Арво Аун - Союз Космоса и Земли

Влад Лившиц
    Арво Аун «Союз Космоса и Земли» - картина выполнена в стиле ташизма, 3,7 х 2,1 м., 2005.               
   
Это известная картина эстонского художника  Арво Ауна (Arvo Aun) в стиле ташизма, которую он создал в 2005 году.  В отличие от США и Западной Европы, где ташизм уже сформировался, в Эстонии это направление в изобразительном искусстве находится в стадии быстрого формирования. Однако оно не повторяет пройденный на Западе путь, а развивается с учетом достижений современного интеллектуального искусства (intelligent art) (нано-, фрактального-, космического, стох, видио-, инсталляции и др. направлений искусства). Об этом свидетельствуют как работы Арво Ауна, так и известной эстонской художницы-авангардистки Фиделии-Сигне Роотс (Fideelia-Signe Roots).

Картина по вертикали разделена на две части. Верхняя – темная, которая символизирует Космос, а нижняя – светлая, сине-зеленая, отражает Землю. Картина заполнена спиралевидными структурами, которые по научным представлениям характерны как для нано - и микромира (молекулы, атомы, ДНК и др.), так и макрокосмоса. Атмосфера Земли также состоит из спиралей (циклоны, морские и воздушные течения, восходящие и нисходящие потоки в атмосфере). Спиралевидные структуры характерны и для фракталов, которые составляют основу Мироздания. В картине Арво Ауна изображено три спиралевидных линии, две из которых начинаются у Земли и растворяются в Космосе, а третья спиральная полоса порождается Солнцем. Интересно отметить, что   эстонская художница Леа Лившиц в известной картине «Музыка» (1999 г.) (http://proza.ru/2009/01/26/852) также соединила Землю с Космосом, используя волновые структуры. Но не только это объединяет эти две картины. "Музыка" вся усеяна "кляксами", т.е. также является произведением в стиле ташизма. Получается то, что два художника через десятилетие воплотили в художественном образе одну идею. Это поразительно! 

 KOSMOSE JA MAA LIIT
        Arvo Aun

 See too  on kunstniku uks esimesi tashistlikus stiilis toid ja esimene, kus kunstnik kasutas pseudonuumi el Esto. Erinevalt USA-s ja Laane Euroopas valjakujunenud tashismist, on selle too juures olemas kompositsiooni sugemed, mille kallal kunstnik on moelnud juba ammu enne too teostamist. Selle toestuseks on mitmed kavandid. Paljudel el Esto toodel on taust varvitud tumedaks. Algselt oli see moeldud ruumilisuse saavutamiseks aga hiljem hakkas siit valja kujunema nn «kosmiline tashism». Ulemise pinna varvis kunstnik kosmilisuse saavutamiseks mustaks. Too ettevalmistus toimus kunstniku juures kodus porandal. Loppteostus toimus Saatse talu oues. Seda prosessi filmis videolindile Fideelia, kes samal ajal seal viibis ja olles tulnud asja New-Yorgist, kus kulastas ka Jackson Pollocki muuseumi, oli too tegemise juures juhendajaks ja abiliseks. Arvestades teadmist, et universum ja kogu elu ning areng toimub spiraalselt (galaktikad, tsuklonid, geenid jne.) on kosmilise tashismi teoste juures kasutatud spiraalseid vorme. Teosel „Kosmose ja Maa Liit“ on kolm spiraaljoont, mis lahtuvad Maast ja hajuvad Kosmosesse. Nendest keskmine peaspiraaljoon tekitab Maa atmosfaaris suure tsukloni, mida on naha ka pilvede kaitumises. Uks spiraaljoontest tombab endasse ohuvoolusid tekitades trombe ja vesipukse. Kolmas spiraaljoon tuleneb Paikeselt ja see toob endaga kaasa head energiat.

-------
Markus: spetsiifilised eesti tahestliku tahed on asendatud ladina tahtedega.