4. Сулаймонлик даъвосида

Анвар Шукуров
                Ердаги энг нуфузли илм


Абдумаликнинг рагбатлантирувчи гапларидан сунг, хурсандчилигимдан анча вактгача ухлайолмадим. Аллох хакидаги илм бизда ривож топаётганмиш? Кайфиятим кутарилган булса-да, унинг бу гапларига бирон-бир мантикий жавоб тополмадим. Узи-чи, узи хаммага Аллох хакида, Куръон хакида, хадислар хакида гапиради, эмишки “узбек халки дур-у гавхарга тула, энг кимматбахо сандик устига оддий курпачаларни солиб, супада утирибман деб уйлаётганмиш. Хакикатда бу сандик маърифат сандиги булиб, иншаАллох якин йиллар ичида бутун дунё маърифатининг хиралашган чироги Узбекистон оркали яркираб нур сочармиш. Чунки, Европадаги урта асрларда руй берган УЙГОНИШ хам, 19 асрдаги рус маданиятининг ривожланиши хам Осиё оркали, тугрироги Куръоннинг европа тилларига таржима килиниши  оркалигина ривож топганмиш. Энди бу боскич Имом Бухорий ва бошка хадисшунос узбек ва осиёлик бошка олимларнинг хадислари таржима килиниши оркали юз бера бошлаганмиш (!!!)”.
Жуда кизик одам билан танишибманда узиям. Ута камтарона умргузаронлик килаетган бу одам шу булиши керак деб уйлайсан-у, аммо миллат келажагига, дангиллама участкаларда яшаб, МЕРСларни алмашлаб минадиган, лекин турмушдан нолийдиган мансабпарастларга нисбатан, бунда  халкига нисбатан шунчалик катта ишончини саклаб колиши, кишини хам кулдиради, хам йиглатади. Агар Абдумалик хакида уйлайверсам уйимнинг чегараси куринмай кетиши мумкинлигини хис килдим.
Шунда “ЭВРИКА” деб юбордим. Ха, мен хам Абдумалик айтганидай иш тутиб (тугрироги Амир Темур бобо одатига амал килган холда) тахорат килиб, кани менинг Абдумалик хакида уйлаб юрган нарсаларим хакида ният килиб Куръон укисам, калламга не фикрлар келиши мумкин экан деб синов учун Куръонни бир неча марта очдим.
Укиганларимдан куйидагилар Абдумаликнинг менга айтган гаплари, унинг хаёт тарзига мосдек туюлди (яна ким билади, астагфируллох ваАллоху Аълам!).
Мана улар,  Сабъа сурасидаги 46-оят. Айтинг “мен сизларга факат биргина нарсани – Аллох учун жуфт-жуфт, ёлгиз-ёлгиз холингизда туриб, сунгра (Куръон) хакида тафаккур килишингизни тавсия килурман. Сохибингиз (Мухаммад с.а.в.)да хеч кандай жиннилик йукдир. У факат каттик азоб олдидан сизларга (юборилган) бир огохлантирувчи холос”. 47. Айтинг: “Мен сизлардан сураган бор ажр-мукофот узларингизга булсин (яъни, мен сизлардан бирон ажр-мукофот сурамасман). Менинг ажр-мукофотим Ёлгиз Аллохнинг зиммасидадир. У барча нарсага гувохдир”. 48.Айтинг: “Албатта Парвардигорим Хак-Куръонни (ботил жахолат устига) отур. (У) гайбларни аник Билгувчидир”. 49. Айтинг: Хак –Куръон келди (ва ботил –динсизлик йук булди. Энди) ботил (янги динсизликни) бошлай хам олмас, (эски динсизликни кайтара хам олмас). 50. Айтинг: “Агар мен (Хак йулдан озсам) бас, факат уз зиёнимга озурман ва агар (У йулга) хидоят топсам, у холда Парвардигорим менга вахий килаётган (Куръон) сабаблигина (хидоят топурман). Шак-шубхасиз, У эшитгувчидир, Якиндир”.
Менда узбекча электрон матни йуклиги учун сизга русча матнни хавола киламан:
46.  Скажи: "Я вас увещеваю лишь в одном:Чтоб вы предстали пред Аллахом,По двое иль по одному,И (глубоко) размыслили (в душе):Не одержим ничем ваш сотоварищ,И он — всего лишь увещатель вамПеред лицом жестокой кары".
47.  Скажи: "Я не прошу у вас награды -Пусть остается она вам.Мне нет награды, кроме той, что у Аллаха, -Свидетель Он всему, что есть!"
48.  Скажи: "Поистине, Господь мой(Ложь) поражает Истиной (Своей), -Ему все сокровенное известно".
49.  Скажи: "Явилась Истина, и ЛожьОтныне не появится и не вернется".
50.  Скажи: "Если (в неведении) я блуждаю -Во вред себе блуждаю я,А если следую прямой стезею,То это — оттого, что мне внушил мой Бог.Поистине, Он слышит все и неотлучно подле!"


Кейин Сажда сурасидаги мана бу оятлар ёдимда колди:
4.
Аллах есть Тот, Кто небеса и землю сотворил
И все, что между ними, за шесть (небесных) дней
И после утвердился на Престоле.
Кроме Него, защитника вам нет,
Нет покровителя иного.
Что ж вам не вспомнить
(О судьбах прошлых поколений)?


15.  Ведь только те в знаменья Наши верят,Кто при помине их ниц падаетИ воздает свои хвалы Аллаху -Не величаясь, не гордясь.
16.  Они свои постели оставляют,И призывают Бога своегоИз страха (гнев Его навлечь),С надеждой (на Его благоволенье),И (щедро) раздают (на подать)(Из благ), что низвели Мы им.
17.  И ни одна душа из них не знает,(Как много Божьей) благодатиЕще сокрыто взорам ихВ награду за их добрые деянья.
18.  Так неужели тот, кто (всей душой) уверовал (в Аллаха),Сравни тому, кто предалсЯ греху?Нет, не равны они нисколько!
19.  Тем, кто уверовал и доброе творил,Станут обителью сады Эдема -Как вечное пристанище за праведность их дел.


Иброхим сурасидаги ушбу оятлар:

4. И ни один посланник не был послан Нами,
Кто не владел бы языком своих людей,
Чтобы он мог им ясно говорить о сути.
Аллах по (мудрости) желанья Своего
(Одних) уводит с правого пути,
(Других же — милостиво) направляет, -
Он, истинно, могуч и мудр!


24.  Ужель не видел ты, какую притчуО Слове Добром нам Аллах приводит:Оно как древо доброе,Чей корень крепко (держится в земле),А ветви к небесам взметнулись.
25.  Оно плоды свои приносит каждый мигПо изволению его Владыки, -И так Аллах приводит Свои притчи людям,Чтоб они вняли (наставлениям Его).
26.  А притча (Господа) о Скверном Слове:Оно как древо скверное,Что исторгает (свои корни) из земли -И потому устойчиво стоять не может.
27.  Аллах же верных укрепляет твердым словомИ в этом мире, и в другом.И сводит Он с пути неверных, -(Ведь безграничной мудростью Своей)Творит Он все, что пожелает!

Фуркон сурасидаги ушбу оятлар:
20. И до тебя, (о Мухаммад!),
Мы не послали ни единого пророка,
Кто пищи бы не ел и не ходил по рынкам.
И сделали одних из вас
Мы испытаньем для других, -
Найдете ль вы в себе терпенье?
Ведь зрит Господь твой все и вся!...

30.  И (вот тогда) посланник скажет:"О мой Господь! Поистине, народ мойКор'ан сей непригодным счел", -
31.  Так ставили Мы всякому пророкуВрага из грешников (его людей), -И все ж достаточно Владыки твоегоИ как вожатого (на праведном пути),И как помощника (в земных заботах).
32.  И говорят неверные:"Что же за раз один, (а не частями)Ему Коран сей не открылся?"Но так (тебе низведен он),Чтоб укрепить им твое сердце,И Мы тебе его читалиРазмеренным в порядке чтеньем.
33.  И стоит с притчей им к тебеЗа разъясненьем обратиться,Мы тотчас истину касательно ее тебе приводимИ еще лучшее даем ей толкованье

43.  Видал ли ты того,Кто богом свои страсти сделал, -Неужто за него ты можешь поручиться?
44.  Или ты думаешь, что большинство из нихСлышит (тебя) и разумеет (наставленье)?Увы, они всего лишь как (домашний) скотИ даже больше сбилися с пути.


50.  И Мы, поистине, ее распределили среди вас,Чтоб вспоминали вы (заботу Нашу),Но большинство людей противится всему,Кроме неверия (в Творца,Что запечатало их души).
51.  А будь на то желанье Наше,Мы б в каждый город проповедника послали.
52.  Не поддавайся же невернымИ этим дай им бой великим боем.
71.  Ведь тот, кто кается и делает благое, -Тот искренне к Аллаху обращен.
72.  И те, кто не свидетельствует лживо,А, встретив пустословие в общении (с людьми),С благопристойностью его обходит.
73.  И те, кто безразлично в скуке не сникает,Когда знамения Аллаха им напоминают.
74.  И те, кто говорит:"Господь наш!Дай нам отраду наших глазВ супругах наших и потомствеИ сделай нас вожатыми для тех,Кто, (гнева) Господа страшась, (творит благое)".

                Уйкуга ётар эканман, эртага Абдумаликка айёрлик килиб, узим хакимда ният килиб Куръон очгандим, мана бу суралар чикди, бунинг таъвили кандок деб сураб оламан.
У соддадил одам эса менга нималар дейиши мумкин, хар холда ёмон гапирмаслигини биламан деб, жилмайганча уйкуга кетдим.