Локайдлик эмас, бу дахшат...

Анвар Шукуров
    Якинда Иккинчи жахон уруши хакида рус киноижодкорлари томонидан яратилган “Ленинград” номли фильмни курдим.
    Киш. Немис танклари Ленинград остонасига келган. Совет жангчиларида бир отар милтик. У хам жангчиларнинг баъзисида бор, баъзисида йук. Оркага чекинишдан бошка илож йук. Мантикан тугри, лекин совет зуровонлиги жамиятида эмас.
    Милиционер аёл дахшатдан донг котган совет аскарларига деярли шундай бакирмокда:
–Уртоклар хужумга, кимнинг кулида куроли булмаса, жанг пайтида кулга туширамиз. Оркага кайтганни улим кутмокда.
    Дахшат. Танкка карши куролсиз бориб, куролни жангда кулга киритармиш!!!???
    Москва остонасидаги жангда хам шундай булган. Немислар совет жангчиларини улдираверган. Советлар эса яхши куролланмаган, милтик отишни хам билмайдиган Марказий Осиёлик ва бошка дехконларни немислар устига ташлайверган.
    Охири шафкатсиз немис зобитлари шундай деганлар:
–Советлар, дахшатли равишда уруш коидаларига амал килмасдан жанг олиб бормокдалар!!!
    Хайвонот оламига багишланган хужжатли курсатувларни куп бора курганмиз. Шимпанзелар хам гушт ейишар экан!
    Баъзида гуштли улжа топилмаса, кабила бошликлари маслахат килишиб, ов уюштиришар экан. Шундай вазиятлардан бирини курсатишмокда. Кабила бошликлари “маслахатлашиб” уз кавмдошларидан бирини тутиб ейишга келишдилар.   
    Роса бакиришиб-чакиришиб ов жанги уюштиришди. Улжа- уз кариндошларини дарахтнинг баланд тепасидан ушлаб олишди, уни тилка-пора килиб ейишди. У ем булган улжа, боласи бор она эди!!!
    Дахшат.
    Ёки хайвонот оламидан яна бир мисол. Зебралар, хукизлар, кийиклар майсазорларда утлаб юришибди. Уларга гох шерлар, гох арслонлар, гох бурилар, гох чиябурилар хужум килишиб, бошка кариндошларининг куз унгича тутиб, улдиришиб ейишмокда. Колганлар бу вазиятни локайд кузатишмокда.
    Якинда бир рахбар оддий бир фермерними, тадбиркорними (мансаб буйича унга буйсунмайдиган кишини) сукибди, кейин урибди, кискаси фермер ёки тадбиркор хам рахбарни кайтариб сукибди ва урибди.
    Рахбар уни судга берадими? Узи айбдор-ку. Фермер ёки тадбиркорнинг устидан шикоят ёзадими? Фермернинг устидан ёзиб, прокуратурага, ИИБга терговчининг ёнига катнайдими? Йук?
    Унинг фаолиятини текширтиради. Албатта, хато топилади. Кейин бечорани камашади, бошкача ечим йук менимча. Нима учун? Фермер хато килган булса ундан ерни бемалол олиб куйиш мумкин эди. Бунинг учун суд бор-ку. Агар зиён етказган булса, уни ундириб олиш хам мумкин эди. Энг кизиги хеч ким фермернинг тарафини олмайди...
    Куръон Гурухлар сураси
    Во имя Аллаха, милостивого, милосердного
1.  О пророк! Страшись Аллаха (гнев навлечь),
Не слушай лицемеров и не верующих (в Бога), -
Ведь сведущ (обо всем) Аллах и мудр!
2.  Следуй тому,
Что Господом тебе внушением открыто, -
Аллах ведь сведущ обо всем, что делаете вы.
17. 
Скажи: "Кто может защитить вас от Аллаха,
Если Он вам назначит зло
Иль пожелает проявить Свое благоволенье?"
Им не найти помощника, кроме Аллаха, -
Иного покровителя им нет!
18. 
Аллаху, истинно, известны те из вас,
Кто вас удерживает (от пророка)
И своим братьям говорит: "Идите к нам!",
А сам (при отражении врага)
Выказывает мало мужества и рвенья,

48. 
Не слушай ты ни лицемеров, ни неверных,
Досаду их всерьез не принимай,
А положись лишь на Аллаха, -
Его, как Покровителя, довольно.
54. 
И что бы вы ни утаили,
Что б ни явили напоказ,
Аллах ведь знает все и вся! 69. 
О вы, кто верует!
Не будьте вы подобны тем,
Которые тревожили и оскорбляли Мусу!
Аллах его от поруганий их очистил,
И стал пред Богом досточтимым он.
70. 
О вы, кто верует!
Страшитесь (гнева) Бога и говорите правые слова,
20. Они считают,
Что союзники ушли лишь ненадолго,
И если они вновь придут,
Им бы хотелось оказаться
Средь бедуинов, кочующих (в песках),
И только там, (в укрытии надежном),
Расспрашивать известия о вас;
А оставаясь среди вас,
Они бы рвения в бою не проявили.