Малин - 4

Малин -1
               
                ТУТ ПРОЙШЛА КНЯГИНЯ ОЛЬГА
                МАЛИН. ТУТ ПРОЙШЛА КНЯГИНЯ ОЛЬГА


Деякі вчені вважають, що місто було побудовано князем Малом, точніше, по його безпосередній вказівці. Хоча питання це досить спірне, оскільки на території нинішнього Малина, у його південно-східній частині, дотепер збереглися залишки древнього городища, побудованого приблизно в VIII-IX століттях - як фортеця для захисту кордонів племені древлян. І відбулося це задовго до появи на історичній сцені князя Мала. Наприкінці IX століття біля фортеці на березі ріки Ірша з'явилося відкрите поселення, що у середині X століття було зруйновано, ймовірно княгинею Ольгою, чия дружина йшла на Іскоростень для розправи з непокірливими древлянами й попутно спалила Малин. Однак незабаром городище було відновлено й продовжувало виконувати свої функції фортеці - аж до XIII століття, коли до Малину підійшли полчища хана Батия.

                --------------------------------


               
                БАТИЙ МАЛИНА НЕ ПОЩАДИВ


Під час численних розкопок на місці Малинського городища археологи знайшли безліч доказів того, що фортеця була взята монголами штурмом і спалена. Були знайдені наконечники монгольських стріл, інша зброя, аж зовсім не російська. Монголи пішли, а городище знову піднялося з попелу. Спочатку Малин входив до складу Київського князівства, а з початку XIV століття увійшов до складу Великого князівства Литовського. Навколо фортеці виріс посад, що поступово розростався шляхом колонізації околишніх земель селянами.
В 1569-му році Малин після підписання Люблінської унії ввійшов до складу Польського королівства. А в 1648-му році в місті спалахнуло повстання й практично всі місцеві жителі влилися до складу ополчення армії Богдана Хмельницького. Це врятувало Малин від штурму козаками (Житомир і Коростень саме постраждали від військ Богдана). Однак у результаті Андрусівського мирного договору малин залишився під владою Польщі й до складу Російської імперії ввійшов тільки в 1793-му році, ставши маленьким селищем Київської губернії, одним з багатьох.

                ------------------


 
МАЛИН - РОВЕСНИК ЖИТОМИРА
МАЛИН - РОВЕСНИК ЖИТОМИРА


Деякі історики пов'язують назву міста Малина з ім'ям древлянського князя Мала. Однак на гельській (другій державній мові Ірландії, що відноситься до кельтської мовної групи) топонім "Малин" означає "скеля". Цілком імовірно, це відлуння часів Трипільської культури, коли територію нинішнього Малина населяли кімерійці, яких багато істориків зв'язують із предками кельтів. Версії версіями, однак офіційна історія Малина нараховує більш ніж 1100 років - стільки ж, скільки й історія Житомира...


                --------------------------


                МАЛИН ЗВІЛЬНЯВ... АРКАДІЙ ГАЙДАР


Радянська влада була встановлена в Малині в січні 1918 року. Однак уже в лютому в місто ввійшли німці й більшовики пішли в підпілля. Що цікаво: у районі міста діяло два партизанських загони червоних - Драпія й Чернова-Мірутенко, що було рідкістю для тодішньої території Житомирщини. Малин став одним із центрів більшовицького підпілля на Київщині, до складу якої тоді входило місто. Саме в Малині працювала підпільна друкарня. Червоні партизани "приклали руку" до звільнення Малина від петлюрівців в 1919 році.
А в 1920 році біля Малина закипіли бої з польськими військами. І тут себе виявив з найкращого боку Аркадій Голіков, відомий більше як письменник Аркадій Гайдар. Очолювана ним 7-ма стрілецька дивізія одним стрімким ударом розбила поляків й заволоділа Малином. Польські війська були відкинуті далеко за межі Житомирщини. Зараз багато говорять про звірства самого Гайдара, про те, що він любив власноручно катувати й розстрілювати полонених. Однак даних про те, що в Малині Аркадій Петрович демонстрував свої садистські похилості, немає.
А до складу Житомирської області Малин увійшов в 1937 році, після адміністративного розділу території, коли була створена Житомирська область у її нинішніх межах.
               
                -----------------------------------


                МАЛИН ЛЕДВЕ НЕ СТАВ МІСТОМ-ГЕРОЄМ

история Малина


Про легендарне Малинське підпілля знає весь колишній СРСР. Іменами Ніни Сосніній й її товаришів у Радянському Союзі називалися піонерські загони, у далеких містах Далекого Сходу вулиці носили імена бійців Малинського підпілля... Сьогоднішні школярі (не всі, звичайно, але багато хто) навряд чи можуть сказати, хто така Ніна Сосніна. І мало хто знає, що Малин на початку 60-х років минулого століття ледь не одержав звання Міста-Героя. Це питання всерйоз розглядалося в ЦК КПРС, а потім на Верховній Раді СРСР. І бути б Малину Містом-Героєм, якби не одна деталь: в 1941-м році він не мав статусу міста, а був усього лише селищем міського типу (забігаючи наперед, помітимо, що містом Малин став тільки 18 листопада 2003 року - відповідно до постанови Верховної Ради України). А селищам героїв не присвоювали, тільки містам.
Фронт наблизився до Малина вже на початку липня 1941 року. Особливо завзяті бої з окупантами зав'язалися на залізничній станції, що чотири рази переходила від наших до німців і назад. Оборона ж міста тривала місяць. Малин обороняла 5-я армія генерала Потапова, 1-а протитанкова артилерійська бригада, 215-та механізована дивізія, 32-й залізничний батальйон. В обороні міста брали участь практично всі його жителі. А буквально відразу після того, як німцям все-таки вдалося ввійти в місто, біля Малина став діяти партизанський загін І. Бровкіна. А наприкінці того ж 1941-го в Малині було організоване підпілля, на чолі якого встав лейтенант П. Тараскін. Підпільники діяли не тільки в самому місті, але й створили свої групи в сусідніх селах. 16 січня 1943 року німцям вдалося захопити Тараскіна і його товаришів і розстріляти. Керівництво Малинським підпіллям взяла на себе комсомолка Ніна Сосніна, випускниця Малинської школи № 1. В організацію влилася молодь, підпільники доставляли партизанам зброю, медикаменти, поширювали листівки... Штабом організації став будинок учительки Є. Дорошок. 31 серпня 1943 року в штаб з пораненням був доставлений партизан Федір Зінченко, якому тут же почали робити термінову операцію. У цей момент будинок оточили німці, оскільки в рядах підпільників виявився зрадник. На пропозицію здатися підпільники, зрозуміло, послали німців куди подалі. У відповідь окупанти підпалили будинок. У вогні загинули Ніна Сосніна, її батько Іван Соснін і Федір Зінченко. Згодом П. Тараскіну й Н. Сосніній було посмертно привласнене звання Героїв Радянського Союзу.
До речі, звільнений Малин від німецько-фашистських загарбників був 12 листопада 1943 року. За роки окупації німці знищили в місті майже 1500 мирних жителів. У всьому ж Малинському районі загинуло близько 6-и тисяч чоловік.


                --------------------------------------


     Вы находитесь на странице города Малин Житомирской области Украины справочного сайта ZVONKA.NET.
Здесь вы можете найти телефонный код города Малин, других городов Житомирской области или любого города Украины.
На этой странице также указан часовой пояс города Малин и местное время.
У администрации сайта отсутствует телефонный справочник города Малин.
У нас только самая новая информация с учетом последних обновлении и изменении.
Коды городов: Малин, Житомирская область
международный телефонный код Украины: +380
телефонный код города Малин: (4133)
часовой пояс города Малин: Москва: -1 / Гринвич: +2
местное время в городе Малин: 17:21

Инструкция для звонка:
Для того, чтобы позвонить в Украину в город Малин Житомирской области необходимо набрать:
1. с мобильного телефона: +380 (4133) x-xx-xx
2. со стационарного телефона (из России): 8 гудок 10380 (4133) x-xx-xx
3. со стационарного телефона (из зарубежа) 00 380 (4133) x-xx-xx
Номера абонентов в городе Малин - пятизначные !
код города Малин 4133

    *
      *Телефонный Справочник
      Мобильных и стационарных номеров. Вся информация об абонентах.
      09service.su

Выбрать другой город Житомирской области
Выбрать другой регион Украины

Смотрите также...
код города Народичи-4140
код города Новоград-волынский Житомирской области
код города 4135
код города 4137, Житомирская область
телефонный код города
часовой пояс города
                --------------------------



С  МОСКВОЙ  РАЗНИЦА  ВО  ВРЕМЕНИ  2   ЧАСА...  МОСКВА  ВСЕГДА  СПЕШИТ...

ЕХАТЬ  ЛУЧШЕ  ВСЕГО  ФИРМЕННЫМ  ПОЕЗДОМ  МОСКВА-КИЕВ,  А  ПОТОМ  НА  ЭЛЕКТРИЧКЕ  ИЗ  СВЯТОШИНО  ДО  МАЛИНА   (СВЯТОШИНО-КОРОСТЕНЬ ) .  ДО  СВЯТОШИНО  УДОБНО  ЕХАТЬ  МЕТРО  ИЛИ  С  ПРИГОРОДНОГО  ВОКЗАЛА  ЭЛЕКТРИЧКОЙ  КИЕВ-КОРОСТЕНЬ...