Адаптац я

Анна Керпель
К/м, допрацьована версія.

ІНТ. КВАРТИРА ЖЕНІ ВХІД РАНОК

ЖЕНЯ – серйозний, енергійний чоловік років під 30 - біля вхідних дверей прощається з РИТОЮ, стрункою жіночкою трохи молодшою за нього, цілує її в щоку.

ЖЕНЯ
Все, останній день.

РИТА
Дурдом. Нарешті!

ЖЕНЯ
Все, я побіг!

РИТА
Щасти тобі! Я подзвоню.

Женя виходить. Рита зачиняє за ним двері.

ІНТ. КВАРТИРА ІГОРЯ ВХІД РАНОК

ІГОР – кремезний чолов`яга років 30-ти, понурий і зосереджений - прощається біля вхідних дверей с МАМОЮ, маленькою охайною жінкою під 60. Вона подає синові сумку.

ІГОР
Перший день… Якось лячно.

МАМА
Ось, я тобі бутербродів поклала, яблуко…

Ігор бере сумку.

ІГОР
Все, мамуль, я побіг.

МАМА
Дай Боже, Гошенько, Дай Боже…

Ігор виходить. Мама зачиняє двері.

НАТ. ВУЛИЦЯ РАНОК

Женя їде в недорогому авто і розмовляє по мобільному.

ІНТ. АВТІВКА ЖЕНІ РАНОК

Авто стоїть на перехресті перед світлофором. Женя розмовляє по телефону.

ЖЕНЯ
Так, в два. Так, все в силі. Так…

Світлофор перемикається на зелений.

НАТ. ВУЛИЦЯ РАНОК

Автівка Жені з потоком інших машин рушає з місця.

НАТ. ВУЛИЦЯ ЗУПИНКА МАРШРУТОК РАНОК

На зупинці повно народу; Ігор стоїть біля самої бровки, дивиться вздовж дороги – виглядає маршрутку.

Під’їжджає переповнений автобус. Ігор пропускає СТАРЕНЬКУ, втискується до салону. Двері автобусу зачиняються, він від’їжджає.

ІНТ. РОЗКІШНИЙ ДІМ ЗАЛА РАНОК

Інтер’єр зали виглядає якось недосконало, ніби чогось бракує. Рита тиняється кімнатою. Трохи переставляє вази на поличці, соває гардини.

Рита дивиться на годинник. Відходить до центру кімнати, прискіпливо її оглядає, ніби митець свій витвір.  Дзвонить телефон. Рита бере слухавку.


РИТА
(російською)
Да-да, здрасте, это к нам, пропустите их, пожалуйста.

Рита кладе слухавку, виходить з кімнати.

НАТ. ВХІД РОЗКІШНОГО ДОМУ РАНОК

Новенький красивий будинок. Навколо клумби з квітами, молоді дерева, коротко стрижена трава.

Відчиняються вхідні двері, на ганок виходить Рита. Двері залишаються відчиненими.

До ганку під’їжджає фургон з великим рекламним написом «Диван-кровать». З кабіни вистрибує веселий енергійний Ігор, за ним – спокійний байдужий НАПАРНИК. Ігор тримає в руці кілька папірців.



ІГОР
Доброго ранку! Ваш заказ доставлено! Куди нести, хазяйка?

РИТА
Здрастє! Все привезли? Диван і два крісла, столик? Несіть до зали. Я вам покажу.

ІГОР
(напарнику)
Чув? Понесли!

ІНТ. РОЗКІШНИЙ ДІМ ЗАЛА РАНОК

Ігор з Напарником вносять до зали диван. Рита показує, куди його ставити.

РИТА
(російською)
Вот сюда ставьте. Так, замечательно.

Хлопці ставлять диван. Ігор виходить з кімнати. Напарник знімає з дивана упаковку.

Ігор вносить важке крісло. Рита показує.

РИТА
(російською)
Кресло сюда.

Напарник виходить з кімнати. Ігор ставить крісло туди, куди вказує Рита.

РИТА
(російською)
Нет, чуть правее.

Ігор переставляє крісло. Напарник вносить ще одно крісло, ставить його поряд з першим.

ІГОР
Гарна в вас хатиночка. Дорого обійшлася?

РИТА
(російською)
Дорого. Почти полтора миллиона.


ІГОР
(російською)
И мебель… как из дворца.

Рита показує Напарнику, куди переставити крісло. Напарник переставляє.

РИТА
По цене…
(Напарнику)
Трошки лівіше, пожалуйста.

Напарник пересуває крісло, виходить з кімнати.

РИТА
(російською)
По цене – так прямо из Версаля.

Напарник вносить невеличкий стіл в упаковці. Одна-єдина ніжка столу упакована окремо. Хлопці знімають упаковку, Рита спостерігає.

ІГОР
Жарко сьогодні… Ви мене чайком не пригостите?

РИТА
(спантеличено)
В мене тут нічого немає. Можу води налити. З-під крану.

ІГОР
Ні, спасибі. З-під крану не треба.

Ігор допомагає Напарникові прикрутити ніжку до стільниці. Рита спостерігає.

НАПАРНИК
(російською)
Ну, вроде все…

Ігор ставить зібраний стіл на ніжку. Рита перевіряє, чи він не хитається.

РИТА
(російською)
Да, все в порядке, спасибо.

Напарник киває Риті й виходить з кімнати. Ігор витягає з кишені папери, подає їх Риті.
ІГОР
Чаю в вас немає. Може, на чай найдьотся?

РИТА
(здивовано, російською)
Вы с нами, кажется, первый раз работаете? Мы за все платим по безналу, и за доставку тоже. Ось, бачите?

Рита щось вказує Ігорю на папері. Ігор не дивиться, він розглядає Риту. Відводить від неї очі.

Рита підписує папери, віддає їх Ігорю. Ігор бере й виходить з зали; Рита йде за ним.

НАТ. ВХІД РОЗКІШНОГО ДОМУ РАНОК

Двері відчинені. Ігор йде в бік фургону, Рита з’являється в дверях.

РИТА
(російською)
Эй, а упаковку забрать?!

Ігор обертається до неї, демонстративно плює на ганок, сідає у кабіну фургону. Фургон від’їжджає. Рита дивиться йому вслід.

ІНТ. РОЗКІШНИЙ ДІМ ЗАЛА ДЕНЬ

Зала виглядає цілком облаштованою, упаковку прибрано. Рита ставить на столик попільничку. Відходить, прискіпливо оглядає кімнату. Киває само собі.

Рита бере сумку, риється в ній, витягає мобільний, дзвонить.

РИТА
Жень? Жень, в мене все.

ІНТ. ОФІС ДЕНЬ

Чиста невеличка кімната з офісною обстановкою. Женя сидить за комп’ютером, розмовляє по мобільному.

ЖЕНЯ
Все? Меблі привезли?



РИТА
(голос з телефону)
Все на місці, все готово, можеш їх везти дивитися.

ІНТ. РОЗКІШНИЙ ДІМ ДЕНЬ

Рита розмовляє по мобільному.

РИТА
Ти знаєш, меблі такий дивний хлопець привіз…

ІНТ. ОФІС ДЕНЬ

Женя говорить по телефону, швидко збираючи у сумку-теку папери, ручки.

ЖЕНЯ
Чудово! Все, сонце, вітаю, я поїхав, дома договоримо…

ІНТ. РОЗКІШНИЙ ДІМ ЗАЛА ДЕНЬ

Рита виключає мобільний, кладе його до сумки. Сідає з сумкою на диван. Замислено дивиться навколо.

НАТ. СПАЛЬНИЙ РАЙОН ВЕЧІР

Вечоріє. Типовим спальним районом великого міста, серед багатоповерхівок і забитих транспортом доріг поспішають ЛЮДИ.

ІНТ. КВАРТИРА ІГОРЯ КУХНЯ ВЕЧІР

Невелика кухня у звичайній багатоповерхівці з видом на сусідню, таку саму. Дуже чисто й дуже бідно – старий холодильник, дешеві шафки, простий грубий посуд.

Ігор сидить за столом, їсть борщ. Мама на плиті гріє плов.

ІГОР
Такий домище – півтора мільйони, меблі як з музею, а хазяйка…

МАМА
Ти їж, їж, потім розпо…

ІГОР
Ти не розумієш! Хазяйка – зовсім молода дівка, ну, як я прімєрно!
Мама ставить перед Ігорем тарілку с пловом, підсідає до столу.

МАМА
Гошенько, не треба так нервувати!

ІГОР
Як так – не треба?! Вона мені навіть чаю пожаліла.

Ігор кидає ложку у тарілку.

ІГОР
Вона в житті своєму копійчини не заробила, овца безмозглая, все папаша понахапав, а я зі своїм дипломом їй дивани тягаю!

Ігор різко встає, йде до плити, бере чайник.
 
МАМА
Синочка… але ж ти сам так вирішив! Ти сам зі школи пішов, ти говорив, це сором так жити, на ті копійки! Ти зараз будеш добре заробляти…

Ігор грюкає чайником по плиті.

ІГОР
Яке добре… Я, здоровий мужик, не можу себе на квартиру заробить! Все через таких козлів.

ІНТ. КВАРТИРА ЖЕНІ КУХНЯ ВЕЧІР

За невеличким гарно сервованим столом, з серветками й фужерами вечеряють Рита і Женя.

ЖЕНЯ
Все, гроші вже зайшли. Відзначимо?

Рита киває, кладе собі салат. Женя наливає вино у фужери. Бере свій, дивиться на Риту. Невесела жінка копирсається виделкою в салаті.

РИТА
Ти знаєш, сьогодні меблі такий дивний хлопець привіз…
РИТА
(продовжує)
Він так на мене дивився… я навіть злякалася… трошки. І на ґанок плюнув.

ЖЕНЯ
Він що, тобі хамив?

З нетрів квартири чутно голос ДИТИНИ років 4-5.

ДИТИНА
(поза кадром)
Мамо, ти мені почитаєш?

РИТА
Так, сонечко, вибирай…
(Жені)
Да нєт… Він просто дивний. І упаковку не винесли.

ЖЕНЯ
Добре, не бери в голову, я тебе люблю.

Женя гладить Риту по голові. Бере її фужер, подає їй.

ЖЕНЯ
Головне, об’єкт здали. Клієнти від твого дизайну у захваті, обіцяли рекомендувати…

РИТА
Мене вже нудить від тої позолоти! За два роки – жодного клієнта зі смаком.

Женя ставить фужери на стіл.

ЖЕНЯ
(жорстко)
Облиш, будь ласка. Я теж не санвузли малювати мріяв. Я тут підрахував… Ще один такий об’єкт, цю продамо – і зможемо взяти двокімнатну…

Рита дивиться у вікно. З нього видно сусідню багатоповерхівку.

Стає помітно, що кухня Рити і Жені – така сама за площею і плануванням, як в Ігоря з Мамою. Але дуже затишна, з новою технікою, гарним посудом і меблями.
 
ДИТИНА
(поза кадром)
Мамо, ти йдеш?

ІНТ. КВАРТИРА ІГОРЯ КІМНАТА НІЧ

В кімнаті – ознаки вітальні, кабінету й спальні водночас. Два ліжка; на одному спить Мама, на іншому – постелена постіль, але нікого нема.

На стіні – стандартне армійське фото: бравий Ігор у формі десантника.

ІНТ. КВАРТИРА ЖЕНІ КІМНАТА НІЧ

В затишній кімнаті – дитяче ліжко, в ньому спить Дитина, розкладений диван – на ньому спить Рита.

На стіні – кілька ескізів пастеллю; світло місяця падає на малюнок розкішного дому.

НАТ. РОЗКІШНИЙ ДІМ НІЧ – ВИДІННЯ ІГОРЯ І ЖЕНІ

Місяць освітлює розкішний дім. Він виглядає пласким, мов декорація.

Біля молодого дерева стоїть Женя. Він розглядає дім скептично й незадоволено, супиться, ніби подумки сперечається з кимось.

Біля іншого молодого дерева стоїть Ігор. Він спирається на «трубу» гранатомету, зосереджено розглядає дім.

Ігор робить крок у бік, швидко підіймає гранатомет і стріляє в будинок. Будівля спалахує, мов картонна.

Женя дивиться на дім. Трошки посміхається, хитає головою.

Ігор дивиться на дім. Він у захваті.

КІНЕЦЬ ВИДІННЯ ІГОРЯ І ЖЕНІ

ІНТ. КВАРТИРА ІГОРЯ КУХНЯ НІЧ

Ігор сидить за столом з відсутнім й мрійливим виглядом. Його обличчя освітлює екран маленького телевізору, що стоїть на кухонному столі. Поруч – відкрита пляшка пива, чіпси, блюдце з червоним соусом.

З телевізору чути голос КОМЕНТАТОРА.

КОМЕНТАТОР
(поза кадром)
Все ближче, ближче… Який чудовий пас! Го-о-о-л!

Ігор здригається, дивиться на екран, б’є кулаком об стіл, зачіпає блюдце.

Соус бризкає на стіну, повільно стікає по ламінованому паперу, що прикріплений до неї. Між потоками соусу видні уривки тексту: «грамот», «еремож», «обласної».

Ігор злизує соус з руки, бере пиво, п’є, не відриваючи погляду від екрану.

ІНТ. КВАРТИРА ЖЕНІ КУХНЯ НІЧ

Обличчя Жені освітлює плаский монітор, що стоїть на кухонному столі. Женя – у захваті натхнення.

Перед ним на столі лежить пласка панель, від неї під стіл тягнуться шнури, поряд – велика чашка кави.

Женя швидко рухає стілусом по панелі. На моніторі – ескіз красивого котеджу, дитячі гойдалки перед ним.

Женя посміхається, супиться, прискіпливо розглядає ескіз. Водить стілусом.

На моніторі на ганку з’являється малюнок – Рита, намальована в «дитячому» стилі, на гойдалці – Дитина.
 
Женя посміхається ширше й щось домальовує.

Коло ганку дому на моніторі з’являється коляска, з якої стирчить ніжка немовляти.