9. Сулаймонлик давосида... Давоми

Анвар Шукуров
ТАХОРАТЛИ   КИШИ

– Бу бобга нима деб ном куймокчи булаяпсиз?-суради Аюдумалик, узи айтиб берган, мен тинглаган хикоясини эшитиб булгач.
–Мухолифат, десаммикан. Чунки сизнинг айтган гапларингиз кайсидир маънода ижро хокимиятини танкид килиш, булиб колипти,иккинчидан сизнинг партиянгиз парламентда узини мухолифат деб эълон килибжди- дедим мен.
–Унда “мухолифат”нинг кетидан сурок хам куйиб куйинг.
–Нега?
–Бу сузни хозирги кунда айтиш хам огир булиб колди.
–Узингиз айтдингизку, бу суз Конституцияда, яъни бош Комусимизда бор деб, нега хадиксирайсиз?
–Мен хадиксираётганим йук. Сизнинг асарингиз бемалол укилмаслигидан хавотир оляпман.
Уилям Фолкнернинг бир хикояси бор булиб, мана шу хикояси учун у дунёга машхур булган, тадкикотчилар эса унинг устидан канчадан-канча диссертациялар ёзган экан.
–Номи нима экан, уша хикоянинг?
–Тугриси, бу хикояни менга бир танишим айтиб берганди. Фолкнернинг китобини топсам албатта, уни сизга келтириб бераман. Аммо, унинг сюжети калбимни ром этганди.
–Майли, сюжетини айта колинг.
–Сюжет шундай: бир ака-сингил ота-онасидан етим колиб, ун икки хонали уйда колиб кетишади. Бир куни чеккадаги ун иккинчи хона такиллай бошлайди. Улар эшикни очмасдан, шовкин келаётган эшикни тамбалаб ташлашади.
–Буни менга илгари хам айтиб бергандингиз.
–Йуг-э?
–Ха-да.
–Булмаса сюжетни такрорлаб берингчи, бугунги мавзуга мана шу сюжет жуда кул келарди-да.
–Эртаси куни ун биринчи эшик такиллайди, кейин унинчи, болалар эса такиллаган эшикни тамбалаб келишаверади. Охир-окибат узлари ётган хонада хам шовкин бошлангач, уйларини кулфлаб ташлаб кетишади.
–Тугри. Бу сюжетни сизга аввал айтиб, уни бахосини роса тушириб юборган эканман. Афсус, бугунги кунга жуда тугри келарди-да,-деди Абдумалик хафсаласи пир булиб.
Майли кайгурманг, сарлавхани сиз айтгандек киламан, дея унга ваъда берганча, уйга йул олдим. Абдумалик айтиб берган вокеаларни тафаккур килиш учун бир неча кун вакт кетди. Охир-окибат илхом париси елкага кунгач, кулга калам олдим.
Абдумаликнинг такво йулига кириши эса мана бундай булган экан.
–Шундай килиб, Куръон мени лол колдирди. Унинг маъноларини тушунишни канчалик истамайин, мутолаа килиш шунчалик кийинлашиб кетарди. Куръондаги “жиноятчи кишиларнинг окибатини куринг”, “дарахт барги хам Аллохнингн изнисиз ерга тушмайди”, “Бу Китобнинг бирон-бир ояти Киёматгача узгартирилмайди ва уни саклашни Аллох уз зиммасига олган” каби оятлар айни хакикат эканлиги билан менинг онгу-шууримни камраб олди.
       Шунда атроф-четга бокиб, бировларга номардлик килганлар, бировни нохак камаганлар, бировнинг хакини еганлар, яхшиликка ёмонлик килганлар, зулму-ситам утказганлар, бировларни игво килувчилар окибати хакикатда ёмонлик билан тугаётганини кураётганим, бу жазоларни вокеа-ходисаларнинг мантикий ривожи оркали тушунаётганим куриниб колди.
      Хакикатда Куръон одамзодга тушганига бир ярим минг йил буляпти, аммо унинг бирон-бир ояти узгартирилгани йук. Уни узгартирмокчи булганларнинг окибати эса яхшилик билан тугагани йук. Уларни бу дунёда шармандалик, кейинги дунёда эса дузах кутиб турибди.
     Яна бир кизик холат. Кизил империя даврида, утакетган атеистик таълимот авж олган паллада, айникса “салласини деса калласини олиб келадиган” кариндошларимиз бор даврида, угирлик, талончилик, котиллик ва бошка ноконуний хатти-харакатлар узбек тилида ЖИНОЯТ деб атаб келинди, хайрон коласан киши. Чунки, ЖИНОЯТ сузининг этимологияси ЖИН ва ОЯТ сузларидан ташкил топиб, бу суз “жин айтган сузларни килувчилар” деган маънони беради. Яъниким, жиноят деганда, ёлгон гапириш, ваъдасида турмаслик, бировни гийбат килиш, игво килиш, гирромлик, миллатчилик, махаллийчилик ва бошка бузгунчиликлар хам шулар жумласига киради.
        Хеч ким менга “намоз укийсан” деб айтгани йук. Тозаликка караб боришим оддийгина тахорат килишдан бошланди. Чунки, тахоратсиз киши Куръон Китобини укиши мумкин эмаслиги хакидаги Вокеа сурасидаги мана бу оятларга эътибор беринг:
 75-76-77-78. Мен юлдузларнинг ботар жойларига касам ичурманки, Холбуки бу (касам) агар билсангизлар шак-шубхасиз улуг-катта касамдир – албатта у (Куръон сехр ёки уйдирма эмас, балки) асралган Китобдаги (Лавхул-Махфуздаги) Улуг Куръондир!
79. Уни факат тахоратли – пок кишиларгина ушларлар.
80. (У) барча оламлар Парвардигори томонидан нозил килингандир.
81. Бас (эй кофирлар), сизлар мана шу Суз — Куръонга бепарволик килурмисизлар (яъни сизлар шундай улуг Китобни назарларингизга илмасдан инкор килмокдасизларми)?!
82. Ва сизлар (Куръонни) ёлгон дейиш(дек бадбахтлик)ни узларингизнинг ризк-насибаларингиз килиб олурсизларми?!
83-84-85-86-87. Бас, качон (вафот килаётган кишининг жони) халкумига етганида — холбуки уша вактда сизлар караб турурсизлар ва Биз унга сизлардан кура якинрок булурмиз, лекин сизлар (буни) курмайсизлар (билмайсизлар) Бас, агар сизлар эгасиз булсангизлар, (ва узларингизнинг: «Хеч кандай эга — Парвардигор хам, кайта тирилиш хам йук», деган сузларингизда) ростгуй булсангизлар уша (жонни яна жасадга) кайтара олсангизлар эди! (Йук, хеч качон кайтара олмассизлар).
– Тугриси бу оятларни Абдумалик укиб берганида, менинг хам баданларим титраб кетди.
– Кейин, тахорат килиб юриш кандайдир хузур бахш этиб, тахоратни  Китоб укимаган пайтларимда хам килиб юрадиган булдим. Анча кейин эса тахоратсиз юролмайдиган хам булиб колдим. Лекин бунгача куп йиллар керак булди. Отам казо килганида, беш вакт намоз укий бошладим. Шунда тунларнинг бирида тушимга Расули Акрам кирдилар. У киши менга караб жилмайиб турардилар. Бу тушнинг таъвилини уша пайтда билмаган эканман.
Орадан саккиз-туккиз йилча вакт утиб, энди спиртли ичимлик ичишни бутунлай ташлаб, беш вакт намоз укишни канда килмайдиган булганимдан кейин, Расули Акрам яна бир бор тушимга кирдиларки, у кишининг ёнида булиш кишига канчалик шавк беришини хис килганимни баён этишга тилим ожиз. У киши Германия юрганмишлар, кийимлари замонавий булиб мени мачитга ухшаган жойга етаклаб кирдилар, шунда шундай шавк олдимки, бундай хурсандчиликни умрим бино булиб, ёшим 39 га кириб, бирон-марта хис килмагандим. Агар суюк асал солинган дарёга тушиб колдим десам уша шавкнинг бир ёки икки фоизини айтган буламан...
Пайгамбаримиздан келтирилган ушбу хадисда эса, шундай бир улуг хушбар бор эканки, уни укиб бенихоя кувондим:
110-хадис. Абу Хурайра (рз.): «Расулуллох (сав): «Фарзандларингизга исмимни куйинглар, Абулкосим деб кунямни куйманглар! Кимки мени тушида курса, узимни курибди, чунки шайтон менинг суратимга кира олмайди, кимки менинг номимдан ёлгон сузласа, дузахдан узига жой тайёрлайверсин!» деганлар», – дейдилар (яна к. 3539, 6188, 6197, 6993).
Хали бу хулосага келгунимча, бу хадисларни укиб тушунгунимча, яъники “кимки пайгамбаримизни бу дунёда тушида курса, кейинги хаётда албатта, куради” деган гапни олимларимиздан эшитгач, канчалик кувонганимни айтмасам хам булади. Чунки, бундай туш, яъники ШАРАФ мендай гунохга ботган, кечаги деярли кип-кизил атеистга, аслида Аллохнинг кулига ва Пайгамбар умматига берилаётган УЛКАН ТУХФА экан.
Йиллар давомида Расули Акрамни тушида курган, купчилик узбекларни курдим. Уларнинг барчаси менга нисбатан покиза, илмли, савоб амаллари куп булиб чикаётган инсонлар эди...
       Алалхусус, Куръонни укий бошлагач, тахорат килиб юриш одатимга айлана бошлади. Кейинчалик эса Пайгамбаримиздан мана бу хадис борлигини билиб колдим:
1149-хадис. Абу Хурайра ривоят киладилар: «Бир куни Расулуллох (сав) бомдод намози олдидан Билолга: «Эй Билол, кани айт-чи менга, ислом йулида  килган энг савобли ишинг кайси? Чунки мен жаннатда  ёнгинамда  сенинг оёк товушларингни эшитдим», – дедилар. Билол: «Мен кечасими, кундузими, доимо тахорат олиб юраман ва шу тахоратим билан менга буюрилган хамма намозларни укийман», – дедилар».
Куръондаги 74-Муддассир сурасида эса мана бу оятлар бор экан:
Мехрибон ва рахмли Аллох номи билан (бошлайман).
1-2. Эй (либосларига) бурканиб олган зот, туринг-да, (инсонларни охират азобидан) огохлантиринг!
И з о х. Сахобалардан Жобир ибн Абдуллох (Аллох ундан рози булсин) ривоят килишларича, пайгамбар алайхис-салом юкоридаги оятлар нозил булиши хусусида шундай деганлар: «Мен бир куни йулда кетаётиб осмондан бир овоз эшитдим. Бошимни кутариб карасам, баногох мен Хиро горида эканлигимда олдимга келган фаришта осмон билан ернинг уртасида муаллак булган бир курсида утирибди. Бу холни куриб куркканимдан ерга йикилдим ва калтираб-титраган холимда уйга етиб келиб, «Мени ураб куйинглар, мени ураб куйинглар», дедим. Энди курпага бурканиб ётганимда, менга «Эй (либосларига) бурканиб олган  зот»,  деб бошланган оятлар нозил булди».
3. Ёлгиз Парвардигорингизни  улугланг!   
4. Либосларингизни пок тутинг!
5. Бутлардан йирок булинг!
6. (Бераётган нарсангизни) куп санаган холингизда эхсон килманг!
7. Ёлгиз Парвардигорингиз (юзи) учун (кофирлар томонидан етадиган озорларга) сабр килинг!
8-9. Чунки качон (киёмат койим булгани хакида хабар бериб) бургу чалинганида, ана уша Кун кийин Кундир!
10. Кофирларга осон булмаган (Кундир)!