13. Нарис про Нивотрудiвську сiльську раду

Олег Устинов
          Місцеве самоврядування на території села здійснює Нивотрудівська сільська рада у складі сільського голови – Шутька Віктора Васильовича та 20 депутатів. Це люди різних професій та життєвого досвіду. Але віриться, що всі вони прагнуть прислужитися своїм односельчанам, а відтак готові відстоювати їхні інтереси та виконувати накази виборців. В апараті сільської ради працює 10 спеціалістів, майже всі з вищою освітою.
Нивотрудівська сільська рада здійснює свої повноваження на основі активної участі в її роботі кожного депутата та сільського голови. Депутати виконують свої повноваження без відриву від основного місця праці.

          Нивотрудівська сільська рада проводить свою роботу відкрито і гласно, систематично інформує жителів територіальної громади про свою діяльність, прийняті рішення та хід їх виконання через місцеве телебачення та розміщує документи та інші матеріали на Web- порталі ради в мережі Інтернет.

          Спочатку сільська рада була в селі Солдатське, її утворили в 1919 році, першим головою було обрано Беспалого Федора Федоровича. В різні часи головами сільської ради громада обирала достойних і поважних людей. Це: Фартушний,  Філіпов, Кобзев, Каптур, Жабський, Стужук І.М., Жур В.Я., Носач І.А., Омельян Т.С.

          Так виходить, що життя підказує більше писати про людей. Жур Володимир Якович- про його окремо хочу сказати. Проробив більше 20 років сільським головою, а коли залишилось до пенсії три роки  – запропонували посаду спеціаліста сільської ради з комунальних питань. І тут він був завжди, на висоті, не поцурався, виконував роботу якісно, вчасно. Маючи великий досвід роботи давав поради, підказував, як раціонально вирішити ту чи іншу проблему. Зараз Володимир Якович на заслуженому відпочинку, але залишається активним, завжди живе в ритмі сьогодення і завжди готовим прийти на допомогу. Скажу, ми вдячні йому за все і в першу чергу, що маємо такого старшого товариша.

          Виконавчим органом сільської ради є виконавчий комітет ради.  Виконавчий комітет сільської ради підтримує розвиток малого бізнесу в селі. На сьогодні зареєстровано та діє на території села 80 підприємств, фірм, організацій, виробників сільськогосподарської, промислової продукції, оптової та роздрібної торгівлі, сфери послуг. Парцює 28 магазинів, 2 кафе-бари, 10 кіосків та лотків. Станом на сьогоднішній день у селі мешкають 4000 осіб, а громада налічує 4500. З них: працездатних 2500, пенсіонерів 1250, учасників війни 300 осіб, 11  брали участь у Афганській війні.    Виконавчий комітет сільської ради приділяє значну увагу соціальній допомозі одиноким непрацездатним громадянам та малозабезпеченим сім'ям, ветеранам Великої Вітчизняної війни, учасникам бойових дій, інвалідам Великої Вітчизняної війни. Сільська рада, по можливості сільського бюджету, надає цим категоріям громадян матеріальну допомогу. Самотнім громадянам надають допомогу соціальні працівники. Багатодітні та одинокі матері регулярно одержують допомогу продуктами харчування та миючими засобами. За розпорядженням сільського голови надається соціальна допомога інвалідам дитинства, дітям-інвалідам.
 
          Сільська рада проводить свою роботу сесійно. Сесія складається з пленарних засідань ради, а також постійних засідань ради. Багато ще планів у депутатського корпусу, але є впевненість, що мине деякий час і вони стануть реальністю.
 
          У складі апарату сільської ради працює колишній голова сільської ради Носач Іван Анатолійович, зараз він займається комунальними питаннями, що важливо. Колишній секретар, пізніше голова нашої сільської ради, зараз пенсіонер, обрядовий 
староста – Омельян Т.С. також наш однодумець по розбудові Ниви Трудової, активна, живе «на повну гучність», наш обрядовий староста. Коли вона реєструє шлюб, такий обряд запам’ятовується на все життя.
 
          У 2009 році виконкомом сільської ради  було оголошено конкурс на кращий проект прапора села Нива Трудова. Герб територіальної громади села Нива Трудова затверджений в 2010 році. Багато жителів села взяли участь у конкурсі. Було запропоновано цікаві ідеї щодо виготовлення стягу. Конкурсна комісія принципово не визначала переможця,  а взяла до уваги самі цікаві пропозиції. Так і народися наш прапор.  А втілила всі ідеї та пропозиції художній керівник сільського будинку культури «Юність» Любов Сімукова. Запропонований проект прапора несе елементи та кольори герба, він повністю відповідає вимогам та історичній традиції. Прапор може застосовуватись з додатковим горизонтальним кріпленням як хоругва.
 
          Очистити рідне село від сміття, що назбиралось за зиму, мають можливість усі мешканці Ниви Трудової. З настанням тепла на вулицях та у дворах уже тривають
Прибирання: у Ниві Трудовій почались суботники. Сміття вивозиться на звалище спецтранспортом. Спільними зусиллями перекопано клумби, на яких найближчим часом мають висадити квіти. Було закладено парк Випускників нашої школи.

          У 2008 році за ідеї В.Я.Жура разом з випускним класом того року закладено липовий парк Випускників школи. тепер кожної весни школярі залишають свій слід в цьому парку. Звичайно, не всі деревця приживаються, але є добрий старт. Пройде час, підсадимо там і каштани, і берізки, і горіхи, кущики самшиту, встановимо лавки для відпочинку. А через десяток років колишні випускники Нивотрудівської школи будуть казати вже своїм діточкам про те, що цей диво-парк заклали вони ще учнями школи. Хай росте парк на радість всім жителям нашого села.