Якщо у Вас нема пташки... -укр. -

Владимир Василюк
«URBAN NATURE»
 
Якщо у Вас немає пташки...

               (Поради орнітолога)

Всім відомі спостереження кінологів про те, що собака і її хазяїн часто схожі один на одного. Товстун ніколи не заведе собі Борзих або Левреток, а худого хазяїна важко уявити з Бульдогом.

Як орнітолог любитель хотів би провести ту ж аналогію по відношенню до пташок і людей, що їх тримають.

Кожному виду пташок властиві свої звички, характер і темперамент. Природньо, що при не співпадінні тих же або схожих характеристик у людини і птаха, любов між хазяїном і його утриманцем навряд чи буде взаємною.

Тому наберусь сміливості привести декілька рекомендацій людям, що бажали б завести пернатого друга, але не знають якому виду віддати перевагу.

Отже, поради орнітолога. Може, серйозно, а, можливо, і ні.


Людям, що люблять рано прокидатися і починати справи з самого ранку,
рекомендую завести Вільшанку, яка почне будити Вас о 3 - 4 годині. Також, рекомендую звернути увагу на всі види Жайворонків.

Ясно, що людям, які довго працюють по вечорам, ці птахи не підходять. Кращого друга для нічних справ, як Сова або Пугач, Вам не знайти. Їх ніжне «пугу – пугу», чи розкотисте «хо-хо-хо-хо» розбудить Вас, якщо ненароком задрімаєте. Вони також збережуть для Вас вечірній бутерброд від всюдисущих Мишей, яких в домі значно поменшає.

Для людей, що хворіють безсонням, незамінним стане наш звичайний Перепел, який під вечір настирно почне нагадувати – «спати-пора, спати-пора, спати-пора ...». Швидше засинайте, не звертаючи уваги на пісню, вона буде звучати ще довго.

Для любителів домашнього затишку, ніжних, чутливих натур, без сумніву, підійде Канарка. Тримайтесь подалі від пташок вивчених «професором» – Миколою Семеновичем - відомим київським майстром канарчиного співу з Куренівського пташиного базару. Його кенари страшні не тільки високою ціною, а і відмінною школою дресирування. Тим більш, якщо Ваш будинок знаходиться біля залізниці. З такими елітними птахами Вам життя не буде. Кенари будуть відзиватися на гудок кожної електрички і на кожний нічний поїзд. Купіть тоді краще канарку-самку: вона не співає.

Любителям побалакати в тихому, домашньому колі, потрібен Хвилястий Папужка. Беріть хлопчика. Чим раніше, тим краще, прямо з пелюшок. Вам простіше буде запевнити його, що Ви його батько. Тільки дивіться з часом ненароком не проговоріться, бо буде багато клопоту з подальшим вихованням. У хлопчиків синій ніс, та повірте, це у них від природи, а не від вад справжніх батьків. Якщо ж «розмови» Вашого «сина» Вам набриднуть або він навчиться від Вас чогось лишнього, – купіть йому дівчинку і він забуде все, чому його навчили.

Для більш серйозних розмов любителям посваритися і при цьому не отримати сковорідкою по голові, або каструлю з борщем на новий костюм, Хвилястого Папужки буде мало. Ваш вибір – Какаду або Жако. Кращого співбесідника не знайти. Він перейме від Вас всі гидкі слова, складе їх в різноманітні фрази за Вашим смаком. Сваріться на здоров’я! Важливе попередження  -  забезпечте пернатого друга міцним домом і надійним замком: ці папуги безпечні для Вас тільки за гратами.

Павича у дворі не рекомендую. Птах хоча і красивий, але сусідам його «пісні радості» можуть не сподобатись. Павич же на вертелі у Вас чи у сусіда, хоча і смачно, але, згодьтесь, дорого. 
 
Якщо Ви проста робоча людина, але підприємство вимушено зачиняють,  а Вас на зиму відправляють в довгострокову відпустку, купіть собі милих серцю Щиглика або Чижа. Вони прикрасять Вам довгі зимові дні, та допоможуть пережити вимушене безробіття. А пара Нерозлучників з їх криками, що нагадують звуки працюючого цеху, відтворять Вам ілюзорну картину надії на майбутнє.

Ви любите тишу і не переносите безперестанного пурхання туди-сюди сім’ї Зебрових Амадин, а також крику їх багаточисельного потомства і не хочете мати проблему де їх потім дівати, – заведіть Дубоноса. Він буде мовчки сидіти на своїй жердині, майже не рухаючись. А про те, що він ще живий, буде нагадувати під час обіду, в Вашу відсутність, клацаючи вишневі кісточки, які ще з літа Ви повинні щедро наплювати для нього. 
Може статися, що ці нотатки зацікавлять потенційного любителя з купою грошей і з просторими апартаментами. Йому пораджу не перебирати і купляти все підряд. Не забудьте тільки купити одразу і Орнітолога, який буде доглядати за всією крикливою, щебечучою колекцією.

Коли ж Ви живете в старому будинку на хлібі і воді і купляти пташок Вам не по кишені,  заведіть собі Горобця під стріхою. Зметіть крихти зі столу, висипте на підвіконня, нехай поклює і поцвірінькає Вам під вікном. Все ж веселіше. А його весела метушня в похмурий зимовий день запевнять Вас, що не потрібно впадати у відчай: погане минеться, прийде весна і все зміниться на краще. Прийде час і доля подарує Вам Страуса, який знесе ЯЙЦЕ. Уявляєте, яка буде яєчня - Вам і всім Вашим родичам вистачить.


Такі-от невеличкі поради. Пора мені заводити годинника з Зозулькою, бо на роботу просплю.