпсизми! Хатто, Аллохнинг узиям Сарвари Оламга саловат айтар экан!
Суннатга амал килмайдиган кишиларни бу дунёда хам, келгуси дунёда хам лаънатлангани айтилган гапни эшитинг:
57.  Воистину, тех, которые поносят Аллаха и Его Посланника, Он проклял в этом мире и в том и уготовил им унизительное наказание.
        Суннатга тулик амал килинмайдиган жойларда нега нотинчлик булаётганининг сабаби энди тушунарлидир.