Мастер эпатажа

Алексей Канищев
Історію цю я почув у викладі мого знайомого, який її, у свою чергу, десь прочитав. Це вільний переказ. Можливо, ревниві історики захочуть мене поправити. Мене ж в ній цікавить не стільки фактологическая достовірність, як ситуація.
Під час гастролей в Іспанії відомого радянського композитора і диригента Арама Ілліча Хачатуряна, останній так сподобався публіці, що на банкеті мер міста відчуте запитав його:
- А чи можемо ми щось для вас зробити?
Хачатурян зізнався, що цікавиться творчістю Сальвадора Далі і мріяв би мати альбом з репродукціями його найбільш відомих картин. Подумавши, мер відповів приблизно так:
- Ми можемо зробити краще. Сальвадор Далі зараз в місті. Я спробую вам влаштувати аудієнцію. У будь-якому випадку, альбом з дарчим написом ви отримаєте.
Через два дні Хачатурян отримав запрошення від Дали, адресу і час аудієнції. Одягнувшись відповідним чином і повторюючи про себе вітальну фразу, в якій в рівній мірі була б присутня повага до майстра, захоплення його талантом, але й власна гідність, Хачатурян сів у таксі. За вказаною в запрошенні адресою був маєток Дали. Таксі пропустили на територію. Біля дверей будинку гостя зустрів мажордом і проводив його в розкішну залу. Коли двері за мажордомом закрилися, Хачатурян почав схвильовано ходити. Біля стіни стояв м'який диван, кілька крісел, стіл зі свіжими фруктами і напоями, кілька пляшок вина. Посеред зали під покровом якогось олеандра розташовувалася розкішна ваза в мавританському стилі, ймовірно родзинка в колекції Дали. В цілому величезна залу здавалася порожньою. В очікуванні господаря гість з'їв гроно винограду, випив парочку склянок освіжаючого апельсинового соку. Минуло дві години. Хачатурян кілька разів пройшовся, спробував відкрити двері, вони були замкнені.
- Безглузда ситуація, але не кликати ж на допомогу. Почекаємо ще!
З'ївши грейпфрут і випивши келих вина, Хачатурян почав чекати. Минуло ще кілька часу. Зростаюча потреба в малій нужді і супутня їй тривога дещо відвернули гостя і скрасили час виснажливій самотності. Але все ж настав час рішучих дій. Переконавшись ще раз в тому, що всі двері замкнені, Хачатурян попрямував до вази. Внутрішньо шкодуючи про неможливість довше зберігати дипломатичні умовності, закривши очі, він поча дзюрити у мавританську ємність. У цей момент пролунав знаменитий «танець з шаблями» Хачатуряна з балету «Гаяне», відкрилися двері зали і крізь неї галопом, верхи на коні, голий, з шаблею в руці промчав Сальвадор Далі повз оторопілого Хачатуряна. Двері зачинилися, замовкла музика. Через п'ять хвилин увійшов мажордом і, подаючи збентеженому Хачатуряну альбом з репродукціями, повідомив що аудієнція закінчена. І лише в номері готелю віддихавшись і отямившись, він оцінив грандіозність вистави. Що ж в неї було такого? Перш за все, необхідно було все продумати, все дрібниці. У величезній залі порожньо, ніяких закутків, на столі фрукти і напої майстерно підібрані таким чином, щоб незабаром думки гостя потекли в певному напрямку - в напрямку вази, яка там теж не випадково опинилася. З того, що ваза була історична і безумовно дорога, слід свідоцтво широти натури Сальвадора Далі. Але все це, навіть філігранно виконане, було б принизливим і образливим для гостя, якщо б не врівноважувалося наступним. Сальвадор Далі голий, сидячи на коні, провів кілька годин за дверима зали, чекаючи обумовленого знака свого слуги. А той факт, що під час аудієнції звучала знамените творіння Хачатуряна - вказує на повагу і увагу до особистості гостя. Розставивши все це по поличках, Хачатурян не тільки не образився, але гідно оцінив талант Далі, а цю історію і альбом з дарчим написом зберіг як найбільшу рідкість в своїй колекції. І з задоволенням про неї розповідав друзям. Для того щоб аудієнція запам'яталася гостю, яким Сальвадор Далі безумовно дорожив, треба було провести його через серію сильних емоцій, а щоб вони не перетворилися на образу, він добровільно поставив самого себе в аналогічне комічне і безглузде становище тонко врівноважити шанси. І здійснив все це чудово! Ось це і є майстер епатажу!
Сьогодні колишнє майстерність забувається. І показати з екрану голу дупу байдужій аудиторії теж вважається епатажем. А даремно ...