Поряднiсть чи перемога? Ще раз про Австралiю

Тома Иванова
Австралія – одна з найбагатших  країн світу. Чому?  Багатство будь – якої країни створюють люди.

Ось саме про це я й хочу тобі розповісти.
Перше, що кидається в очі – це надзвичайна привітність австралійців. Цю привітність відмічаєш відразу, як тільки виходиш з літака.

У будь – якому, навіть невеличкому містечку, люди, що йдуть назустріч, ( зовсім незнайомі люди!) посміхаються тобі, щось привітне кажуть. Я тоді дуже пожалкувала, що погано знаю англійську.

Одного разу з подивом спостерігала таку картину. З магазину вибігла дівчинка – підліток, за нею – жінка. Ця жінка  схопила за руку цю дівчинку, почала її гладити і щось неголосно говорити. Було видно, що дівчинка ця – розумово відстала.

Ну, а жінка, безумовно, була її мамою. Це я зрозуміла відразу. Хто ж ще може так лагідно звертатись до дитини? Те, що дівчинка щось вкрала, також було зрозуміло.

Отже, жінка дуже довго умовляла дівчинку віддати те, що вона вкрала у магазині. Так довго й спокійно може умовляти тільки мама.

Трохи пізніше виявилося, що то була зовсім не мама, а продавець. Я була дуже здивована побаченим!
 
Виявляється, що в Австралії діти з різними вадами  навчаються в одному класі із звичайними дітьми. Якщо у звичайному класі є хоч один такий учень, ним опікується спеціальний вчитель. А якщо хтось із здорових дітей образить таку дитину, він буде осуджений всіма.

Багато ще можна розповідати про доброзичливість австралійців ( безумовно, бувають і виключення). Але я все ж таки розповім тобі ще за один випадок, який також вразив мене.

Йдеться про одного всесвітньо відомого австралійського плавця.  Це трапилося як раз перед Олімпійськими іграми в Токіо, столиці Японії, де мав виступати цей плавець.

Австралія жила сподіваннями перемоги свого співвітчизника. Йому пророкували одне з перших місць. Для Австралії, як, до речі, для будь – якої іншої країни, це було б  справою честі та гордості.

І тут раптово несподіване для країни  повідомлення про те, що цей спортсмен напередодні влаштував бійку в одному з кафе. Він сильно побив одного з відвідувачів.

Як же ж вчинили австралійці?  Адже дуже вірогідною була перемога Австралії в цих престижних міжнародних змаганнях.
 
Австралійці вирішили: їм не потрібна перемога, отримана непорядною людиною! Вони не пустили свого спортсмена на Олімпійські ігри.
 
Гідність і порядність окремої людини вони поставили вище за успіх країни у плаванні.
Ось, так. Все пов’язане: чесність, гордість, порядність і багатство країни!