Ivan and Olga English - Polish

Александр Хваловский
   Once upon a time there lived a king. He had three sons who were old enough to marry, for the long time on the Earth as you know. So it happened that the end of their happiness had been nearing and bitter departure was not far. There is nothing eternal in this world! The king, Ivan's father, had fallen deadly ill, poisoned by an unknown evil hand of his enemies, and the king's untimely death became the starting point of our lovers' grieving. It had been prescribed by law that the time had come for the youngest prince to have a wife as well. So there
was sent a messenger to the princess from the lands of Far North named Olga the Beautiful with the aim of telling the young and rich heiress about that sorrowful news in order her to come for following the Uncle's coffin on his royal funeral, as Olga's father had no other kids but her and himself had been the last male in the line of late king's relatives who would have inherited the right of being the single ruler of the both kingdoms reunited after his brother's death according to the laws of that time. As for his own daughter left after the first marriage it was necessary for her to marry the youngest among the late king's sons which would be a condition according to the ancient code of laws relating that their kingdoms' next lawful ruler should certainly have Olga the Beautiful as his wife in case of her father's, the current ruler of the united lands, death. Having heard about that prince Ivan grieved a lot and just didn't want to live longer. He drowned himself in the river on the day following his dad's funeral as for Olga the peasant's daughter - nobody knows how cruel her fate appeared to be. But there exists a tale among the local folks that once, long time ago, the peasant girl had been lost and supposedly perished a few weeks later after the unhappy prince's end. Old people say either Olga or her wooden statue had been found in the clearing so strongly attached with her body to that oak's trunk, evidently, having starved by the tree till her death, that it wouldn't have been possible to take her away without cutting the whole tree as if the girl's figure had been carved there upon the oak trunk to remember us the legends and old tales about trees, which can be the natural alive monuments to human loving.
                ----------------------------
               
   Dawno, dawno temu ;y; sobie kr;l. Mia; trzech syn;w, kt;rzy byli na tyle stary, aby po;lubi;. Najm;odszy z nich pod nazw; Ivan by; najbardziej kochanym przez kr;la wszystkich pozosta;ych syn;w jego. Pewnego dnia ksi;;; Iwan zakocha; si; w wiejskiej dziewczyny. Mia;a na imi; Olga i mieszka;a samotnie w miejscowo;ci z s;siedniego kr;lestwa. Jej rodzice nie byli bogaci i by;oby problematyczne raczej dla ksi;cia do wynaj;cia. Jego ojciec nie wie;, ;e jego syna narzeczona nie by;a z pochodzenia kr;lewskiego, ale tylko ch;opski c;rka. Zawsze starali si; umawia; dot;d w tajemnicy przez jaki brudny rozm;wie unikn;; o nich. Tam r;s; pot;;ny d;b w miejscu, gdzie one osi;gni;te i ;e stare drzewo rozk;adanie obok zielonej g;rze pi;kny li;ci do nieba, kt;re naszych m;odych zakochanych para zosta;a sp;dza; razem na ich kr;tki, ale s;odkie godziny wype;niony ciasnymi u;ciskami, kt;rym towarzyszy;y wype;nione gor;ce poca;unki, delikatne s;owa mi;o;ci i ;luby. Ale nic nie mo;e by; ukryte przed ludzkim okiem i uchem na d;ugi czas na Ziemi, jak wiesz. Tak te; si; sta;o, ;e koniec ich szcz;;cia by; bliski i gorzki wyjazd nie by; daleko. Nie ma nic wiecznego na tym ;wiecie! Kr;l, ojciec Iwana, spad; ;miertelnie chory, zatruty przez nieznanego strony z;a wrog;w i kr;la przedwczesna ;mier; sta;a si; punktem wyj;cia ;a;oby  naszych kochank;w. Zosta;a ona przewidziana przez ustaw;, ;e nadszed; czas dla najm;odszego ksi;cia mie; ;on;, jak r;wnie;. Wi;c nie by;o wys;ano pos;a;ca do ksi;;niczki z ziem na Dalekiej P;;nocy nazwie Olga Pi;kna, w celu opowiedzenia m;odej i bogatej dziedziczce, o tej bolesnej wiadomo;ci w celu jej aby przysz;a pod;;a; za trumn; wuja na jego kr;lewskim pogrzebie, jak Olgi ojciec nie mia; innych dzieci, ale j; i sam by; ostatnim m;;czyzn; w linii krewnych zmar;ego kr;la, kt;rzy odziedziczyli prawo bycia jedynym w;adc; obu kr;lestw. Zosta;y po;;czone po ;mierci brata zgodnie z prawem tamtych czas;w. Je;li chodzi o jego w;asn; c;rki po pierwszym ma;;e;stwie, trzeba by;o za ni; o;eni; si; z najm;odszym, zmar;ego z syn;w kr;lewskich co by;oby warunkiem wed;ug staro;ytnego kodeksu ustawodawstw Pa;stw, m;wi;cym, ;e obok ich kr;lestw zgodno;ci z prawem w;adca, z pewno;ci; powinny mie; Olga pi;kne jego ;ona, jak w przypadku jej ojca, obecny w;adca ziem zjednoczonych, ;mierci. S;ysz;c o tym ksi;ciu Iwan bardzo si; smuci; i po prostu nie chcia; ;y; d;u;ej. Utopi; si; w rzece, w dniu po jego taty pogrzebie. Jak dla c;rki ch;opskej Olgi, wie;niaczki - nikt nie wie, jak okrutny jej los okaza; si;. Ale istnieje w;r;d miejscowych ludzi, ;e kiedy;, dawno temu, dziewczyna, wie;niaczka zagin;;a i rzekomo zgin;;a. Kilka tygodni, p;;niej po nieszcz;;liwego ksi;cia ko;ca, starzy ludzie m;wi; co Olga albo jej lub drewniane pos;gi zosta;y znalezione na polanie przy tak mocno przywi;zany jej cia;em do pnia tego d;bu, oczywi;cie, po zag;odzony przez drzewa a; do jej ;mierci, ;e to nie mo;liwe by;oby zabra; j; bez ci;cia ca;ego drzewa, jakby dziewczyny figury by; tam wyrze;biona na pniu d;bu, aby nam pami;ta; o legendy i opowie;ci o starych drzewach, kt;ry mo;e by; ;ywymi naturalnymi pomnikami ludzkiej mi;o;ci.