6. Кривоконь Максименко М. Т

Олег Устинов
          Максименко Марія Тимофіївна народилась в місті Монреаль Північної Америки (Канада)  1914 року в сім’ї українських емігрантів. Про них тоді казали, що виїхали на заробітки. Біографія Марії Тимофіївни – це історія Ниви Трудової.

          В свої 96 років в бесіді зі мною розповіла про ті далекі часи. Показала багато документів, фотографій (окулярами не користується). Добре пам’ятає, що повернулися з Канади 2 квітня 1923 року. Сім’я велика - семеро дітей. В комуні вона навчалась в початковій школі. В 1931 році закінчила семирічну школу села Покровське (нині Апостолове). В 1932 поступає до Херсонського машинобудівного технікуму, який закінчує в 1936 році. Вертається до Апостолівського МТС, народжує першу дитину, працює бухгалтером МТС.

          В 1941 році на початку війни сім’я евакуюється до Луганської, а потім до Харківської області.  Чоловік Марії Тимофіївни Кривоконь Михайло Іванович з першого дня війни на фронті, війну закінчив в  Берліні. Повернувся в 1946 році і  пішов працювати бригадиром тракторно-рільничої бригади колгоспу імені Димитрова.  Марія Тимофіївна за рекомендацією РАЙВНО направлена вчителькою 1-4 класів Димитрівської семирічної школи. Пізніше завідувала дошкільним закладом Ниви Трудової.
З 1966 року працює нормувальником, а пізніше бухгалтером колгоспу. Пропрацювала так до самої пенсії.

Зараз на заслуженому відпочинку. Займається домашнім господарством. Дуже багато читає.