25. Оздоровчий комплекс Бригантина

Олег Устинов
          Згадується все. З чого все починалося? З перших кілків на пустинному березі Чорного моря біля міста Скадовськ. Профспілковий дитячий оздоровчий комплекс «Бригантина» займає  5 гектарів території в санаторній зоні порту Скадовськ на півдні сонячної Херсонщини.  Клімат та природа схожі за своїми характеристиками з показниками всесвітньовідомої  французької Рів’єри.  Більше 300 сонячних днів  в році.  Збудували три корпуси для дітей, адмінкорпус, сучасну їдальню, великий будинок культури, спортивні майданчики, зони відпочинку, пляжну зону. Мабуть, не було такої людини, щоб не брала участь у будівництві. І ось в 1994 році святкуємо 10 років табору. Зібралися всі: наші колеги-співвласники - «Криворізький Домобудівельний комбінат», представники адміністрацій, профкомів, запрошено артистів з Кривого Рогу, педагогів, гостей і головні діючі особи – наші дітки.

Як змінився наш табір! Було все по най вищому рівні підготовлено.

         Але знову кризові часи примусили нас відмовитись від нашої частини табору, Як не прикро, але це сталося. Звичайно є можливість оздоровити дітей у таборі «Парус» від АПК «АрселорМітталл Кривий Ріг», та всього 30-40 дітей можуть відпочити. А раніше ми відправляли на відпочинок 600-700 дітей. Різниця вагома.
 
         Рідко де унікальне поєднання, що ще зустрічається, морської степової і лісової кліматичних зон створює прекрасні можливості для загартування, оздоровлення і лікування дітей і підлітків.  Мілководий абсолютно безпечний для купання, що прогрівається гарячим південним сонцем Джарилгачська затока Чорного моря вже більше століття відома  своїми лікувальними і відновними властивостями. Насичений продуктами морських випарів, чудовими запахами степових трав і лісових кольорів повітря особливо цілюще для лікування захворювань органів дихання. Присутні в затоці у великій кількості йодисто-бромисті з'єднання і сірководень сприяють лікуванню бронхіальною астми, кісткового туберкульозу, ревматичних вад серця.   Щоденні всілякі розважальні, пізнавальні, конкурсні і ігрові заходи не дозволяють дітям нудьгувати. Кожного літнього сезону ми відправляли до оздоровчого табору  «Бригантина» дві спортивні групи: футболісти та легкоатлети. Вихователями в  ці групи призначалися тренери спортивного комплексу «Нива» Шелудько О.М., Шутько В.В., Мустафін Р.Ш.

       У спортсменів майже не було перерви в фізичних загрузках, тому і «золото»  завжди було у наших. Знай наших!