Everybody seems to have been there...

Рыженко Таня
Декілька думок про книгу Оксани Забужко «Польові дослідження українського сексу»

Оце перегорнуто останню сторінку дев’ятого видання  книги “Польові дослідження українського сексу” Оксани Забужко. Щоб там не казали, а дев’яте видання цього твору свідчить про неабияку його популярність серед читачів. Багато-хто, звичайно, вказує на епатажність та претензійність «Польових досліджень...», і в цьому є частка істини.
В чому ж полягає епатажність даного твору? Думаю, зовсім не у виборі теми, скорше, у відвертості авторки. Адже  для нашої хуторянської літератури саме слово «секс» із уст сучасної жінки, що за традицією не заквітчана калино-вербовим цвітом та не стоїть у вишнево-солов’їному гаю у вишитій сорочині і з косою навхрест грудей, уже виглядає епатажно. А от опис своїх сексуальних відчуттів взагалі викликає ураган заперечень, як, мовляв, вона може таке собі дозволити – описувати своє кохання зсередини, давати оцінку своїм найпотаємнішим чуттям і мріям.
Але вже, мабуть,  такими є ті українські дівчата – вони ладні розголосити-розказати на весь світ про своє понівечене кохання, а якщо треба, то й роман написати чи пісню скласти, як-то, легендарна Маруся Чурай про те, як труїла Гриця: “Щоб не дістався ні їй ні мені, тільки сірій землі…”. Ці загадкові українські дівчата таки здатні застосувати усі досяжні засоби, у випадку Оксани Забужко й Марусі Чурай  – мистецтво, щоби повідати всенькому світові про найпотаємніші переживання, жалі й невгамовний біль від розбитого свого серця. І вражено заслуханий світ, сприймає ті сповіді, як пісню, він починає декілька століть поспіль з’ясовувати: чи труїла Маруся Гриця, ачи ні? Так само він досі, хоча минуло багато літ, обговорює відверті зізнання Оксани Забужко...  І від того зізнання цей світ захоплюється і вражений аж до божевілля і невідомо чому переймається тими жалями і плачами понівеченої жіночої душі.
Їм і не снилось, тим  коханим чоловікам-“побєдітєлям”, що переможена жінка може так помститися за свою невтішену любов – написавши про неї роман, оголивши найнепривабливіші аспекти тієї  «мудацької» любові, оголосивши привселюдно про свої “польові дослідження сексу”, де головною описуваною особою постає він – чоловік-“побєдітєль”.
Так само, як і Маруся Чурай, Оксана Забужко описує межовий стан любові, на обидвох кінцях якої знаходяться рівновеликі поняття –любов і нежиття. От таке екзистенціальне бачення свого кохання  приводить її ліричну героїню до пізнання таїни любові  з позиції нутро-первинних інстинктів. Забужко ніби ставить на ваги дві рівнозначні величини – ґеній чоловіка-художника (свого коханця), розповідаючи про неповторний світ його картин, і ґеній жінки-письменниці, даючи взірці високого літературного стилю. І ці ваги, на яких знаходиться у сповитку любов як продукт людських взаємин і творчість як витвір божественного начала, щораз хитаються туди-сюди, ніяк не можучи знайти рівноваги, бо що кохання для жінки, а що для чоловіка, то є різниця велика, велика боротьба світосприйняття і світовітчуття,  заперечення заперечення.
І ця боротьба світоглядів, і це злиття світовітчуття в єдине ціле і розрив того цілого захоплюють читачів, викликаючи різні емоції: в кого - насолоду від літературного слова, в кого – роздратування від відветрості піднятої теми. Але щоб там не казали, та «Польові дослідження українського сексу» не залишають нікого байдужим і вже пережили дев’яте видання.