Моссад и Сохнут активизируются на Украине

Петр Иванов 7
Shakhar, Bilana bilanas@jafi.org кому: мне, Gold
Показать детали 15 окт. (1 день назад)


 

 Дорогие друзья, здравствуйте!

 В прикрепленном файле, приглашение на очередную встречу « Шавуа тов», « Открытый микрофон», 26.10.11 в 18.30 ( в здании офиса « Филиала Еврейского Агентства Сохнут- Украина»., по адресу: Киев, ул. Старокиевская, 10 А).

 С уважением, Глава Представительства  « Филиала Сохнут- Украина»,
 Билана Шахар.

  ;;;;; ;;;;; ;;; ;2011.JPG
1703Кб   Просмотреть   Загрузить 

Ізраїль, Україна і таємнича справа Дірара Абу-Сісі
 Гебріел Гейтхаус, BBC Radio 4
 Палестинський інженер Дірар Абу-Сісі Клацнути  зник з поїзда в Україні - http://www.bbc.co.uk/ukrainian/
 news/2011/03/110310_abu_sisi_mossad_dt.shtml  на початку цього року. Через дев'ять днів він Клацнути  опинився в ізраїльській в'язниці. -
Однак чи справі він є розробником ракетної програми руху ХАМАС, як стверджує Ізраїль?
 Ізраїль звинувачує Дірара Абу-Сісі у сотнях випадків замахів на вбивство і в тому, що він є головним розробником ракетної програми руху ХАМАС
 Ввечері 18 лютого палестинський інженер сів на поїзд у Харкові.
 Дірар Абу-Сісі працював на головній електростанції в секторі Ґаза. Він сподівався отримати українське громадянство і їхав на нічному поїзді до Києва.
 Він поговорив з другом по телефону, щойно поїзд рушив зі станції. За його словами, все було добре, і він збирався лягати спати.
 Але коли вранці поїзд прибув до Києва, палестинського інженера на ньому вже не було. Десь по дорозі Дірар Абу-Сісі зник.
 "Агенти, секретна служба"
 "То було дивно", - каже Андрій Макаренко, молодий українець, що їхав в одному купе з паном Абу-Сісі.
 Невдовзі по тому, як поїзд рушив з Харкова, каже Макаренко, до купе зайшли троє чоловіків.
 Вони були у цивільному. Один з них показав посвідчення Служби безпеки України. Вони перевірили документи пана Абу-Сісі і забрали його.
 Абу-Сісі сів на поїзд у Харкові, однак до Києва так і не прибув
 "Усе було наче у фільмі, чи у книзі: агенти, секретна служба," - каже пан Макаренко. Після цього про палестинського інженера ніхто не чув понад тиждень.
 Через дев'ять днів українській дружині Абу-Сісі Вероніці зателефонували. Дзвонив Абу-Сісі. Він був у в'язниці в Ізраїлі.
 Владі Ізраїлю знадобилося кілька тижнів, аби висунути обвинувачення.

 Дірара Абу-Сісі звинуватили у сотнях випадків замахів на вбивство, а також у тому, що він є головним розробником ракетної програми угрупування ХАМАС, ісламістського руху, який контролює сектор Ґаза.

 Ізраїльський суд оприлюднив розшифровки деяких допитів Абу-Сісі, у яких той начебто визнає, що допомагав ХАМАСу збільшити дальність і точність їхніх ракет, а також допомагав руху в створенні і управлінні військовою академією.

 Адвокати і дружина пана Абу-Сісі кажуть, що він не має нічого спільного з ХАМАС і нічого не знає про ракетні технології.
 Вони кажуть, що він зізнався під тиском у ізраїльській в'язниці, і тому ці зізнання не мають сенсу.
 Уряд Ізраїлю відмовився коментувати цю справу.
 Однак, згідно з обвинуваченням, пан Абу-Сісі здобув навички фахівця у ракетній галузі під час навчався у Харкові в 1990-х роках.
 Абу-Сісі справді навчався тоді у Харкові.
 Саме там він зустрів свою майбутню дружину Вероніку. Але в Національній академії міського господарства, де він отримав науковий ступінь, кажуть, що його навчальна програма була зосереджена лише довкола цивільних аспектів інженерної справи.
 Військові факультети у харківських вишах тоді також були, але міністерство освіти України твердить, що не має жодних архівних даних про те, що Абу-Сісі навчався на будь-якому з них.
 Зв'язок із викраденим солдатом
 Насправді, згідно з ізраїльськими розшифровками допитів, пан Абу-Сісі начебто каже, що відвідував військову академію лише чотири рази, щоразу не довше, аніж на кілька годин, а цього навряд чи досить, аби стати фахівцем у ракетній галузі.
 Тим часом у секторі Ґаза речник руху ХАМАС Газі Хамад був обережним у своєму захисті інженера.
 Дірар Абу-Сісі не настільки важливий. Це загадка. Я вважаю, що його обрали, тому що він був легкою мішенню. От і все.
 Йоссі Мельман, ізраїльська газета Ha'aretz
 "За словами його сім'ї, він не займався військовою діяльністю, - каже представник ХАМАСу. - Він просто працював у своїй галузі енергетики і займався звичайними речами, а не ракетами або чимось подібним".
 Однак він не виключив можливість того, що Абу-Сісі міг брати участь у діяльності воєнізованого крила ХАМАСу без відома своєї сім'ї.
 Ізраїль вкрай серйозно сприймає атаки на свою територію. З сектора Ґаза по Ізраїлю випустили соні ракет за останні роки, що призвело до численних жертв серед мирних жителів.
 Тож чому влада Ізраїлю вважає, що ця справа була варта міжнародного викрадення?
 Кореспондент з питань безпеки ізраїльської газети Ha'aretz Йоссі Мельман вважає, що вони просто помилилися.
 "Дірар Абу-Сісі не настільки важливий", - каже він. - "Це загадка. Я вважаю, що його обрали, тому що він був легкою мішенню. От і все".
 "Іноді бюрократи шукають загублену монету не там, де її загубили, а там, де є світло," - згадує Йоссі Мельман одну з притч Євангелія від Луки.
 Однак існує й інше пояснення того, що трапилося.
 2006 року ХАМАС захопив молодого ізраїльського солдата під час одного з прикордонних рейдів. Через понад п'ять років капрал Гілад Шаліт і досі вважається в'язнем, що перебуває в одному з таємних місць у Ґазі.
 Ізраїль має майже священне правило: не покидати своїх військових. Ізраїльський уряд робить усе можливе, аби повернути солдата.
 Влада Ізраїлю ніколи публічно не визнавала існування зв'язку між справою Аьбу-Сісі і спробами звільнити Гілада Шаліта.
 Однак адвокати пана Абу-Сісі кажуть, що основний наголос під час його допитів робився на тому, де перебуває викрадений солдат.
 Попередження ХАМАС
 Тож чи є Дірар Абу-Сісі просто жертвою помилки? Чи справді він не має жодних контактів з ХАМАСом, як кажуть його дружина і друзі?
 Це виглядає малоймовірним для високопосадового інженера в секторі Ґаза, беручи до уваги, що його повністю контролює ХАМАС.

 Абу-Сісі зараз утримують у в'язниці Ашкельтона не далеко від сектора Ґаза
 Розшифровки допитів вказують на можливість того, що Абу-Сісі був залучений до діяльності ХАМАС більше, ніж хотів.
 "Я намагався припинити допомагати ХАМАСу в збільшенні дальності ракет," - буцімто казав він під час допитів.
 У цих розшифровках палестинський інженер неодноразово згадує одного конкретного члена воєнізованого крила ХАМАС: чоловік на ім'я Раед Саад начебто вмовляв його не полишати співпрацю з ХАМАСом і, можливо, приховано погрожував йому смертю.
 "Відповідь Раеда Саада полягала в тому, що багато бійців і багато людей були вбиті за загадкових обставин", - згадує, згідно з розшифровками, Абу-Сісі". - "Коли я спитав його, що він мав на увазі, він відповів: "Розумій як хочеш", і додав, що чоловік, який має дітей, повинен турбуватися про них".
 Кілька різних джерел розповіли Бі-Бі-Сі на умовах анонімності, що пан Абу-Сісі був затриманий ХАМАСом невдовзі перед його від'їздом до України.
 Ці джерела кажуть, що йому радили не їхати туди. Однак ХАМАС відмовляється коментувати ці твердження.
 Українська реакція
 Офіційна українська реакція на зникнення Абу-Сісі полагає у Клацнути  запереченні володіння інформацією - http://www.bbc.co.uk/ukrainian/
 news/2011/03/110322_sbu_palestinian_ob.shtml  щодо обставин зникнення Дірара Абу-Сісі.
 Служба безпеки України відкинула свою причетність до викрадення і каже, що нічого не знала про його підготовку.
 Однак Україна не направляла офіційних дипломатичних скарг на адресу Ізраїлю. Фахівці з питань безпеки вважають, що навряд чи ізраїльтяни змогли б викрасти людину на українській території без, принаймні, усної згоди з українського боку.
 Не можна виключати й того, що Дірар Абу-Сісі справді був таємним високопосадовим агентом ХАМАСу.
 Однак докази, знайдені в ході цього розслідування, свідчать про те, що незалежно від того, чи мав Абу-Сісі справи з ХАМАСом, він навряд чи був настільки важливою фігурою.