Печаль Урукагина. Фантастика

Лидия Блажко
***
Якось мені вдалося піймати Місяць, він добре вийшов на цьому фото!
***

Йому не хотілося розплющувати очі, такий гарний  його сьогоднішній сон. Він давно прокинувся, і все ще знаходився під владою нічних відчуттів. Здавалося,  босі ноги досі пам'ятають м'яку траву з росою, ніс чує запах раннього ранку. І це прекрасне блакитне небо над головою! Для людини, яка ніколи не була на твердій землі і на відкритому повітрі, ці усі відчуття були неймовірні. Пролунав звук сповіщення, йому потрібно все ж вставати. Його космічний корабель входив в межі Сонячної системи.
Капітан Урукагіна і інші члени екіпажа чекали цього моменту. Вони поверталися додому, який ніколи не бачили. Вони не знали, що їх  чекає на Землі. Попередні покоління почало уловлювати радіосигнали, які надходили з  Сонячної системи. Вони нічого не розуміли, що там відбувається. У міру розшифровки, космонавти зрозуміли: Дільмуна більше нема. Сама ця  думка пригноблювала Урукагіна, викликало його печаль. Він розумів, існувала вірогідність зникнення колишнього світу. А серце жадало побачити рідний дім, який пам'ятало багато поколінь космонавтів.

****
Капітан Урукагіна вирішив не сідати на планеті, не хотів ризикувати. Стара, добра Луна прийняла зоряних мандрівників. Корабель зручно розташувався на зворотному боці, екіпаж почав аналізувати дані.
Кешгаль показував їм картини нової Землі.  Розвідка показувала, що екологія планети сильно постраждала. Вимерло  багато видів тварин, не вистачало питної води, більшість родючих земель втрачено.
- Ми перехопили візуальну інформацію з планети. Вони називають це телевізійні передачі, а ще я сканую їх Інтернет - доповів Кешгаль.
- Що таке Інтернет? - Запитав Урукагіна.
- Глобальна інформаційна, віртуальна мережа. Дозволяє миттєво обмінюватися цією самою інформацією.
- Мережа? І що там про нас чути?
- Нічого. Одиниці вважають, що могла б існувати в давнину високотехнологічна цивілізація. Офіційна наука це заперечує. І, взагалі вони чекають чергового кінця світу. А ось, ще цікава стаття - Кешгаль простягнув капітану кілька листів пластику.
«... Те, є, якщо б зореліт на четвертій космічної швидкості покинув Землю ... .., коли в Месопотамії з'явилися шумери ... .., ... по совісті кажучи, зореліт мав бути з бронзи або каменю. А повернувся б цей зореліт від Альфа - Центавра тільки в наші дні. То веселощів було б ... »   
( http://germanych.livejournal.com/171140.html )

-Альфа Центавра-це так вони зараз називають нашу зірку?
- Ще, Толіман. Дивно, правда?
Урукагіна подумав, що назв може бути багато. А сама сутність від цього не змінюється. Найближча зірка поманила їх. Звичайно, це була свого роду авантюра. Не маючи технології надсвітових  швидкостей, і летіти туди! Нащадки не вірять, що стародавні зважилися на цей переліт. Веселощі тільки починається! Роздуми капітана перервало повідомлення Лугаланда, зі служби безпеки:
- Наших розвідників засікли.
Кілька дископодібних кораблів наближалося до Місяця. Капітан згадав, їх називали НЛО. Тільки більшість землян вважало їх кораблями інопланетян. Швидше за все, ці кораблі - таємні розробки військових.
- Не будемо сваритися - сказав капітан – хочуть  з нами зустрітися, переговорити? Добре, будемо вести переговори.
***
Цікаво, ви схожі на людину - щиро здивувався незнайомець.
- Я і є людина, тільки народився в космосі – гідно відповів Урукагіна.
- Добре, для початку не важливо, звідки ви з'явилися. Одне ви повинні розуміти, наша організація не допустить прямого контакту гостей з космосу з людською цивілізацією. Люди не готові ще. Ми повинні вивчити вас, зрозуміти, що ви з себе представляєте. Так що, співпрацювати будете з нами.
- Ви світовий уряд Землі? - Запитав капітан Урукагіна.
- Можна сказати і так. Ми контролюємо розвиток суспільства, людям не обов'язково про це знати. Я Голова Таємного союзу - він зробив важливе обличчя , явно очікуючи від капітана готовності тут же виконувати його волю, або хоча б поклоніння такій  важливій  персоні.
-Ви зобов'язані розповісти нам, де були - продовжив свою промову Голова, - Які технології привезли з глибин космосу. На Землю ми вас не пустимо, будете знаходитися у своєму кораблі.
Капітану Урукагіна стало сумно . Це не та пропозиція, яку він очікував. Не для цього вони проробили таку величезну відстань. Все стало іншим, але сама людина не змінився, і людське марнославство залишилася таким  же . Таємний Союз дійсно всесильна організація, але вони не знали одного. За тисячоліття перельоту команда Урукагіна проробила величезну роботу. Клонуючи себе, вони придбали нові можливості, в тому числі і телепатію. Розмова між капітаном і Головою вже знали на кораблі. Екіпаж готував зовсім іншу відповідь Союзу.
Урукагіна міг негайно залишити це місце, телепортацією він теж володів. Але, навіщо розкривати карти, капітан піде як звичайна людина.
-Я подумаю над пропозицією.
- Моя  Вам рада, не затягуйте - з погано прихованою загрозою попередив Голова.

Давні часи. Незадовго до відльоту корабля.

- Я не впевнений, Урукагіна, що за кілька тисячоліть нічого не зміниться в нашому суспільстві. Створення «Ниппура», та й сам переліт викликає багато критики з боку наших опонентів. На проект витрачено колосальні ресурси, а результат ми можемо і не побачити. Уряду довелося піти на компроміс з військовими і погодиться на подальший розвиток уранових технологій. І я, боюся, що це до добра не приведе - перший міністр Нінутра стурбовано похитав головою.
- Ми готові до того, що при поверненні назад, ми побачимо пустельну Землю.
Міністр озирнувся навколо і передав у руки капітану пакет.
- Тут коди доступу до одного секретного об'єкту на нашому  Місяці.
-Що там знаходиться?
- «Вежа Енліля», з потужними записуючими камерами. Вони будуть фіксувати всі події, які будуть відбуватися на Землі. Сонячних акумуляторів вистачити на десятки тисячоліть. Якщо наша цивілізація зникне, це буде доказом нашого існування. Допоможе нащадкам уникнути наших помилок.
*****
«Шок змусить їх задуматися, змусить повірити в існування сміливих предків. Картини тотальної ядерної війни,  руйнувань, які відкинули  цівілізацію  у кам'яний вік. Це все потрясе людей ». Так думав Урукагіна, запускаючи «Вежу Енліля». Наївний! Ця хроніка продавньої історії людської цивілізації була унікальна. Демонстрацію не могли заглушити військові, вона йшла безперервним потоком усіма супутниковим каналам, по Інтернету. Але, земляни переситились видовищами. Мізки, одурманені енергетичними тоніками, не сприймали інформації. Всі подумали, що це витівки Голлівуду. Багато хто вважав, що це найбільш невдалий проект фабрики мрій. З'явилося багато критиків, негативних рецензій. Демонстрація хроніки перетворилася на фарс.
-І, що нам тепер робити тут? - Запитав Кешгаль Урукагіна.

*****
 Екіпаж не виходив на зв'язок, здавалося, вони пропали. Таємна організація  не розуміла куди. Вони розсердилися за витівку з демонстрацією хроніки, але зуміли все перекрутити. «Вежу Енліля» вони залишили для вивчення. Древній ядерний корабель не уявляв ніякого для них  інтересу. Паливо майже усе витратилося, комп'ютери порожні. Космонавтам Урукагіна теж не потрібен став корабель. Брати по розуму з Альфа-Центавра відкрили їм секрет. Як долати величезні відстані у Галактиці без кораблів і зорельотів. За тисячоліття, коли вони летіли додому, космонавти змогли оволодіти цією технікою. І зараз перед ними був  весь Всесвіт. Коли-небудь вони повернуться на Землю знову, і покажуть людям безмежність нових можливостей.