Социализм улди. Яшасин социализм!

Анвар Шукуров
    Поп туманидаги Баландтепа деган жойда бундан бир ярим минг йил мавжуд кабр топилибди, кабрларда ипак ва пахтадан килинган кийимлар, сурмадон, тарок чикибди, Урта ер денгизи тарафидагидек шиша идишлар, Хинд океанидан келтирилган чиганоклар, кийимлари хозиги мода каби екали, чунтакли эканлиги маълум булибди (FORUM TV 18 январь 2012 йил соат 8-00).
    Куни кеча америкалик бир сиёсатчи, Америка президентлигига номзод: «Мен президент булсам, марказий Осиё мамлакатларини Россиядан куткараман» деганлигини интернет хабарларидан эшитиб колдим.
     Биз инглизлар, умуман европаликларга нисбатан россияликларни, хусусан русларни 150 йилдан буён биламиз. Жумладан, Россия Федерациясидаги хозирги юртбоши жаноб Маймоковни хам, бош вазири жаноб Юлчиевни хам халкимиз яхши билади, уларни хурмат билан тилга олиб гапиради.
     Лекин европаликлар, газ сохасидаги карамликларини демаса Юлчиевни тан олишмайди. Бунинг далили сифатида энг катта лойихаларни эсга олайлик. Европаликлар газ масаласида Россияга булган карамликдан воз кечиб, Марказий Осиё мамлакатларидаги газ лойихаларини амалга оширишга хам тайёрлар. Бундан анча йиллар аввал россияликлар «Евровидение» кушик конкурсида иштирок этгандилар. Шунда инглиз кушикчиларининг «Бизга руслар керакмас» (кушикнинг номи айнан шундай булмаса-да, гояси шундай эди) деган ашуласи биринчи уринни олди.
     Германиянинг OPEL автомобиль компаниясини сотиб олиш масаласида хам анча тортишувлар булди. Юлчиев узи немис булган, банкир Г.Графни бу ишда иасъул килиб тайинлади. Олмониянинг бош вазири Фаришта М. хам компания русларга сотилишига рози эди. Бирок, Фаришта М. Америкага давлат ташрифи билан борди-ю, «эртасигаёк» фикри узгарди. Гарбликлар Россия автомобилсозликда кучайиб кетишидан улар хайикишдимикан, кискаси автомобиль компанияси россияликларга сотилмади.
     Нега гарбликлар россия етакчиларидан бири Юлчиевни маъкул куришмайди?
     Бунинг тагига етиш учун иккинчи жахон урушидан олдинги даврга кайтиш керак.
     Россияда динсизлар давлати – коммунистик тузум вужудга келди. Бу тузум давлат арбоблари россиянинг чет европа мамлакатларидаги карзларини тулашдан воз кечди. Дунёга таникли рус интеллегенцияси вакилларини кувгин кила бошлади. Улар эса россияда зиёлиларга карши репрессия бошланганлигини, хамма бой одамлар таланаётганлигини, уларнинг бошлиги Ленин, хатто, паспортини курсатмаган кишини хам отиб  ташлаш хакида декрет (фармон) чикарганлигини айтиб беришди.
     Совет хокимиятининг энг ёмон иши албатта, император Петр Биринчининг авлоди, Николай Иккинчи, унинг оиласи, норасида болаларининг отиб ташланганлиги булиб, бу машъум котилликни эшитган барча гарблик зиёлиларни гижинини келтирди. Чунки, Европа ва Россия императорлик уйлари узаро кариндошлик ришталарида эдилар.
     Инглиз ёзувчиси Агата Кристи уз асарларини рус тилига таржима килинишига карши булган дейишади.
     СССР да хар бир холат харбийчасига эди, хар бир масала харбийчасига ечиларди....
     Куръонда Марям сураси 59 оятида ибодатни зое киладиган ва шахватга берилувчи шахслар деганда, совет рахбарлик тизимини тушуниш мумкин эди. Бутун гарб давлатлари бундай тизимни тан олишмади.
     Коммунистларга карши фашистлар бош кутариб, улар зулмни советлардан хам утказиб юбордилар. Швед синдроми деган тушунча бор. Яъники жабрдийда уз золимини севиб колади. Бутун европа, АКШ аввалбошда фашизмни ёклаб чикди. Аммо...
     Советлар тизими Сталиндан сунг бироз юмшади, аммо гийбат, игво, чакимчилик яна уз жойига кайтди. Варшава Иттифоки давлатлари бу борада катта "ютуклар"га эришди Венгрия, Чехиядаги атеизмдан воз кечиш хакидаги чикишлар бостирилди. Варшава иттифоки давлатларида Деярли хар бир фукаро устидан досье юритилиб, давлат рахбарияти нуктаи назаридан ёт фикрловчилар балоларга колдилар. Айтишларича Руминияда хар бешта фукаронинг биттаси махфий хизмат агенти булган...
   Гарб СССРда хамма харбий - октябрят, пионер, комсомол, коммунист дея фикрни илгари сурди.
   Аммо, "и на камнях росли деревья" С.Бондарчук рус классиги Л.Толстойнинг "Уруш ва Тинчлик" романини экранлаштирди. Наташа ролини уйнаган Л.Савельева Гарблик барча томошабинни узига ром этди. Бу фильм ер куррасини икки марта айланиб чикди. Бутун гарбда рус аёллари Наташа дея атала бошладилар. СССРда ижодий мехнат борлиги куриниб колди...
 
давоми бор