42. ЖКП Нивотрудiвське

Олег Устинов
          Комунальне підприємство «Нивотрудівське» засновано в 2004 році та базі житлово-комунального відділу  радгоспу – комбінату. Перші кроки були важчими гад усе. Брак коштів, обмаль техніки, фінансова нестабільність, плинність кадрів. Почали з вирішення проблем. Директорами до цього часу працювали Ракевич В.І., Баглай В.П.
 
          Останнім часом керує комунальним підприємством шанована в селi людина Любченко Олександр Олександрович. У розпорядженнi пiдприємства - водогiн. Його система не нова, трапляються пориви, але працiвники комунального пiдприємства мають досвiд боротьби з ними i швидко усувають. Важко обслуговувати та постачати воду в десять населених пунктів.  Та спеціаліст ЖКП, депутат сільської ради Каштальян Л.В. завжди напоготові з аварійною бригадою усунути всі недоліки та забезпечити населення питною водою.
 
       Є багато проблем на підприємстві. Збитковість підприємства можна пояснити такими факторами:
1. Значна різниця між тарифами та фактичними витратами підприємств на виробництво цих послуг.
2. Не припиняється зростання заборгованості населення.
3. Зростання собівартості послуг внаслідок старіння основних фондів, збільшення технологічних втрат у мережах води.

          Значною мірою впливає на розвиток всього житлово-комунального підприємства  стан оплати споживачами житлово-комунальних послуг.

          Директор підприємства Любченко О.О. постійно налаштовує колектив не реформи в роботі, пошук нових методів управління, зменшення витрат та втрат енергоносіїв, робляться кроки щодо поліпшення фінансово-економічного стану ЖКП. Колектив налаштований на створення прозорих, відкритих схем взаємовідносин влада – населення – комунальна служба.

          Завітавши до Олександра Олександровича я почав розмову з ним про роботу комунального підприємства в зимових умовах, про питання які важко вирішуються, про різні проблеми. Та  директор відповів так: «Давайте проїдемо на аварійну дільницю, що в селі Пам'ять Ілліча. На місці подивимось на складність ситуації, в яких умовах роблять люди, узнаємо їх настрій та як вони налаштовані на завершення аварійних робіт». Як і вирішили – прямуємо на об’єкт.  Керує роботами Каштальян Л.В.: «… робота не мед. Ситуації бувають складними, праця важка, виникають проблеми, на які не розраховували, але розуміємо, що не можемо залишити населені пункти на вихідні без питної води. Аварію усунемо».
На місці ми з’ясували, що через високий рівень зношення мереж, використання фізично і морально застарілого обладнання зросли до критичного рівня втрати води.
Найбільшою гордістю підприємства завжди були і залишаються його люди. Велику роботу виконують контролери, це вони переконують населення своєчасно сплачувати за  надані комунальні послуги, це вони приносять гроші в касу підприємства.
 
          При ЖКП працює ритуальний відділ. Це дуже зручно для населення  нашої громади,  тепер не требі їхати в Апостолове.

          Колектив ЖКП старається, щоб рідше лунали телефонні дзвінки про відсутність питної води, стабільно робило водовідведення, за графіком вивозилось сміття.