18. Солдатське

Олег Устинов
          Солдатське - село впорядковане Нивотрудівській сільській раді, розташоване за 15 км від районного  центру.  Площа населеного  пункту - 1984,6 га, в селі проживає 220 жителів. На півдні межує з селом Шевченкове, на заході з містом Апостолове, та на півночі з селом Червона Зірка. В селі є клуб, магазин, ФАП, стадіон.
 
          Село засноване у 1888 році, поселилися тут спочатку солдати, які відслужили Царю по 25 років. Їм надавалася земля та повне право розпоряджатися нею. Спочатку було в селі 13 будинків. Колишні солдати утворювали нові сім’ї, народжували дітей, саджали садочки,  обробляли землю - життя було радісним, тихим і щасливим.  Після Жовтневої революції в 1917 році село почало розбудовуватися, в Солдатському стало 80 дворів. Активістами в житті громади були Норенко А.І., Марченко Ю.Н.  У 1919 році в селі була утворена сільська рада і першим головою було обрано Беспалого Федора Федоровича,    пізніше  - Фартушного, Філіпова, Кобзєва, Каптура.

          Колгосп селяни утворили  в 1930 році,  назвали його  «Зелений лан».   Першим головою колгоспу був  обраний Кравченко Іван Іванович (після нього  були
Норенко А.І., Міхно Федір, Майстренко І.І.)

          Колгосп «Зелений лан»  був на доброму рахунку. Добре тут вели господарство. Займалися рослинництвом, вирощували зернові та кормові культури. Колектив був дуже дружній, працьовитий, тому і були завжди в передових. Село розбудовувалось, селяни стали жити в достатку.

В 1951 році колгосп «Зелений лан» об’єднався з колгоспом імені Димитрова.

       Липка Ніна Іванівна – завідуюча молочнотоварною фермою у вільний від роботи час інформує працівників  та жителів села Солдатське  про життя в селі, колгоспі та в Апостолівському  районі. Ніна Іванівна дуже шановна в Солдатському людина. Все життя віддане тваринництву, рідному колективу, рідному селу. За досягнення у розвитку  тваринництва нагороджена державними орденами і медалями.  Зараз Ніна Іванівна на заслуженому відпочинку.