9. Перiод славного десятирiччя 1953-1963 р. р

Олег Устинов
          За період славного десятиріччя (1953-1963 р.р.) значно зріс автотракторний парк колгоспу. Тоді  налічувалось 19 автомобілів, 33 трактори, багато іншої с/г техніки.
У селі було створено  культурно-освітні заклади. На 1 січня 1963 року в селі був клуб на 100 чоловік, сільська та шкільна бібліотека, приклубні та пришкільні гуртки художньої самодіяльності, хоровий, танцювальний, драматичний, фізико-математичний, рукодільний гуртки, радіоаматорський, фотогурток. Вони брали участь в районному огляді художньої самодіяльності.

Систематично видається багатотиражна газета  «Комсомольська правда».
З вищою освітою в селі працювали:
- голова колгоспу – 1 чоловік
- агроном – 1 чоловік
- учителі – 4 чоловіки
В інших місцях працюють  10 чол.
Незакінчену вищу освіту мали  6 чоловік, середню - 18 чоловік, незакінчену середню - 50 чоловік, середню – спеціальну -15 чоловік.

          Відзначаючи великі успіхи хліборобів та успішне виконання соціалістичних зобов'язань, виконком обласної Ради депутатів трудящих та обласна рада профспілок нагородили колгосп  пам'ятним Червоним прапором. Піднесення економіки колгоспу забезпечило підвищення реальних доходів і матеріального добробуту та культури трудящих.

Кращі люди, передовики села:
Чирва Олена – доярка.
Грабчук Лідія – свинарка.
Концевич Іван – скотар.
Семениха Микола – коваль.
Івченко Григорій – механізатор.               
Салтанова Софія – колгоспниця.

          Депутати місцевих рад – 8 чоловік: Жабський В.В., Майстренко І.І., Свинаренко Л.Г., Ткаченко С.І., Чирва О.К., Поліщук Ф.В., Стеценко О.І., Іванова С.Ф. Вони своєю депутатською діяльністю сприяли зростанню добробуту трудящих села.
 
          На 1 січня 1963 року на 1000 чоловік жителів села підписано 748 екземплярів газет та журналів. Всі колгоспники відвідують кіно, клуб, читають книги з бібліотеки, відвідують гуртки по інтересам.  Колгосп вийшов у передові, його досягнення експонуються на виставках. Очолював тоді колгосп комуніст  Майстренко І.І., після нього головував Дашко Павло Федорович (див. фото.

          У 1965 році, з початком меліорації земель всього регіону, господарство перейшло на виробництво зернових та овочевих культур за новітніми технологіями. В цьому ж році колгосп було перетворено в радгосп.  Більше 50 жителів нашого села за високі успіхи в праці нагороджені високими державними нагородами. А керуючому відділенням С.М.Коваленку в 1966 році було присвоєно звання Героя Соціалістичної  Праці.  У музеї бойової і трудової слави Ниви Трудової є стенд, що розповідає про Героя Соціалістичної Праці Семена Миколайовича Коваленка, який все життя трудився в третьому відділенні радгоспу. Рекордні урожаї зернових, соняшнику і кукурудзи збирав він зі своєю бригадою - до 40 центнерів пшениці з гектара. Славно вони працювали - честь їм і хвала за це. Є серед трудівників АПК і люди, чия добросовісна праця відмічена урядовими нагородами:
- Тихомиров Володимир Васильович заслужений працівник сільського господарства нагороджений орденом Знак Пошани орденом Трудового Червоного Прапора, орденом Жовтневої Революції, медаллю За Трудову доблесть,  медаллю За трудові заслуги;.
- Липка Ніна Іванівна: орденом Знак Пошани; орденом Жовтневої революції; орденом Червоного Прапора; орденом Дружби Народів.
- Скляр Микола Михайлович за високі результати в вирощуванні кормових культур нагороджений орденом Леніна, багатьма медалями, відмічений державними Грамотами, призами.               

          Треба ще згадати Крамара В.Т., Мельниченка Ф.І., Міхна В.С., Раца І.М.,
Євсєєву В.К., Булгакову Н.І., Маланчук І.П., Гошкович К.Ф., Волобоєва М.І. – орденоносців, лауреатів, простих сільських трударів. Ці люди своїм трудом завжди прославляли наше рідне село, це наша гордість.
   
          Від жнив і до жнив живе селянин. Від урожаю і до урожаю. І коли земля віддячує хліборобам сторицею, то, вважайте, аграрний рік удався, і дев'ять місяців праці людей не стали марними, а принесли значні здобутки.
 
          Нехай нива щедро колоситься, здоров’я міцніє, а трудові успіхи хліборобів Ниви Трудової примножуються.