Олена. Скрипка

Валериан Христофорович
Олена стояла на балконі вечірніх присмерках. Проміні західного сонця нерівними ниточками лягали на лице дівчинки, змушуючи її мружити очі. Шум пропливаючих внизу машин зовсім не заважав дитині, напроти, вона зацікавлено прислухалась до нього. Раптово зникли всі сторонні звуки. Легким рухом дівчинка закинула невеличку скрипку на плече і приставила до струн смичок. Вона ще не почала грати, а повітря вже було напружене в очікуванні. Люди на тротуарах завмерли і попідіймали голови. Олена сиділа на парапеті вітер куйовдив її світле хвилясте волоссям. Дівчинка відкрила очі і, спрямовуючи погляд на дах сусіднього будинку, провела смичком по струнах. Перші відголоски мелодії луною відбились від стін будинків і розлилась вздовж вулиці. Несмілива пісня крепла, ставала впевненішою. Вона викликала суперечливі почуття, хотілося водночас танцювати і прилягти відпочити, та натовп внизу не рухався, іноді навіть було чути поодинокі схлипування чи тяжкі зітхання. Сумні ноти мелодії змінилися веселими акордами. Олена перестала соромитись, на зміну цьому почуттю прийшло інше – задоволення екстаз від гри. Дівчинка задоволено водила смичком по струнам і навіть небезпечно похитувалася в такт на парапеті.

Мелодія ось-ось уже підходила до логічної кульмінації. Натовп завмер і замовк. Піт виступив на обличчі дитини і стікав маленькими сяючими краплинками. Дівчинка мотнула головою і відкинула пасмо неслухняного волосся. Взявши найвищу ноту, Олена інерційно перехилилася вперед. В наступний момент сталося щось дивне – мелодія продовжувала грати, та дівчинки на парапеті уже не було. Через декілька секунд почувся хруст дерев'яної скрипки і кісток. Якусь мить ще панувала тиша, але ось вже люди ніби прокинулися, заметушилися. Декілька жінок запищали. Звідкись з-за обрію доносилися сигнали автівки «швидкої допомоги», що наближалася. Чоловіки посхилялися над бездиханним тілом Олени. Її біляве волосся забруднилося бурою кров’ ю, в руках дівчинка міцно тримала те, що лишилось від скрипки. Найбільше лікарів і людей здивувала усмішка на обличчі дитини. Так, юна скрипачка посміхалася – вона зіграла найвидатніший шедевр у своєму житті!..