10. Новий оберт

Олег Устинов
          Новий оберт історії села - і нові масштабні завдання: почалося будівництво «стотисячника» - великого свинарського комплексу на 108 тис. голів. У 1971 році було вирішено побудувати на землях нашого радгоспу  «гігант степу» який назвали його Апостолівська свинофабрика. Директором будівництва цієї гігантської будівлі був Синьоок Микола Олександрович.

          У 1975 році запрацював  «гігант степу» - свиновідгодівельний комплекс, де щодня було на відгодівлі 38 тисяч голів свиней, 25 кг. м'яса щохвилини давав комплекс. Хіба це не диво? Першим директором комплексу був Нарожний Володимир Якович. Комбінат міг прогодувати велике промислове місто-мільйонер. Щодня 300 свиней йшли на переробку. В господарстві відгодовувалось по 108 тисяч свиней на рік, також був побудований комплекс  по відгодівлі 10 тисяч голів бичків.  Господарство було переможцем всесоюзного змагання.

          У 1981 році радгосп ім. Димитрова об’єднали з радгоспом-комбінатом  «Апостолівський» - так з’явилося найбільше в Україні господарство радгосп-комбінат ім. 60-річчя Радянської України.  Практично велика частина продукції  свинокомплексу, овочів, зерна, вирощених в Ниві Трудовий, обов'язково потрапляла на столи металургів і гірників. Радгосп-комбінат якраз і створений був як продовольча база для найбільших підприємств Кривого Рогу, його жителів.

          Значне збільшення обсягів виробництва свинини  великою мірою визначається організацією селекційно-племінної роботи. З урахуванням конкретних виробничих умов найперспективнішим у господарстві було розведення свиней великої білої породи та ландрас, які показали добрі результати, як при чистопородному розведенні, так і при гібридизації.

          Велику увагу на підприємстві наділяли роботі з людьми - безпосередніми виконавцями технологічних процесів виробництва: операторами з догляду за свиноматками з поросятами, операторами із вирощування та відгодівлі  молодняка, іншими працівниками, спеціалістами та керівниками виробничих дільниць.

          З 1997 року це - вже агропромисловий комплекс «Криворіжсталі». АПК - найбільше і найзразковіше господарство в районі, а на його прикладі ми хочемо показати, навчити людей, як потрібно працювати. В першу чергу - з кадрами, та і в самій організації господарства, безпосередньо по галузях. Відмінна риса АПК в Ниві Трудовий - висока культура землеробства. Тут застосовуються високі технології виробництва в рослинництві і тваринництві. У сівозміні використовуються перспективні культури, що районують, і сорти, налагоджені внесення добрив до ґрунту, система захисту рослин, своєчасна і якісна обробка полів.

         «Криворіжсталь», як і її правонаступник «Міттал Стіл Кривий Ріг» з 1996-го по теперішній час об’єктів агропромислового свинокомплексу в Ниві Трудовій практично не використовували. Проте він перебував у віданні Міністерства промислової політики України.

          Свинарство – одна з найскороспілих і ефективніших галузей тваринництва. Але в даний час сільське господарство села занепадає. Унаслідок кризової ситуації свинарство скорочено, припинено роботу свинокомплексу. Відновлення його роботи або докорінна реконструкція приміщень потребує великих затрат. У першу чергу, це пояснюють незацікавленістю товаровиробника у розвитку тваринництва внаслідок його збитковості, оскільки собівартість продукції у 2-3 рази перевищує її реалізаційну ціну.
      
          В сьогоднішній день працює лише племінний репродуктор, який використовують як товарну ферму.  Чисельність працівників агрокомплексу скоротилась з 1800 чоловік до 200.