Беларусачка

Беларуски Куток
Беларусачка
Татьяна Домаренок

     Там за світанкамі, за туманамі ў цішыні лясоў і палёў
     Патаемнае невымоўнае б'ецца сэрца зямлі тваёй. Песня
    
     Было гэта вельмі даўно. У тыя часы, калі на пухнатых аблоках спалі белыя лебедзі. Так, так! Выдатныя, нібы Анёлы, белыя лебедзі лёталі па небе і ніколі не садзіліся на зямлю. Яны жылі толькі нябесным жыццём і разумелі мову сонца, іх не вабіла да сябе ў той час шэранькая і знежывелая зямля.
     А сонца думала інакш. Яно кахала зямлю і жадала бачыць яе прыгожай і напоўненай жыццём. Вось і абрала яно сярод усіх птушак самых разумных і добрых лебедзяў і паслала іх на зямлю.
     - Я жадаю , - сказала сонца, - каб зямля стала квітнеючай планетай, каб увесь Сусвет любаваўся і захапляўся яе прыгажосцю. І каб вы, мае дарагія, стварылі на ёй такі цуд.
     З гэтымі словамі сонца асвяціла душы лебедзяў залатымі прамянямі Боскай сілы, сілы Кахання. І лебедзі паляцелі на зямлю, каб зрабіць яе выдатнай жывой планетай.
     Шмат гадоў працавалі белыя птушкі і ўдыхалі ў кожны кавалачак зямлі Боскае Каханне і Прыгажосць. І зямля расквітнела. На ёй з'явіліся сінія моры і акіяны, высокія горы з беласнежнымі вяршынямі, зялёныя лясы і шырокія рэкі, а ўсе палянкі ў лясах і на лугах, у крыніц у пустынях і ў падножжаў гор пакрыліся мільёнамі дзіўных па прыгажосці кветак.
     Убачыла сонца , якой прыгожай стала зямля , і радасна ўсміхнулася. А ўсе зоркі ў небе паслалі пяшчотнаму зялёна-блакітнаму шарыку мільярды сваіх захопленых пацалункаў. З тых часоў наша планета цешыць свет сваёй казачнай прыгажосцю, яна стала сапраўдным скарбам для ўсіх. А белыя лебедзі больш не жывуць на аблоках. Яны зразумелі , што лепшай хаты, чым зямля, у іх не можа быць.
     Ну, а што ж стала з тымі самымі першымі лебедзямі, з дапамогай якіх зямля ператварылася ў такі цуд Сусвету, з тымі лебедзямі, якія прынеслі са сваімі белымі крыламі на зямлю Божы дар жыцця? Яны аблюбавалі для сябе выдатныя «краёчкі», якія сталі для іх самымі дарагімі і роднымі.
     Малодшая з лебедзяў, велічная і спакойная прыгажуня , пасялілася ў краю блакітных азёр і звілістых рэк, белых бяроз і чырвоных рабін , высокіх таполяў і ніцых верб, пухнатых вечназялёных елак і хвой . Так, у гэтым краю растуць вельмі прыгожыя лясы, а на лугах квітнеюць цудоуныя палявыя кветкі. Рэкі і азёры тут чыстыя і халаднаватыя. З раніцы да вечара ўсе сады, паркі і лясы напаўняюцца звонкімі птушынымі галасамі, а ўначы яркія зоркі красуюцца ў люстэрках незлічоных азёр.
     Вось так і жыве гордая і сціплая белая лебедзь у сваім каханым краю, які зрабіўся для яе родным. Жыве і будзе вечна жыць тут, захоўваючы і засцерагаючы яго. А сонца кожны дзень з каханнем і радасцю глядзіць на яе і заве вельмі ласкава і трапятліва - мая дарагая Беларусачка.