Малин - 2

Малин -1
                ЛЕТО.  БЕЛЫЙ  ДОМ  С  СОЛОМЕННОЙ  КРЫШЕЙ...



               

                КОРОСТЕНЬ-  УЗЛОВАЯ Ж.Д СТАНЦИЯ -  ГОРОД...



                Коростень - місто обласного підпорядкування, розташоване на річці Уж, притоці Прип'яті, за 87 км на північ від обласного центру м. Житомира, 150 км від столиці України м. Києва та за 60 км від кордону з республікою Білорусь.

Межує з Лугинським, Малинським, Ємільчинським, Овруцьким, Народицьким, Володар-Волинським районами.

З площею 3385,1 га, це друге по величині, після Житомира, місто в області.

Велика вузлова залізнична станція.

Місто є найбільшим населеним пунктом на території, потерпілій від аварії на ЧАЕС, який законодавчо віднесений до зони добровільного гарантованого відселення.

Демографічна характеристика міста
Населення становить 65,7 тис. чол.
Працездатне населення 38.8 тис. чоловік.
Зайнято в усіх сферах господарського комплексу міста 27 тис. чол.
 

Географічне положення
1. Географічна зона України – на межі Полісся і Лісостепу.
2. Автошляхи – Київ-Ковель, Мінськ-Ізмаїл.
3. Залізничні магістралі - Коростень-Шепетівка, Коростень-Ковель, Коростень-Київ, Коростень-Житомир, Коростень-Мозир.

Коростень - надзвичайно цікаве, красиве місто, історія якого згадується в “Повести временных лет” і налічує понад 1304 роки, про що доведено вченими-археологами. В 1589 році місто отримало Магдебурзьке право.

1 січня 1926 року Коростень отримує статус міста.

Коростень відомий науковцям усього світу. Слова "Коростень" і "Коростенський" входять до сотень довідників і десятків тисяч наукових праць. Іменем Коростеня названі геологічні об'єкти, зони, біологічні ареали.

Під Коростенем, усією Житомирщиною та половиною Київщини залягає один з найбільших геологічних масивів Українського континентального геологічного щита, і називається він Коростенський плутон.

Центральний Поліський ботанічний округ носить назву Коростенсько-Житомирського.

Природні ресурси

Мінерально-сировинний потенціал міста й району представлений рядом родовищ корисних копалин. Це декоративний облицювальний камінь, мармур, сировина для металургії та будівельної промисловості, вапняки, буре вугілля, цегельно-черепична сировина, торф. Також добувають відомі граніти, наявні поклади титану, що задовольняють потреби України, апатитів, цирконію, фосфоритів. Займаються переробкою каменю, виробляють гранітний щебінь, пісок із висівок. Значна частина облицювальних матеріалів (лабрадорит, граніт, габбро) України, а це біля 90% зосереджена в Коростенському масиві. Характерною особливістю цих матеріалів є їх унікальна кольорова гамма – голубі, зеленуваті, а іноді й золотисті кольори. Це прекрасна сировина для виробництва мармурової крошки, оксидів магнію, смол, доломітів для металургії, різних видів флюсів та наповнювачів, а також мінеральних добрив. Регіон займає перше місце в Україні по запасах лісових ресурсів, переважають хвойні породи (60%), також твердо-листові (дуб) та листові (береза, вільха, осика). Річка Уж – головна водна артерія міста.

Провідною галуззю народногосподарського комплексу міста є промисловість.

Промисловий комплекс міста налічує 26 підприємств, які представляють машинобудування, хімічне, будівельне, харчове, поліграфічне виробництво, легку промисловість. Питома вага коростенських промислових підприємств у загальнообласному промисловому виробництві становить 9%.

Розвинута інфраструктура ринкового середовища в місті сприяє розвитку підприємництва. В місті зареєстровано 656 юридичні особи, з них 484 – суб’єкти підприємницької діяльності та 4083 суб’єктів підприємницької діяльності Основними видами економічної діяльності, за якими вони працюють, є: торгівля та побут - 39%, промисловість – 20%, операції з нерухомим майном – 17%, будівництво – 8%, транспорт та зв’язок – 5%, готелі та ресторани – 2%, інші послуги культури та спорту – 2%, сільське господарство – 2%, охорона здоров’я та соцдопомога – 1,5%, освіта – 1%, фінансова діяльність – 0,5%.

Інфраструктура міста, яка сприяє розвитку підприємництва, досить розвинута. В місті діють 14 відділень, 1 філіал банківських установ та 2 кредитні спілки. З метою стимулювання розвитку підприємницької діяльності діє «Єдиний дозвільний офіс».

Функціонує 5 будівельних організацій – ЕП-647, БМП-650, ШБУ-35, ТОВ «Грань» та будівельно-монтажне експлуатаційне управління №4. Два з них, ТОВ «Грань» та БМЕУ №4 будівельні роботи проводять не тільки в Коростені, а й в інших містах України.

Транспортне обслуговування населення міста здійснюється дочірнім підприємством «Автосвіт» і чотирма приватними перевізниками в режимі маршрутного таксі та в режимі звичайного таксі. Перевізники здійснюють перевезення пасажирів за 11 маршрутами в різні напрямки міста і його околиці та, в часи пік, за 2 додатковими маршрутами.

Медичну допомогу мешканцям міста надають центральна міська та відділкова лікарні, міська, районна та дитяча поліклініки, міська й відділкова стоматологічні поліклініки, міжрайонний діагностичний центр, станція швидкої допомоги. У Коростені діє унікальний, перший в Україні заклад - ХОСПІС, що надає допомогу в стаціонарних умовах онкохворим людям, які не можуть себе обслуговувати.
 В цілодобовому стаціонарі міської лікарні в усіх відділеннях без винятку надається допомога не тільки жителям міста, а й навколишніх районів. Такі відділення, як ЛОР, офтальмологічне, урологічне, наркологічне є міжрайонними.

 В структурних підрозділах центральної міської лікарні впроваджені стандарти надання медичної допомоги, що дає можливість покращити якість лікувально-діагностичного процесу.

Досить успішно функціонує створений вже кілька років тому акушерсько-педіатрично-терапевтичний комплекс (АПТК).

Місто має розгалужену телефонну мережу, активно розвиваються системи мобільного зв'язку, система Інтернет. Працює чотири провайдери інтернет-зв'язку.

У місті виходить 5 газет, дві телекомпанії («КоростеньТБ», «ТРК”САМ»), редакція міськрайонного радіомовлення. Різні форми власності сприяють створенню конкуренції на ринку інформаційних послуг, від чого виграють тільки читачі та глядачі.

Коростень уже давно має офіційну Інтернет-сторінку www.korosten.osp-ua.info, на якій розміщено відомості про основні напрямки його життєдіяльності. У 2006 році налагоджено роботу міського інформаційного порталу www.kr.com.ua. Коростень також представлений на офіційному сайті Асоціації міст України. Розпочато роботу в проекті «Відкрита Україна» www.openua.net, де розміщена веб-сторінка міського голови.

В місті функціонує 13 шкіл І-ІП ступенів, одна - І ступеня, навчально-виховний комплекс «Дитячий садок – школа гімназія» №12, вечірня та приватна школи. Перелік закладів освіти міста поповнився міською гімназією, яка була організована на базі школи №4.

У місті функціонує Коростенський технічний коледж ТСОУ, професійно-технічне училище № 16.

Для задоволення потреб молоді діють 2-ві ДЮСШ, художня школи та школа мистецтва ім. А.Білошицького, Будинок творчості школярів, станція юних техніків та юних натуралістів, відділення Малої Академії Наук, 7 підліткових клубів за місцем проживання, спортивні клуби і секції, також діють 4 молодіжні громадські організації. Функціонують:
- 9 клубних закладів, з них 3 будинки культури, 5 профспілкових клубів;
- 20 бібліотек, з них 11 – бібліотеки інших організацій, установ;
- 3 парки культури;
- Краєзнавчий музей та музеї на громадських засадах.

Коростень є одним з найкращих спортивних міст області. Коростенці підвищують свою майстерність з таких видів спорту, як легка атлетика, волейбол, баскетбол, футбол, настільний теніс, шахи, вільна боротьба. Для забезпечення потреб молоді та підлітків для занять спортом діють секції та гуртки при підліткових клубах.


        КОРОСТЕНЬ  РАСПОЛОЖЕН  НЕДАЛЕКО  ОТ  ГОРОДА  МАЛИН   -  НА  ОДНОЙ       ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНОЙ  ВЕТКЕ  В  50  КМ  ПО ЖЕЛЕЗНОЙ  ДОРОГЕ...