Хьамцо зазадакхалца

Зура Итсмиолорд
Цхьан  заманахь 1аш-ехаш хила къена жеро. Цуна хилла хаза к1ант. Докха дег1 доллуш, ч1ог1а ницкъ болуш хила иза. Деча г1улкхах кхоош  хилла иза нанас. Зуда ялон хьан т1екхьачна.
- Нана, сан нийссархой доьзалаш болуш бу. Со ву   сайна яло зуда лаха дагахь, - аьлла цо нене.
 - Диь га долу буц г1овланга а йилилина хьо д1авижча, хьуна гур ю хин йолу зуда, - жоп делла  нанас.
Жима стаг хилла шена хаза хетта йоллу йо1ана ша воьзийла лууш.
- Дийна йолуш даькхинчу берзан ц1ога  хьайна езачу йо1ах хьакадалийтича, йо1ана т1ех веза, - олуш  хезнера к1антана. Амма цунах лаьцна хума нене хатта к1ант ца хьоттира.
Диь га долу бецах киснаш дуьззина к1ант д1авижира.  Г1енах цуна даьржина хий гира.
- Тховса д1авижуш г1евланга йилла котаман 1адарг1а(букъа даь1ахк), - аьлла хьехар дина нанас. - Еза йо1 г1енах гур ю хьуна.
К1антана гина расха дин.
- ГIенах расха дин гича, кхаъ хуьлу. Деш долу хIума кхузза дан деза, - аьлла нанас.
- И ца дича со Iаьржачу жIаьло лоцур волуш валлахь, со тховса новкъа вала веза.  Сайн езар лаха воьду со, - кечамба воллавелла к1ант.
- ГIенах хий чуьра чIара баккхар - самах езаран куьг лоцу, - аьлла нанас.
- Ахьа со витам ца вуьтта ч1ара бакха, йа берзан ц1ог дакха, - оьг1азвахана к1ант. - Зуьнан кIохцал а даьккхина, иза сан бедарх доьллина лелийташ ву ахьа со, ахча хедар дац бохуш. Киснахь сом ца хилча, цунам хедийла дац.
- Езаш йо1 ца хилча, цунам хьуна г1енах, доьхьала йоьгийла а дац, - элира нанас.
Хьамцо зазадаьккхалца ца 1аш, гота аха еза. К1анта вокха хилалца ца 1аш, цунга шен г1улакх де ала деза.