50. Афганiстан

Олег Устинов
           Так склалося історично, що саме люди, які проходять крізь горнила випробувань, стають стрижнем держави, моральним авторитетом, сподвижниками. Ветерани Великої Вітчизняної війни відстояли свою рідну землю, дали нам життя, відновили країну. Так трапилося, що їхню естафету підхопили воїни-афганці. Ця сторінка висвітлює про перебування військ в Афганістані, проходження служби в Афганістані нашими земляками. У нас в селі  11 чоловік, колишніх воїнів-інтернаціоналістів, яких життя кинуло в далекий  гірський край у вир війни.

Наші «афганці»:
Рядовий  Автющенко Олександр Федорович          
Сержант  Богомолов Анатолій Миколайович         
Єфрейтор  Варецький Григорій Олексійович         
Старшина  Гончаров Олег Вікторович               
Сержант  Деркач Олександр Леонідович               
Сержант  Малетич Микола Степанович               
Сержант   Мукумела Віктор Іванович               
Рядовий  Серий Володимир Сергійович               
Сержант  Таран Юрій Іванович               
Сержант  Чорнокур Микола Михайлович             
Сержант  Шеров Володимир Григорович               

Завершена афганская война
Что в ней нашли мы? Что в ней потеряли?
И вообще, а что мы в ней искали?
И чья страна, и кем побеждена?

И слезы чьи на скорбных обелисках
Погибших не по собственной вине?
Кто составитель этих черных списков?
Кто попросту нажился на войне?   

          Ті, кого називають "афганцями", – насправді є громадянами України, жителями нашого села, яких злочинний тоталітарний комуністичний режим брутально використав як гарматне м’ясо для задоволення своїх вузькополітичних амбіцій.

          Наші хлопці завжди користуються авторитетом у жителів громади. Війна загартувала їх. Вони знають ціну життю, щастю. Мирне село з радістю зустріло своїх синів, живих та здорових, змужнілих в боях.

          Всі наші «афганці» знайшли себе в мирному житті. У всіх є сім’ї, всі отримали житло, достойну роботу.  Наші люди твердо переконані, що герої жодної війни не повинні залишатись забутими.