41. Нивотрудiвська амбулаторiя

Олег Устинов
          В 1975 році в селі побудували лікарню амбулаторію замість ФАПу.  З 1980 року Нивотрудівську медицину очолює Левенець Олександр Миколайович. У колективі працює 30 медичних працівників. З 2008 року наш заклад став Нивотрудівською лікарнянею амбулаторією загальної практики сімейної  медицини. У своєму складі має амбулаторну службу (кабінети: лабораторія, акушерський, педіатричний, терапевтичний, стоматологічний, фізіотерапевтичний, процедурний). Медична допомога населенню надається за наступними спеціальностями: загальна практика сімейної медицини, стоматологія. Одержати необхідну медичну допомогу на рівні первинної ланки - в рідному селі, а ще краще - у сімейного лікаря. При сільській сімейній амбулаторії відкрито денний стаціонар. Селянам набагато зручніше прийти на уколи чи полежати кілька годин під крапельницею, а потім повернутися додому, ніж лікуватися в районній лікарні цілодобово. Сімейний лікар Левенець Любов Дмитрівна стала центральною особою в системі збереження доступності медичної допомоги: вона, як ніякий інший спеціаліст, зацікавлена у здоров'ї жителів села Нива Трудова та всієї громади. Сьогодні охорона здоров'я сільських жителів є сімейною за своєю суттю, формою і змістом. Наше головне завдання - підготувати лікаря і фахово, і законодавчо. Люди в білих халатах роблять все можливе, щоб наш медичний заклад був зразковим.

      В селі Солдатське діє ФАП - фельдшерсько-акушерський пункт. Розташований він в добротному котеджі, тут же знаходиться і квартира фельдшера. Завідує закладом депутат сільської ради Савченко Інна Василівна. До неї, як до професіонала і просто, доброї жінки, завжди звертаються солдачатни у скрутні моменти свого життя.
- Чуйне серце має наша Інночка.  І в свята, і в будні, і вночі, та коли б до неї не прийшов – вона залишає свої справи, сідає на велосипед і їде до хворого, - так з теплотою кажуть про фельдшера односельці.
Біля ФАПу затишно, посаджено багато дерев, розкішний квітник, лавочка для відпочинку. Ну просто сільський рай.
- У селі живе 220 чоловік, в основному це пенсіонери, є і малюки, школярі. Торік народилося троє діточок., - розповідає Інна Василівна.

           Галина Никонівна Дашко закінчила Рівненське медичне училище. Працювала фельдшером Нивотрудівського ФАПу, а коли відкрили амбулаторії – медичною сестрою. За роки роботи показала себе чуйною, доброзичливою, старанною. У неї завжди на першому місці стоїть здоров’я односельців, санітарний стан населених пунктів. Неодноразово Галину Никонівну обирали депутатом сільської ради. Зараз на пенсії. Дуже шановна в селі людина.

          Сімейний лікар  Левенець Любов Дмитрівна.
- Любити свою професію й своїх пацієнтів і завжди намагатися робити свою роботу так, як би ти робив для себе. Адже ми, лікарі, не «служимо», а працюємо, надаємо людям медичну допомогу.
Професія лікаря по праву є однією з найшановніших у світі. Зайве й говорити, наскільки кожен з нас залежить від знань та вміння медиків. Наскільки важкою і виснажливою є ця робота, що вимагає постійного напруження, зосередженості, глибоких знань та повної самовіддачі. Це більше, ніж професія, це - покликання. Вже багато років нашому сімейному лікарю доводиться працювати без вихідних і свят, адже вона єдиний лікар, як часто люди кажуть, «лікар від усіх хвороб». Така робота вимагає чималих знань, практичних навиків, терпіння, наполегливості, самовдосконалення.

          Жодного разу ніхто не бачив, щоб Любов Дмитрівна, оглядаючи хворого, поспішала. Завжди врівноважена, поміркована, толерантна, культурна. У неї вистачає терпіння уважно вислухати хворого, по-материнськи підійти до кожної дитини. Як досвідчений спеціаліст, часто любить повторювати, що поспішність і прорахунки в медицині дорого обходяться, тому є неприпустимими. За це поважають її, добрими словами згадують жителі громади.
       «Хай усім буде добре», - таким є її кредо життя.
Сімейний лікар – універсальний. Діагностика й лікування наступних захворювань:
- захворювання органів дихання
- захворювання органів кровообігу
- захворювання органів травлення:
- захворювання нирок
- можливість проведення лікування амбулаторно й в умовах денного стаціонару.
Секрет сімейного щастя і здоров’я  від династії лікарів  Левенців.

           Розмови й суперечки на тему сімейної медицини точаться вже досить давно. Одні не розуміють, навіщо вона взагалі нам потрібна, інші погоджуються, що щось-таки у цьому нововведенні є, а ще інші дивуються, чому ще й досі дехто не побачив її явних переваг.

           Охорона здоров’я - одна з найскладніших і пріоритетних соціальних сфер, проблеми якої в основному лягають на плечі місцевих органів самоврядування, - зауважив Олександр Миколайович Левенець – головний лікар Нивотрудівської амбулаторії.