8. Нива Трудова пiсля вiйни

Олег Устинов
          Державу було зруйновано війною. Не було машин, тракторів, коней, корів, овець, свиней. Почали займатися вирощуванням овочів, заклали виноградники, сади. При відступі німці зірвали свої склади, дві конюшні, клуб, магазин, жилий будинок на вісім сімей. За післявоєнний період в селі Нива Трудова було збудовано: 2 свинарника, 2 чотирьохрядних корівника (на 300 голів), один двохрядний корівник, телятник, комору, зерносховище, гараж для автомашин, молочний пункт, 2 кормокухні, магазин, приміщення сільської бібліотеки, медпункт, дитячі ясла, пологовий будинок, де  завідувала Лобуренко Софія Устимівна, будинок культури, тракторну майстерню, побудовано мостову дорогу в селі, 71 житловий будинок. Капіталовкладення по господарству в порівнянні з 1953 роком зросло в 5,5 рази. Полегшено працю тваринників. У колгоспі імені Димитрова застосовано автоматичне доїння корів, механізовано вичистку гною, роздрібнення кормів і кормороздачу. Праця свинарок була полегшена підвісною дорогою для роздачі кормів, встановлено кормозапарник, кормозмішувач.

          Сільська Рада, партійна організація і правління колгоспу постійно піклуються про благоустрій села. Село має дві основні зони - господарську і житлову. В центрі села - приміщення сільради й контори колгоспу, школа, клуб, магазини, парк, Меморіальний комплекс.
На центральних вулицях комсомольці посадили декоративні і фруктові дерева, впорядкували сквер й квітники, обладнали стадіон і спортивні майданчики.

          Був збудований механізований тік колгоспу ім. Димитрова для прийому з поля зерна і його очистки. Зерно з поля приймалось на тік, а потім подавалось на очисні машини і механізовано подавалось в бункер, звідти легко навантажувалось на машини. Всю цю роботу виконував 1 кваліфікований чоловік.
   
          Відомим винахідником і раціоналізатором був колгоспник  Яновський Іван Захарович. Механізатор-комбайнер Івченко Григорій Ілліч вніс рацпропозицію і застосував її в дію зернових комбайнів, переобладнавши їх. Вони тепер ще й чистили листя, обмолочували початки кукурудзи, а також винайшов і виготовив кормозмішувач для свиней.