19. Садове

Олег Устинов
          Садове - село впорядковане Нивотрудівській сільській раді, розташоване за 17 км від районного  центру. Раніше називалося – Подідар.  Площа населеного  пункту - 661,6 га, в селі офіційно проживає 7 жителів. Багато  будинків в селі використовується, як дачі жителів  села  Нива Трудова та міста Кривий Ріг. На півдні межує з селом Червона Зірка, на заході з селом Нива Трудова, на півночі з селом Пам'ять Ілліча, на заході з селом Олександрівка Широківського району. За 1 км від села проходить  канал Дніпро - Кривий Ріг.

          Раніше землі належали економу Синельнику (ім’я невідомо).  Він  давав землю селянам без обмеження, але тільки на чотири роки. Якщо договірні умови виконувались обома сторонами – договір знову укладався на  чотири роки.  В 1885 році  було засноване  село Подідар. Спочатку налічувалось  десять  дворів, в основному це були переселенці з Широкого.  Займалися переважно  землеробством.

          Після Жовтневої революції життя суттєво не змінилося, там було вже понад 15 дворів і до 1930 року  вели господарство своє індивідуально.  А в 1930 році було організовано колгосп «Подідар».  Першим головою колгоспу  було обрано Панченка Онисія Івановича. В колгоспі налічувалось 20 коней, пара волів, сільгоспінвентар, кінна молотарка. Колгосп був бідний, справи не йшли, тому в 1932 році його об’єднали з комуною Нива Трудова.  На цей  час в селі  вже було 34 двори.  За радянських часів населений пункт значно збільшився,  його було перейменовано на Садове.  Жителі переважно працювали в селі Нива Трудова.
 
         Це - вже історія, минуле, а жити треба в сьогоднішньому і для майбутнього. Минуле – це частка сучасної людини, бо їй, для того, щоб залишатися «людиною розумною», необхідно тримати свою сув’язь із деревом пам’яті  рідного народу аби відчути більшу впевненість у сьогоднішньому дневі.